Fondul de pensii administrat NN de la Pilonul II taie din investițiile în acțiuni străine, dar include un plasament de aproape 50 milioane lei într-un fond de tranziție energetică lansat de o bancă franceză. Adio, Spania!

Fondul de pensii administrat NN de la Pilonul II taie din investițiile în acțiuni străine, dar include un plasament de aproape 50 milioane lei într-un fond de tranziție energetică lansat de o bancă franceză. Adio, Spania!

Sursa foto: Panuwat Dangsungnoen | Dreamstime.com

scris 6 iul 2022

Cel mai mare jucător al pieței locale de capital, NN Pensii, și-a majorat activele în trimestrul 2 și portofoliul nu indică șocul din piața titlurilor de stat. Un sfert din activ este investit în acțiuni, în principal la BVB. Pe bursele europene au aruncat prosopul pentru jucători pierzători din Franța și Spania.

NN Pensii, liderul Pilonului II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii, concentra, pentru entitatea de la acest segment, la finalul primului trimestru, active totale de 31,02 miliarde lei (6,27 miliarde euro), cu 2,82% mai mari decât cele de 30,17 miliarde lei (6,30 miliarde euro) de la sfârșitul anului trecut.

EXCLUSIV România pierde o oportunitate de investiții de 200 milioane dolari. Oferta gigantului american Amerocap pentru terminalul petrolier din Portul Constanța nu mai este valabilă, statul nu a răspuns în 3 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România pierde o oportunitate de investiții de 200 milioane dolari. Oferta gigantului american Amerocap pentru terminalul petrolier din Portul Constanța nu mai este valabilă, statul nu a răspuns în 3 ani

Fondul se consolidează drept cel mai important investitor de la Bursa de Valori București. Potrivit ultimei raportări a structurii portofoliului, analizate de Profit.ro, administratorii pensiilor a peste 2 milioane de români cumulează acțiuni în valoare însumată de 7,82 miliarde lei (1,58 miliarde euro), reprezentând 25,22% din totalul activelor. Este o reducere de aproximativ 150 milioane lei a expunerii pe această clasă de active în trimestrul 1, față de 7,97 miliarde lei de la finalul anului 2021, aceasta reflectând impulsul descedent din februarie-martie antrenat de invazia Federațieri Ruse în Ucraina.

Dețineri de 4 miliarde de lei în cei mai mari emitenți de la cota BVB

NN Pensii concentrează peste 13% din activ în primele cele mai mari companii din punctul de vedere al capitalizării de la cota BVB. Astfel, entitatea deține titluri ale Fondului Proprietatea (FP) însumând 1,43 miliarde lei, aceasta asigurându-i și expunere indirectă pe Hidroelectrica, societate cu rezultate excepționale în contextul majorării prețului la energia electrică. acțiuni în valoare însumată de 1,46 miliarde lei, reprezentând nu mai puțin de 4,71% din totalul activelor. Acestea erau urmate la o valoare de 1,36 miliarde lei de Banca Transilvania (TLV) și de 1,31 miliarde lei la OMV Petrom (SNP), de asemenea un vehicul de strângere din piață a banilor pe care românii îi plătesc mai mult pentru energie.

Câștig pe mâna Romgaz

Cei de la NN mai au investiții majore la Romgaz Mediaș (SNG), de 760,09 milioane lei, ceea ce înseamnă că de aici ar urma să vină un impact pozitiv pe portofoliu și la T2 când titlurile producătorului e gaze au atins un maxim de la lkistarea sa pe bursă acum aproape 9 ani. Dețineri importante mai sunt la BRD Groupe Société Générale (BRD), de 677,78 milioane lei, la Nuclearelectrica (SNN), de 549,66 milioane lei, la Electrica (EL), de 209,68 milioane lei, și Transgaz (TGN), de 164,98 milioane lei.

UiPath trece la concedieri CITEȘTE ȘI UiPath trece la concedieri

Participația la MedLife (M) se ridică la 401,03 milioane lei, fiind cu 21,80% mai mare decât cea de 329,26 milioane lei de la 30 septembrie 2021. În același interval de raportare, valoarea deținerii de la TeraPlast Bistrița (TRP) s-a redus cu 34,68%, la 215,49 milioane lei, de la 329,91 milioane lei. Compania a devenit mai mică după vânzarea diviziilor de metale și tâmplărie, sumele încasate stând la baza unor distribuții excepționale de dividende.

Fondul de Pilon II al NN are acțiuni Digi Communications (DIGI) în valoare de 158,00 milioane lei, fiind expunere mai mare decât cele de la Transelectrica (TEL), de 80,15 milioane lei și de la companiile listate anul trecut, respectiv Aquila (AQ) – 82,04 milioane lei și Transport Trade Services (TTS) – 44,27 milioane lei. NN Pensii nu au acțiuni One United Properties (ONE), de asemenea venită la cota BVB în 2021.

TTS - 1 an de la listare. Creșterea traficului fluvial dinspre Ucraina aduce afaceri sporite. Concurență acerbă pentru personal calificat: E o catastrofă! Nu găsim macaragiu. Oamenii vor să muncească în condițiile lor și pe salariul dorit CITEȘTE ȘI TTS - 1 an de la listare. Creșterea traficului fluvial dinspre Ucraina aduce afaceri sporite. Concurență acerbă pentru personal calificat: E o catastrofă! Nu găsim macaragiu. Oamenii vor să muncească în condițiile lor și pe salariul dorit

Un șoc negativ în portofoliu, în echivalent de 35,71% pentru respectiva deținere, a venit din partea Alro Slatina (ALR), în contextul în care compania a trecut la cumpăna dintre ani la reducerea masivă a producției în contextul unor prețuri la energie care face neeconomică activitatea producătorului de aluminiu. Valoarea pachetului a scăzut la 51,03 milioane lei, de la 88,20 milioane lei la finele trimestrului 3 al anului trecut.

La BVB, dețineri mai mici, în acord cu capitalizarea mai redusă a companiilor, NN mai are la Sphera Franchise Group (SFG), Bursa de Valori București (BVB) și Compa Sibiu (CMP).

Adio, Spania!

NN Pensii a tăiat masiv investițiile pe bursele străine, unde realizase achiziții pentru diversificare sectorială și geografică. Cei de la NN Pensii au o participație în echivalent 79,29 milioane lei la compania Prosus, care operează magazinul online eMAG, listat în Olanda. Aceasta surprinde un șoc de peste o treime al acțiunilor la finalul T1 și a redus deținerea de la 120,06 milioane lei la finalul anului trecut. În a 2-a parte a lunii iunie, aceste titluri s-au înscris pe o traiectorie de revenire puternică, astfel încât este de așteptat ca la următoarea raportare fondul de pensii să prindă cu o valoare mai mare în activ respectiva deținere.

Cea mai mare participație externă pe segmentul acțiuni este cea în echivalent 170,41 milioane lei de la Eurofins Scientific, însă și aceasta este cu 17,38% mai mică decât cea de 206,27 milioane lei, de la sfârșitul anului trecut. Compania este înregistrată în Luxemburg și listată pe bursa de la Paris cu laboratoare de testare în domeniul farmaceutic, mediu și agrotech.

Surpriză - Liviu Stoleru, ex-CEO al Cemacon 12 ani, demisionează deja de la conducerea ROCA Industry, după doar câteva luni CITEȘTE ȘI Surpriză - Liviu Stoleru, ex-CEO al Cemacon 12 ani, demisionează deja de la conducerea ROCA Industry, după doar câteva luni

Pentru alte acțiuni cu scăderi pronunțate cei de la NN Pensii au aruncat prosopul și au lichidat întreaga deținere. Este vorba de furnizorul de plăți online Worldline, listat la Paris, unde la finele lui 2021 aveau un pachet în echivalent 68,90 milioane lei în, de Banco Santander, unde au lichidat un plasament de de 57,41 milioane lei, și de  producătorul din domeniul farmaceutic și chimic Grifols, unde mai aveau o deținere reziduală, de 3,72 milioane lei, în urma unei alte amputări masive a expunerii din ultima parte a anului trecut.

Șocul dobânzilor nu se vede în bilanțul deținerilor de obligațiuni

Portofoliul este dominat de cele 19,74 miliarde lei concentrate în 45 de emisiuni de titluri de stat românești, și care reprezintă 63,63% din active. Impactul tendinței negative din piața obligațiunilor nu se resimte major în raportarea NN de la T1 2022.

Societatea  este un finanțator major și pe piața obligațiunilor municipale, cu plasamente de 62,76 milioane lei, debalansate către titlurile emise de Primăria Municipiului București, în timp de o sumă cu puțin sub reperul de 500.000 de lei este expunerea pe titluri emise de municipalitatea Timișoarei.

FOTO Idea Bank își părăsește propriile sedii. Noul proprietar Banca Transilvania o transformă într-o entitate online. „Sucursala de oriunde”. Mesajul către clienți CITEȘTE ȘI FOTO Idea Bank își părăsește propriile sedii. Noul proprietar Banca Transilvania o transformă într-o entitate online. „Sucursala de oriunde”. Mesajul către clienți

Investițiile în obligațiuni corporative se ridică la 1,42 miliarde lei, reprezentând 4,40% din portofoliu, acestea fiind concentrate către instituții financiare românești și străine: BCR, UniCredit Bank, JP Morgan & Chase, Goldman Sachs, Lease Plan Corporation, Citigroup, Banco Santander, Goldman Sachs și Bank of America.

Plasamentele în instituții internaționale se ridică la 529,14milioane lei, echivalent a 1,71% din totalul activelor, în portofoliu fiind titluri emise de International Investment Bank și Black Sea Trade and Development Bank, entități care au în acționariat inclusiv Federația Rusă și au dat semnale la începutul conflictului din Ucraina că nu ar trebui să facă obiectul sancțiunilor impuse de Occident Moscovei. România a anunțat la finalul lunii februarie că se retrage din International Investment Bank.

Investiție în fondul de tranziție energetică al BNP Paribas

Suma de 1,18 miliarde lei, echivalentul a 3,82% din totalul activelor, este investită în 3 fonduri de investiții. În primul rând este vorba de fondurile închise de tip ETF care oferă expunere pe acțiunile companiilor de tehnologie din structura indicelui american S&P500 și pe titlurile indicele Eurostoxx 50 al celor mai lichide acțiuni europene, lansate de BlackRock și, respectiv Xtrackers. Noutatea o reprezintă o investiție în echivalent 48,83 milioane lei într-un fond axat pe tranziția energetică lansat de banca franceză BNP Paribas.

NN Pensii și-a redus majorat cu 3,95% disponibilitățile bănești în trimestrul 1, respectiv conturi curente și depozite la termen, la 345,25 milioane lei, de la 332,13 milioane lei, la finalul anului trecut.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
nn pensii
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
medlife
brd
nuclearelectrica
romgaz