Fără dividende la BRD. Printre pierzători, fondurile de pensii, SIF-uri, fondul suveran al Norvegiei și Dedeman

Fără dividende la BRD. Printre pierzători, fondurile de pensii, SIF-uri, fondul suveran al Norvegiei și Dedeman
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 apr 2020

Viziunea acționarului majoritar din Franța s-a impus la BRD Groupe Société Générale, al treilea cel mai mare grup financiar din România, care anul acesta nu va distribui dividende.  Cine sunt principalii investitori de portofoliu văduviți de dividendul propus inițial la nivelul de 1,64 lei/acțiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a prevalat punctul de vedere al acționarului majoritar din Franța, Société Générale, care, la recomandarea Băncii Centrale Europene și în acord cu politica promovată pentru țara de origine, a decis încorporarea la rezerve a întregului profit distribuibil de 1,53 miliarde lei.

Investitorii de portofoliu se văd astfel văduviți de propunerea inițială pentru un dividend de 1,64 lei/acțiune, care ar fi adus un randament net de 13,57% la prețul de închidere de ieri de 11,48 lei/acțiune și pe care Consiliul de Administrație a menținut-o pe ordinea de zi, dar nu a întrunit voturi suficiente. Repartizările de câștiguri ar fi fost în măsură să resoarbă parțial din șocul resimțit de la începutul crizei coronavirus și care a doborât cotația cu aproximativ 30% față de maximele locale de la începutul anului.

Banca Transilvania trece peste recomandarea supraveghetorului BNR și menține propunerea de dividend. Mută doar data plății CITEȘTE ȘI Banca Transilvania trece peste recomandarea supraveghetorului BNR și menține propunerea de dividend. Mută doar data plății

O propunere de modificare a Actului Constitutiv care are prinsă structura acționariatului la data de 30 ianuarie surprinde care sunt principalele entități lovite de mișcarea BRD. În afară de majoritarul francez, este vorba 9 jucători de portofoliu între care 4 fonduri de pensii, 3 SIF-uri, fondul suveran al Norvegiei și retailerul Dedeman.

Fondurile de pensii aveau expuneri agregate pentru echivalentul a 11,14% din acțiunile BRD. Cel mai mare acționar de portofoliu, fondul de pensii de la Pilonul II administrat NN, avea la sfârșitul lunii ianuarie un număr de 33,62 milioane de acțiuni BRD, reprezentând 4,82% din capitalul social al băncii. În cazul unui vot pentru dividendeîncasarea s-ar fi ridicat la 55,14 milioane lei. De asemenea, aceasta ar fi fost de 33,90 milioane lei în cazul fondului de pensii administrat de Allianz și care avea o deținere de 20,67 milioane de acțiuni, reprezentând 2,96% din totalul titlurilor instituției de credit.

Fondul de pensii administrat privat Metropolitan Life a acumulat o participație de 2,25% din titlurile BRD și i s-ar fi cuvenit dividende însumând 25,77 milioane lei, în timp ce impactul negativ din retragerea dividendului este de 12,67 milioane lei pentru fondul de pensii administrat Aegon, care avea la 30 ianuarie o deținere de 7,72 milioane acțiuni BRD, reprezentând 1,11% din capitalul social.

Șoc negativ pentru SIF-uri

Un număr de 3 SIF-uri au dețineri reprezentând 9,29% din acțiunile BRD. La valoarea dividendului brut propus inițial, de 1,64 lei/acțiune, încasările însumate ar fi trebuit să se ridice la 106,85 milioane lei. Cel mai mare impact negativ este pentru SIF Oltenia (SIF5), care concentrează o deținere de 28,47 milioane titluri BRD, reprezentând 4,08% din capitalul social al băncii și care ar fi urmat să obțină 46,69 milioane lei.

SIF Banat-Crișana, plasament neinspirat în obligațiuni Blue Air chiar înainte de țintuirea la sol a flotei companiei CITEȘTE ȘI SIF Banat-Crișana, plasament neinspirat în obligațiuni Blue Air chiar înainte de țintuirea la sol a flotei companiei

Adversari cu SIF-ul de la Craiova din primăvara anului trecut, cei de la SIF Banat Crișana (SIF1) sunt tovarăși de suferință la BRD, unde deținerea lor de 13,61 milioane titluri, reprezentând 1,95% din capitalul social nu le mai aduce dividende ce ar fi fost de 22,33 milioane lei. SIF Transilvania (SIF3) are o expunere la media celor 2 combatante, de 3,26% din acțiuni, iar dividendele care ar fi urmat să fie încasate s-ar fi ridicat la 37,23 milioane lei.

Suferință, de la Oslo la Bacău

În raportarea BRD, banca centrală a Norvegiei, cel mai probabil ca agent custode al fondului suveran din această țară, apare ca având o participație de 1,46% din titluri, respectiv 10,22 milioane acțiuni, care ar fi fost îndreptățite, dacă BRD nu ar fi revenit asupra propunerii de dividend, la suma de 16,76 milioane lei.

Retailerul de construcții Dedeman, foarte activ în achiziții pe bursă în ultimii 2 ani – unde a dobândit o participație majoritară la Cemacon (CEON) și pachete importante la companii precum Electrica (EL), Conpet Ploiești (COTE), Alro Slatina (ALR), Vrancart Adjud (VNC), Purcari Wineries (WINE) sau Antibiotice Iași (ATB) – este prins în raportarea BRD ca având o participație de 0,85% din titluri. Cele 5,97 milioane acțiuni deținute ar fi adus Dedeman dividende în valoare însumată de 9,79 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
nn pensii
bvb
bursa
dedeman
norvegia
dividende
allianz