Fondul Proprietatea – perspectivă de autodizolvare pentru anul 2031

Fondul Proprietatea – perspectivă de autodizolvare pentru anul 2031

În anul 2031 Fondul Proprietatea ar urma să fie "pe tocător". Sursa foto: Najamedupak / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 nov 2020

O propunere într-un convocator AGA de modificare de Act Constitutiv al Fondului Proprietatea prevede că emitentul ar urma să aibă dată limită de funcționare sfârșitul anului 2031.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

O serie de voci din piața de capital au criticat în ultimii ani prelungirea funcționării SIF-urilor ca artefacte ale unei etape a procesului de privatizare în masă de la jumătatea anilor 1990, care între timp a fost depășită, în timp ce emitenți similari din Cehia și-au redus relevanța chiar după câțiva ani de la înființare. Interesul scăzut pentru SIF-uri, declinul procentului activelor acestora în PIB în ultimul sfert de veac și scăderea în relevanța bursei prin prisma volumelor arată că și investitorii în ansamblu au o percepție similară despre prelungirea vieții SIF-urilor.

Fondul Proprietatea (FP) aparent nu vrea să meargă pe aceeași cale. Administratorul Franklin Templeton a publicat convocatorul din partea Comitetului Reprezentanților societății pentru o AGA pe data de 14 ianuarie, în care pe ordinea de zi se află inclusiv propunerea de modificare a Actului Constitutiv, în sensul limitării duratei de funcționare a Fondului până la data de 31 decembrie 2031. Este, adevărat, la același articol se prevede că „durata poate fi prelungită de către adunarea generală extraordinară a acționarilor, cu perioade suplimentare de 5 ani/fiecare”.

Profit net la 9 luni în scădere pentru Cemacon CITEȘTE ȘI Profit net la 9 luni în scădere pentru Cemacon

Votul acționarilor ar veni în continuarea firească a unei tendințe constante de lichidare a deținerilor Fondului Proprietatea în ultimii 10 ani, prin vânzarea de active din portofoliu urmate de distribuiri de cash către acționari.

Fondul Proprietatea și-a redus dimensiunea la 2 miliarde de euro, de la 4 miliarde euro în ultima decadă, și o păstrare a acestui ritm ar aduce, într-adevăr, Fondul în stituația de a se autodizolva. Ovidiu Fer, unul dintre cei care a intermediat vânzarea unor pachete consistente către Elliott, a candidat, fără succes însă, pentru o poziție în Comitetul Reprezentanților de pe o platformă care viza o lichidizarea încă și mai accelerată, dar nu a primit votul acționarilor. Viziunea sa era aceea a unei atitudini mai active pentru vânzarea deținerilor nelichide.

Fondul Proprietatea și-a înstrăinat participațiile mai ușor de vândut, la companii listate precum Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Romgaz (SNG) sau Conpet (COTE), și-a redus drastic deținerea la OMV Petrom (SNP), dar a rămas cu partea nelichidă a portofoliului, precum participațiile la Hidroelectrica, Salrom, Aeroporturi București sau la administrațiile porturilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
omv petrom
franklin templeton
hidroelectrica