GRAFIC Bursa, la cea mai ridicată valoare de la declanșarea crizei coronavirus. Există, însă, și mesaje de alertă: dacă Europa nu-și revine, investitorii „pun cearșaful pe utilaje”

GRAFIC Bursa, la cea mai ridicată valoare de la declanșarea crizei coronavirus. Există, însă, și mesaje de alertă: dacă Europa nu-și revine, investitorii „pun cearșaful pe utilaje”

Bursa e pe maxime locale, dar persistă temeri față de o nouă etapă de dezindustrializare

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 iun 2020

Într-un elan susținut chiar de acțiunile bancare, indicele BET a depășit reperul de 8.800 de puncte pentru prima dată în ultimele 3 luni, semn al încrederii investitorilor într-o revenire rapidă. Totuși, o companie listată, Compa Sibiu, care a anunțat prelungirea și pentru luna iunie a etapei de restrângere a activității, amintește cât de dependenți suntem de comenzile din țările Uniunii Europene. „Industria auto va fi ruptă”, spune un fost broker.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Cinci pași pentru relansarea și reinventarea afacerilor în epoca Covid-19 CITEȘTE ȘI Cinci pași pentru relansarea și reinventarea afacerilor în epoca Covid-19

Investitorii au revenit cu elan la cumpărare după mini-vacanța de 1 iunie, iar acest lucru s-a văzut și la nivelul dinamicii cotațiilor, dar și la cel al volumelor, rulajul pieței de acțiuni fiind de 58,52 milioane lei (12,09 milioane euro).

Semn pozitiv pentru tendința ascendentă, impulsul a fost susținut chiar de cele mai lichide acțiuni. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un salt de 3,68%, până la prețul de 2,1150 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 12,41 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 2,30%, până la prețul de 31,20 lei/acțiune, pe transferuri de 9,88 milioane lei.

Fondurile de pensii NN - cel mai mare cumpărător în tranzacția majoră pe acțiunile TeraPlast CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN - cel mai mare cumpărător în tranzacția majoră pe acțiunile TeraPlast

Sunt mișcările care au antrenat înreaga piață, chiar dacă evoluția a fost ceva mai atenuată la nivelul indicilor. Indicele compozit BET Plus a câștigat 1,27%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,30%, până la nivelul de 8.814,37 puncte. Așa cum se vede pe graficul inserat mai jos, este cel mai ridicat nivel de la valul de vânzări precipitat de criza noului coronavirus și sub aspect tehnic indicele celor mai lichide acțiuni românești pare pregătit să atace media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.

GRAFIC Bursa, la cea mai ridicată valoare de la declanșarea crizei coronavirus. Există, însă, și mesaje de alertă: dacă Europa nu-și revine, investitorii „pun cearșaful pe utilaje”

Investitorii de la BVB au fost încurajați la cumpărare de climatul favorabil din piețele financiare internaționale, unde bursele europene au afișat un tablou în nuanțe de „verde aprins”: ”: +2,63% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,87% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +2,02% pentru indicele CAC40 de la Paris, +3,75% pentru indicele DAX30 din Germania, +0,16% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,26% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,56% pentru indicele PX de la Praga.

În România, această undă pozitivă s-a propagat direct pe acțiuni ale băncilor europene listate secundar la BVB. Astfel, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) au avut o explozie de 7,81% pe tranzacții de 7,27 milioane lei, iar titlurile Commerzbank AG (CBK) au sărit cu 6,82% pe volume echivalente cu 1,35 milioane lei. Tot pe segmentul bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 3,69%, până la prețul de 12,38 lei/acțiune, pe o activitate de 3,78 milioane lei.

ULTIMA ORĂ Ministerul Economiei cere Nuclearelectrica să rupă relațiile cu partenerul chinez la proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Economiei cere Nuclearelectrica să rupă relațiile cu partenerul chinez la proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Așteptarea unei lichidități abundente din Europa a creat premisele unui elan la BVB, însă din aceeași direcție vin și riscuri. „Părerea mea este că o să vină o criză foarte puternică”, spune Rareș, broker timp de peste 10 ani în piața românească de capital, de unde s-a retras demult. El afirmă că factorii de decizie vor utiliza șocul pandemiei de coronavirus pentru a impune schimbări de paradigmă pentru modelul economic și financiar. „Asta vine cu zbucium”, avertizează acesta.

Unul din canalele de import al crizei poate fi segmentul auto foarte dezvoltat în România prin industria de componente și leasing. Dacă Germania nu va mai vinde mașini la capacitatea veche, acest lucru se va resimți și pe plan local. „Depinzi de comenzile din afară”, spune Rareș, care afirmă că investitorii, dacă intuiesc o scădere a cererii, „pun cearșaful pe utilaje”.

În ilustrarea acestor afirmații, Compa Sibiu (CMP), societate din domeniul componentelor auto în acționariatul căreia a intrat inclusiv fondul suveran al Norvegiei, a anunțat o prelungire a restrângerii activității și pentru luna iunie, având în vedere dimensiunea redusă a comenzilor. Pentru o parte din salariați sunt suspendate contractele de lucru, iar pentru alții numărul de zile de muncă a fost redus la 4 zile pe săptămână.

Războiul tarifar SUA-China a șters 1,7 trilioane de dolari din capitalizarea companiilor americane - Studiu Fed CITEȘTE ȘI Războiul tarifar SUA-China a șters 1,7 trilioane de dolari din capitalizarea companiilor americane - Studiu Fed

Pentru Rareș nu este surprinzător. Încă din 2019 indicatori economici pe Germania îi spuneau că economia gâfâie: „Intrarea în recesiune era o chestiune de timp, pentru că ei abia o fentau la mustață.” Problema României este că nu are diversificată piața de desfacere, atacând și terțe țări din Orient. „Tot angrenajul acesta e politic. Toți politicienii ăștia vin și ne spun să ne integrăm în Uniunea Europeană, Uniune Europeană unde toți se bat între ei. Cu cine să mă integrez?...”

România a importat un șoc și prin prăbușirea cotației petrolului. Și astăzi, titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit un declin de 0,29%, până la prețul de 0,3430 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 7,90 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,71 milioane lei. Pe același segment au mai fost schimbate aproape 767.000 de acțiuni ale Băncii Transilvania, contra sumei de 1,57 milioane lei.

INFOGRAFICE BERD, concluzie tristă: România - una dintre cele mai puțin eficiente piețe pentru emiterea de obligațiuni CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE BERD, concluzie tristă: România - una dintre cele mai puțin eficiente piețe pentru emiterea de obligațiuni

Tot o zi negativă au avut și titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,40%, până la prețul de 1,2350 lei/acțiune, pe transferuri de 3,50 milioane lei, trăgând în jos și indicele financiar BET-FI care s-a depreciat cu 0,16%, până la nivelul de 44.015,52 puncte. Emitentul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat din piață un număr de 4,85 milioane acțiuni proprii pentru care a plătit 6,15 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

Pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a avut un avans de 0,79%, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 0,73%, până la prețul de 19,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,55 miloane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au staționat la prețul de 300,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,35 milioane lei.

Cu experiența sa inclusiv în administrare de portofoliu pentru o societate străină cu expunere regională, Rareș se așteaptă ca unda de șoc să vină și pe segmentul intreprinderilor mici și mijlocii, așa-numitele societăți nebancabile: „O să moară multe.” În opinia sa, economia românească pur și simplu depinde de ce se va întâmpla cu Germania și Italia, țări în raport cu care derulează aproximativ jumătate din exporturi. „Dacă Europa își revine mai repede și introduce ce vrea să implementeze, într-adevăr, și România o să își revină, indiferent de ce date statistice vin; dacă, însă, Europa întârzie cu revenirea în diferite industrii, România se afundă treptat”, a conchis fostul broker.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
compa