EXCLUSIV Viorel Cataramă mizează pe zeci de mii de investitori din rândul pompierilor, polițiștilor și jandarmilor pentru Nova Protect Fond. Unde merg banii

EXCLUSIV Viorel Cataramă mizează pe zeci de mii de investitori din rândul pompierilor, polițiștilor și jandarmilor pentru Nova Protect Fond. Unde merg banii

Foto Viorel Cataramă

scris 19 apr 2022

Nova Vision Investments, societate de administrare a activelor financiare controlată de omul de afaceri Viorel Cataramă, a lansat un fond de investiții cu componentă de asigurare care vizează aducerea de randamente superioare instrumentelor clasice de economisire pentru profesioniștii din Ministerul Afacerilor Interne și polițiștii locali.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Fondul a fost autorizat recent de ASF, cum a anunțat atunci Profit.ro.

Pompierii și polițiștii sunt acum invitați să investească indirect pe bursă prin intermediul Nova Protect Fond, fond de investiții alternative promovat de proprietarul producătorului de mobilă Elvila, Viorel Cataramă. Planul de business prevede ca fondul să aibă la lansare între 3.000 și 10.000 de investitori și o creștere treptată până la 42.000 de investitori la sfârșitul acestui an. „Următoarea bornă prevăzută în planul de business este de 60.000 de investitori la 31 decembrie 2023, adică înainte de împlinirea a doi ani de existență a FIA Nova Protect Fond”, a declarat pentru Profit.ro Viorel Cataramă, care controlează Nova Vision Investments, societatea de administrare a activelor financiare care va fi la frâiele fondului.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat

Este un obiectiv care ține cont de faptul că numărul total al bazinului de investitori este de 245.000 de persoane, incluzând pensionarii cu vârsta de până la 55 de ani, conform datelor centralizate de cei care au lansat proiectul.

Eligibili sunt pompieri și angajați în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pollițiști și salariați în cadrul Poliției Române (IGPR), jandarmi și angajați ai Jandarmeriei Române (IGJR), lucrători ai Poliției de Frontieră (IGPF),  polițiști angajați ai Administrației Penitenciarelor (ANP) și salariați ai Poliției Locale (DGPL).

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

Sunt ținte de participare pe care fondul vizează să le obțină prin mecanismele pieței libere, pentru că promotorii fondului nu au semnat vreun acord cu sindicate sau organizații profesionale. „Un astfel de acord cu organizațiile sindicale nu se justifică, de altfel, întrucât potențialii investitori optează voluntar la FIA Nova Protect Fond, iar decizia de a investi în acest produs complex, pe care Nova Vision Investments AFIA SA îl oferă în premieră în România, este una personală”, spune Cataramă.

Înțelegerile încheiate sunt cele prevăzute obligatoriu de legislație, respectiv cu BRD Groupe Societe Generale, în calitate de depozitar și custode, și Allianz Țiriac, societate de asigurare.

VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Noi adaptăm fiecare proiect al nostru pe specificul zonei. E un lucru foarte important pe care orice dezvoltator bun îl face CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Noi adaptăm fiecare proiect al nostru pe specificul zonei. E un lucru foarte important pe care orice dezvoltator bun îl face

Nova Protect Fond funcționează ca un fond de investiții alternative, cu o componentă de acumulare și una de asigurare, în care investitorii ar urma să vireze lunar o sumă minimă de 50 de lei (pentru ambele componente), prin intermediul platfiormei My Nova. „Investitorii vor putea depune cereri de răscumpăre în perioada 16-31 august a fiecarui an, începând cu anul următor autorizării FIA”, spune Cataramă despre accesul investitorilor la banii proprii.

Unde merg banii

Obiectivul Nova Protect Fond este acela de a plasa resursele financiare în scopul obținerii unei performanțe superioare celor oferite de instrumentele de economisire clasice, profilul fiind pentru un grad de risc mediu. Situația detaliată a activelor va fi publicată lunar pe site-ul propriu.

„Strategia de investiții conține plasamente în instrumente financiare din România, din Spațiul Economic European și din state terțe membre ale G7, ținând cont de limitele investiționale și de politica de investiții stabilite conform prevederilor legale”, spune Cataramă. „Politica de investiții a FIA Nova Protect Fond este diversificată și urmărește realizarea de investiții cu preponderență pe piața valorilor mobiliare (acțiuni și obligatiuni), depozite bancare, instrumente ale pieței monetare și în alte active lichide.”

Nova Protect Fond oferă categoriilor profesionale vizate posibilitatea de a investi în instrumente la care ar avea acces mai greu, altfel, în mod individual.

CONFIRMARE Sistemul Bursei procesează o emisiune de obligațiuni a Primăriei Capitalei în valoare de peste jumătate de miliard de lei. Tranzacția se face sub valoarea nominală CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Sistemul Bursei procesează o emisiune de obligațiuni a Primăriei Capitalei în valoare de peste jumătate de miliard de lei. Tranzacția se face sub valoarea nominală

La conducerea Nova Vision Investments se află 2 persoane cu experiență încă de la începuturile pieței de capital și care în trecut au lucrat la Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), reglementator anterior înființării Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Este vorba despre Dana Jeaninne Lazăr,  ce ocupă poziția de Președinte Director General, și de Gabriela Ivan, Director General Adjunct.

Investitorii FIA Nova Protect Fond vor fi și beneficiari ai unei polițe de asigurare pentru accidente, asigurare ce acoperă spitalizarea în urma unui accident, intervențiile chirurgicale necesare după un accident, tratamentele pentru fracturi și arsuri produse într-un accident, inclusiv reabilitarea, precum și decesul din orice cauză.

CONFIRMARE Acțiunile Rompetrol Well Services explodează la bursă după propunerile majoritarilor kazahi pentru distribuirea inclusiv a unor dividende suplimentare, cu randament de peste o treime CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Acțiunile Rompetrol Well Services explodează la bursă după propunerile majoritarilor kazahi pentru distribuirea inclusiv a unor dividende suplimentare, cu randament de peste o treime

La începutul anului 2018, Cataramă a adus compania Elvila (ELV) la cota pieței AeRO a Bursei de Valori București, printr-o listare tehnică, operațiune anunțată în premieră de Profit.ro, însă într-un moment în care marca de mobilă și relevanța în economie a companiei s-au redus mult față de impactul din anii ’90. Acțiunile firmei cu free-float mic se tranzacționează sporadic și pe volume derizorii. Performanța financiară a emitentului nu a fost de natură să aducă noi investitori, iar titlurile au fost într-un trend descendent, care a adus capitalizarea Elvila la nivelul de 19,14 milioane lei (3,87 milioane euro).

Nova Vision Investments îl are ca acționar majoritar, conform termene.ro, pe Viorel Cataramă (50,2%), fondatorul producătorului de mobilă Elvila, care a lansat anterior și SAFI Invest. Al doilea mare acționar este Elvila (49,1%).

SAFI Invest a fost în centrul mediatic în anii 90 pentru Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri, cu probleme de funcționare.

viewscnt
Afla mai multe despre
nova protect fond
pompieri
politisti
violre catarama
elvila
bvb
bursa
nova vision investments