EXCLUSIV Tudor Ciurezu câștigă în AGA și păstrează controlul la SIF Oltenia. Pachetul de acțiuni de la BCR rămâne la Craiova

EXCLUSIV Tudor Ciurezu câștigă în AGA și păstrează controlul la SIF Oltenia. Pachetul de acțiuni de la BCR rămâne la Craiova

STOP! Pachetul de la BCR nu pleacă de la SIF Oltenia.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 apr 2017

Actuala conducere a SIF Oltenia a ieșit victorioasă în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, obținând 5 poziții din cele 7 locuri în Consiliul de Administrație. Președintele Tudor Ciurezu a câștigat pe o platformă în care a spus că nu este dispus să înstrăineze în orice condiții pachetul reprezentând 6% din acțiunile BCR. „Nu știu ce este rău și ce este inutil să fii acționar la cea mai mare bancă românească.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE ora 19.00 Informația a fost anunțată oficial la Bursă.

Bătălie tranșată la Craiova. „Osul cel mare” de peste 100 milioane euro reprezentând pachetul de acțiuni BCR deținut de SIF Oltenia (SIF5) rămâne în Bănie. Președintele Tudor Ciurezu și-a păstrat controlul asupra Consiliului de Administrație în urma votului de la Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de astăzi și rămâne o „mână tare” care nu va ceda cei 6% din cea mai mare bancă românească austriecilor decât dacă aceștia vor veni cu o ofertă de nerefuzat.

Așteptările sunt ridicate. Ciurezu a explicat acționarilor ce înseamnă în opinia sa valoare justă: un preț comparabil cu cel al celorlalte bănci pe piață extrapolat la dimensiunea BCR care are o cotă de piață cu 25% mai extinsă decât a 2-a bancă din sistem, Banca Transilvania (TLV) și active, de asemenea, cu 25% mai mari. La prețul de închidere de ieri de la BVB, de 2,7200 lei/acțiune, Banca Transilvania are o capitalizare bursieră de 9,92 miliarde lei (2,18 miliarde euro).

Mircea Ursache (ASF): SIF-urile ar trebui să iasă de sub constrângerile legiuitorului CITEȘTE ȘI Mircea Ursache (ASF): SIF-urile ar trebui să iasă de sub constrângerile legiuitorului

Șeful SIF Oltenia spune că nu înțelege de ce primește sugestii din piață potrivit cărora pachetul de acțiuni de la BCR ar reprezenta un fel de „piatră încinsă” de care să scape cât mai repede și că trebuie „valorificată la prețul pe care ni-l oferă străinul”. Viziunea sa este total diferită: „Nu știu ce este rău și ce este inutil să fii acționar la cea mai mare bancă românească.”

Candidații din partea băncilor au o abordare diferită, iar percepția în piață este că lupta pentru controlul SIF Oltenia a fost între a da pachetul de la BCR sau a-l păstra pentru o ofertă mai bună. Grupul de acționari nu a reușit, însă, să impună decât 2 reprezentanți în Consiliul de Administrație.

Radu Hanga, Director Executiv Strategie-Coordonare Grup la Banca Transilvania a câștigat confortabil un loc în CA cu al 4-lea vot, echivalentul a 55,84% din opțiunile exprimate, în condițiile în care holding-ul bancar din care face parte are o deținere de 5% din SIF Oltenia. El a putut miza și pe voturile SIF Moldova (SIF5), de asemenea, deținătorul unei participații de 5%, în condițiile în care cele 2 entități nu au fost identificate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ca acționând concertat, deși au dețineri încrucișate și aceleași persoane dețin poziții în board-urile ambelor societăți.

Ciurezu, o nucă prea tare pentru „grupul Veranda”

Tot din zona bancară vine și Ana Barbara Bobircă, președinte al Coaliției pentru Dezvoltare a României și care face parte din ceea ce Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor denumea recent „grupul Veranda”, cu trimitere la numele mall-ului, format din entități apropiate grupului bancar austriac Erste și a omului de afaceri Florin Pogonaru. Cele 178,34 milioane voturi, 53,97% din opțiunile exprimate nu ar fi putut fi obținute de Bobircă fără susținerea Băncii Transilvania și a SIF Moldova, spun participanți la AGOA.

Succesul a fost, însă, parțial, în contextul în care ceilalți membri ai CA, în afară de Ciurezu, respectiv Cristian Bușu, Alina Radu, Nicolae Stoian și Carmen Popa sunt apropiați acestuia. El a câștigat cu un vot foarte larg, respectiv 306,43 milioane voturi, din totalul de 330,39 milioane acțiuni participante la vot, repretentând 56,95% din capitalul social.

„Pe mine m-au votat toți”, spune zâmbind Ciurezu în declarația pentru Profit.ro care a urmat AGOA. „Votul masiv pe care mi l-au acordat îmi dă certitudinea că acționarii apreciază activitatea desfășurată până acum”, zice, adăugând că aceasta obligă la obținerea de noi performanțe.

În Consiliul de Administrație care a urmat imediat după AGOA, a fost reales președinte, în timp ce vicepreședinte a fost desemnat Bușu, fostul secretar de stat în Ministerul Energiei.

Să se facă o ofertă primesc, dar să se revizuiască în părțile esențiale și anume la preț

Este deznodământul unui război nedeclarat pentru soarta viitoare a pachetului de 6% din acțiunile BCR deținut de SIF Oltenia. Ciurezu nu ascunde intențiile. Bugetul de venituri și cheltuieli prezentat azi în AGOA prevede realizarea în anul 2017 de venituri totale de 101,72 milioane lei și în cadrul acestuia „nu este luată în calcul valorificarea pachetului de la BCR”.

Ușa rămâne deschisă pentru dialog. „Ne menținem disponibilitatea de a negocia cu investitorii interesați, cu condiția să obținem un preț atractiv”, spune președintele de la SIF Oltenia. El este însă precaut: „Oportunitatea momentului de ieșire din BCR trebuie gândită foarte bine.” Se întreabă ce ar putea cumpăra cu banii obținuți pe deținerea de la BCR pentru a genera o eficiență a plasamentului comparabilă. „Oare ca participație, ca investiție, va găsi SIF Oltenia ceva în care dividendul anual să fie egal cu costul de deținere?!”, se întreabă retoric Ciurezu.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
tudor ciurezu
bcr
banca transilvania
radu hanga
cristian busu