„Găurile” din buget, „purceluși” pentru bursă

„Găurile” din buget, „purceluși” pentru bursă

Sursa foto: Dave Bredeson / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 mar 2017

Informații de la Ministerul Finanțelor Publice potrivit cărora companiile de stat ar putea distribui sub formă de dividende din rezervele constituite în anii anteriori, operațiune anunțată ieri în premieră de Profit.ro, au alimentat activitatea de tranzacționare, până la un nivel de 74 milioane de lei pe piața de acțiuni, și au condus la creșteri pe unii emitenți din capitolul energetic. Analistul financiar Liviu Moldovan spune că acționarii sunt beneficiari ai unor „decapitalizări forțate a companiilor”, având „scop unic de a umple găurile bugetului de stat”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un impuls dinspre stat pentru cotațiile bursiere și rulajele de la BVB, unde astăzi transferurile cu acțiuni au depășit cu puțin 74 milioane de lei. Informații furnizate în premieră de Profit.ro din zona Ministerului Finanțelor Publice despre un proiect care permite companiilor de stat să distribuie dividende din rezervele constituite în anii anteriori au captat interesul investitorilor de pe bursă, care înțeleg că o parte din companiile listate ar putea acorda dividende suplimentare chiar în acest an.

Liviu Moldovan, observator de aproape 20 de ani a bursei locale și a piețelor financiare internaționale, spune că privește cu bucurie la tabloul de la BVB de azi. „Dacă ne uităm pe volume – peste 16 milioane de euro – o sesiune de tranzacționare de excepție”, a declarat el pentru Profit.ro.

Motivul pentru care Guvernul vrea banii din rezervele companiilor: Sunt puși în titluri de stat, statul se împrumută de la stat. Surse: Guvernul mizează pe 3 miliarde lei în plus CITEȘTE ȘI Motivul pentru care Guvernul vrea banii din rezervele companiilor: Sunt puși în titluri de stat, statul se împrumută de la stat. Surse: Guvernul mizează pe 3 miliarde lei în plus

Activitatea de tranzacționare s-a animat încă de dimineața. Până la orele prânzului deja erau cumulate volume echivalente cu peste 20 milioane lei, concentrate pe emitenți din zona companilor energetice. Indicele BET-NG a avut o amplitudine a aprecierii de 1,41%, mai ridicată decât cea de 0,89% a indicelui BET Plus și de 0,95% a indicelui reprezentativ BET care a închis la nivelul de 8.018,47 puncte.

Nu mai puțin de 43,61% din activitatea de tranzacționare pe segmentul acțiuni a fost realizată pe acțiunile Romgaz Mediaș (SNG). Astfel, titlurilor producătorului de gaze naturale, au adunat schimburi de 20,48 milioane lei pe piața reglementată într-o zi în care au atins un maxim al ultimelor 17 luni de 29,95 lei/acțiune, după o creștere de 3,63%. Pe același emitent s-au realizat și 2 tranzacții speciale în piața deal, în valoare de 11,82 milioane lei.

Distribuiri de cash de până la 6 miliarde lei

Dinamica pieței este consistentă, în condițiile în care post-criză investitorii sunt tot mai atenți la distribuțiile de cash. Moldovan, mult timp realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere, este mai rezervat: „Nu știu dacă pe termen lung trebuie să ne bucurăm la fel de mult.” Prețul ar fi o „decapitalizare forțată a companiilor”, în opinia sa.

Conform unor surse din Ministerul Finanțelor Publice, sumele existente pe bilanțurile companiilor de stat s-ar ridica la 10 miliarde lei. Pentru a nu le decapitaliza foarte puternic și a nu stârni o reacție contrară din partea managementului, Guvernul ar avea în vedere încasări sub formă de dividende de 6 miliarde lei, în cea mai mare parte de la companii listate.

Mesaj de la Consiliul Fiscal: Creșterea economică nu este sustenabilă CITEȘTE ȘI Mesaj de la Consiliul Fiscal: Creșterea economică nu este sustenabilă

Moldovan consideră că societățile – „cu scop unic de a umple găurile bugetului” – vor fi afectate pe termen mediu și lung pentru că resursele respective ar fi trebuit destinate investițiilor, iar lipsirea lor de acestea le-ar pune în inferioritate față de competitorii regionali. Pe de altă parte, în piață există percepția că banii stau nefolosiți pe bilanțurile companiilor și mai bine ar fi dați acționarilor.

Fondul Proprietatea, tranzacții de peste 8 milioane lei, cotație în stagnare

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu tranzacții însumând 12,08 milioane lei, s-au aflat titlurile Transgaz Mediaș (TGN) care s-au corectat cu 0,27%, până la prețul de 373,00 lei/acțiune. Acestea au fost urmate de cele ale Fondului Proprietatea (FP), care, pe tranzacții de 4,66 milioane lei pe piața reglementată, s-au apreciat ușor, cu 0,11%, până la prețul de 0,8790 lei/acțiune. Dinamica a fost asemănătoare, +0,12%, pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 31.808,85 puncte. Pe piața deal s-au încheiat transferuri speciale cu acțiuni FP în valoare totală de 3,51 milioane lei.

„Piața nu vrea să scadă”

Evoluția pe titlurile Fondul Proprietatea au fost mai aproape de parcursul neconcludent de astăzi al piețelor bursiere europene. Indicele Euro Stoxx 50, al titlurilor blue-chip de pe continent, a urcat cu 0,18%, potrivit Bloomberg. Indicele FTSE100 de la Londra a alunecat cu 0,06% sub referință, în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt au avut aprecieri relativ apropiate, de 0,41% și, respectiv 0,44%.

La nivel regional, amplitudinea oscilațiilor a fost, de asemenea, mică: -0,24% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,27% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,10% pentru indicele PX de la Praga.

Bogdan Drăgoi (SIF Banat Crișana): Riscăm să umflăm bule speculative CITEȘTE ȘI Bogdan Drăgoi (SIF Banat Crișana): Riscăm să umflăm bule speculative

„Contextul internațional e bun”, spune Moldovan care a tranzacționat timp de peste 10 ani în piețele bursiere și forex din partea unei case de brokeraj românești. Bursele au trecut hopul de vineri și din prima parte a zilei de luni în care au primit negativ eșecul Administrației Prezidențiale a SUA de a obține o înțelegere în Congres pentru înlocuirea programului de asigurări de sănătate cunoscut sub numele de „Obamacare”. „Piața nu vrea să scadă”, zice Moldovan.

Revizuirea pozitivă astăzi a creșterii economice din SUA la 2,1% anualizat, de la 1,9% la raportarea preliminară a alimentat trendul pozitiv. Brexit-ul s-a dovedit a fi un non-evemiment, declanșarea procesului fiind demult inclusă în prețuri. De acum încolo, va conta care va fi stadiul negocierilor la diverse etape, iar știrile vor fi digerate timp de 2 ani.

Urcarea cu 1% a cotațiilor internaționale a țițeiului au fost, de asemenea, un combustibil pentru burse. La Londra, petrolul de tip Brent a atins nivelul de 53 dolari pe baril pentru prima dată în ultimele 3 săptămâni.

Nuclearelectrica, o campioană a creșterilor, dar numai până la jumătatea zilei

Catalizatorul pieței românești a fost nu atât avansul prețului petrolului, cât perspectiva unor dividende mai mari. Acest lucru se vede din faptul că OMV Petrom (SNP) a avut o apreciere de 0,66%, până la prețul de 0,3040 lei/acțiune pe volume echivalente cu 2,52 milioane lei, în timp ce acțiunea Nuclearelectrica (SNN) a fost protagonista unui salt consistent.

După primele 2 ore de tranzacționare, cotația urcase cu 7,98%, până la prețul de 6,90 lei/acțiune, pe un rulaj care deja depășise 2 milioane lei. Ulterior, cotația a avut un declin consistent, închizând la nivelul de 6,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,05 milioane lei.

Pachetele totalizând aproximativ 609.000 de acțiuni reprezintă cel mai mare volum de la momentul listării acestui emitent din toamna anului 2013 și până în prezent. Așa cum se vede pe graficul atașat, lumânarea aferentă ședinței de tranzacționare de astăzi este de distribuție, cu o umbră superioară foarte mare, reprezentând un maxim foarte ridicat, închidere mai jos de jumătate și volume neobișnuite.

„Găurile” din buget, „purceluși” pentru bursă

Electrica (EL) a păstrat disponibilități mari de cash pe bilanțurile sale rezultate din listarea emitentului în vara anului 2014  și este una dintre companiile ce au potențial de a distribui dividende mari, deși statul a păstrat o participație de numai 49%. Astăzi titlurile Electrica s-au apreciat cu 0,71%, până la prețul de 14,20 lei/acțiune pe tranzacții de 2,79 milioane lei.

După ce s-au corectat mai agresiv în urma propunerilor de dividend care au derutat piața, titlurile Transelectrica (TEL) au avut astăzi o revenire consistentă, +2,40%, până la prețul de 32,00 lei/acțiune.

Tranzacțiile de 3,33 milioane lei pe titlurile bancare lăsate de efervescența dividendelor pe planul secund

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,95%, până la prețul de 2,6700 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,07 milioane lei. La acest nivel de preț, capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 9,73 miliarde lei (2,14 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 0,82%, până la prețul de 12,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,26 milioane lei.

Tot la categoria titlurilor cu profil financiar, titlurile SIF Moldova (SIF2) au adunat schimburi de 1,61 milioane lei, peste media acestui emitent, într-o zi în care cotația a urcat cu 1,41%, până la prețul de 0,8620 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
liviu moldovan
bvb
bursa
mfp
romgaz
nuclearelectrica
transgaz
brd