Fondul Proprietatea inițiază operațiune de vânzare accelerată pentru acțiuni OMV Petrom. Tranzacție estimată la 800 milioane lei

Fondul Proprietatea inițiază operațiune de vânzare accelerată pentru acțiuni OMV Petrom. Tranzacție estimată la 800 milioane lei

Sursa foto: Radub85 | Dreamstime.com

scris 19 ian 2022

Un pachet reprezentând 3% din acțiunile celei mai importante companii petroliere românești sunt puse în vânzare de Fondul Proprietatea, acționar minoritar.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Tranzacție majoră la bursă cu acțiuni OMV Petrom (SNP). Compania financiară americană Franklin Templeton, în calitate de administrator unic al Fondului Proprietatea (FP) a anunțat că societatea a inițiat procedura de vânzare accelerată a unui număr de 1,70 miliarde acțiuni ale companiei petroliere, reprezentând 3,00% din capitalul social.

La prețul de închidere de 0,4700 lei/acțiune al acestor titluri, valoarea pachetului s-ar ridica la 800 milioane lei, însă nu de puține ori piața a cerut discount la momentul unor anunțuri similare. Fondul este dispus ca în funcție de cerere să majoreze cantitatea de titluri vândută cu încă 1,15 miliarde acțiuni, până la 5%.

Fondul deține un pachet de 7%.

CITEȘTE ȘI Salrom va fi listată pe bursă, însă nu de Ministerul Economiei, ci de Fondul Proprietatea

Operațiunea este intermediată de Erste Group Bank șți Swiss Capital în calitate de coordonatori globali, iar agenți de distribuție vor mai fi Banca Comercială Română și Auerbach Grayson and Company LLC.

Noua tranzacție este în măsură să majoreze free-float-ul OMV Petrom. Acțiunea societății petroliere a devenit mult mai relevantă pentru piață în urmă cu aproape 5 ani și jumătate, când Fondul a vândut, de asemenea, 6% din acțiuni. Acum oferta se va derula la un preț mai mult decât dublu decât cel din 2016 conturat la capătul unui trend de peste 2 ani negativ pentru prețul internațional al țițeiului.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
omv petrom
franklin templeton
swiss capital
erste
bcr