GRAFIC Operatorul restaurantelor KFC la 5 ani de la listare - respectare a angajamentului de dublare a business-ului, dar valoare de 2 ori mai mică decât în oferta publică

GRAFIC Operatorul restaurantelor KFC la 5 ani de la listare - respectare a angajamentului de dublare a business-ului, dar valoare de 2 ori mai mică decât în oferta publică

Foto dreamstime.com

scris 9 nov 2022

Acțiunile Sphera Franchise Group ating un cincinal în ringul bursier, în care au adus mai degrabă pierderi pentru investitori. Creșterea operațională a avut 2 ani de vânt din față dinspre restricțiile guvernamentale. Potențială achiziție de acțiuni de 3 ori mai atractivă decât în 2017.

Sphera Franchise Group (SFG), compania care deține pe piața locală franciza lanțurilor KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell, împlinește astăzi 5 ani de când este deschisă către investitorii de portofoliu la Bursa de Valori București.

Aflate pe un trend descendent multianual, acțiunile companiei au un impact negativ în portofoliile celor mai mulți investitori, traiectoria nefavorabilă din piață nefiind decât în foarte mică de returnările de cash ale companiei.

SURPRIZĂ Frații Winklevoss, care l-au acuzat pe Mark Zuckerberg că le-a furat ideea Facebook, primii miliardari bitcoin, au intrat în România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Frații Winklevoss, care l-au acuzat pe Mark Zuckerberg că le-a furat ideea Facebook, primii miliardari bitcoin, au intrat în România

Societatea a ajuns în ringul de la BVB după o ofertă publică primară în care acționarii majoritari, Radu Dimofte, Nicolae Badea și Lucian Vlad, au pus în vânzare 25% din acțiunile companiei. Realizată la prețul de 29,00 lei/acțiune, operațiunea de piață, închisă în noiembrie 2017, s-a ridicat la 285,12 milioane lei (62,00 milioane euro) și conferea Sphera o valoare de piață de 1,14 miliarde lei (248 milioane euro).

Aceasta s-a erodat în cei 5 ani de tranzacționare la BVB. La ultimul preț, de 12,75 lei/acțiune, capitalizarea bursieră este de 494,69 milioane lei (101,14 milioane euro), reprezentând un șoc negativ de 60%, exprimat în moneda unică europeană, față de exercițiul de piață de acum 5 ani.

FOTO CryptoDATA Tech, vizând statutul de unicorn, cumpără, în premieră pentru România, pachetul majoritar de acțiuni al unei echipe din MotoGP CITEȘTE ȘI FOTO CryptoDATA Tech, vizând statutul de unicorn, cumpără, în premieră pentru România, pachetul majoritar de acțiuni al unei echipe din MotoGP

Distrugerea de valoare vine și într-un context în care timp de 2 ani autoritățile au impus restricții sectorului de restaurante, care l-au făcut să opereze într-un regim de avarie. Investitorii au avut un sentiment negativ față de întreaga industrie având în vedere perioada prelungită de desfășurare a activității în condiții excepționale și nepredictibile.

Nimic nu anunța acest lucru la debut. Acțiunile Sphera au intrat pe o tendință pozitivă în ring, alimentată chiar de rezultatele la 9 luni pe 2017, care au venit la doar câteva zile după listare și care indicau o majorare cu o treime a veniturilor.

VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Avem o piață care și-a pierdut din optimismul general în urma unor rezultate destul de dezamăgitoare. „Winter is coming” putem spune despre aceste raportări CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Avem o piață care și-a pierdut din optimismul general în urma unor rezultate destul de dezamăgitoare. „Winter is coming” putem spune despre aceste raportări

Este un impuls amendat relativ rapid și, în mai puțin de jumătate de an, acțiunile companiei s-au scufundat sub prețul de IPO. De atunci, cotația se află pe un trend descendent multianual, unde fiecare ricoșeu punctual – multe date de rezultate drastic ameliorate ale Sphera – a fost imediat vândut, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Operatorul restaurantelor KFC la 5 ani de la listare - respectare a angajamentului de dublare a business-ului, dar valoare de 2 ori mai mică decât în oferta publică

Șocurile induse constant de autorități în administrarea „valurilor” COVID au pus capac tendințelor de revenire, deși compania s-a aflat în expansiune. Cu deschiderea ultimei unități KFC, la Timișoara, Sphera se apropie de reperul de 100 de restaurante în franciza care deține ponderea vânzărilor în lanțurile din România, Italia și Republica Moldova.

CEO-ul OMV reclamă: Taxa de solidaritate impusă în România ne-a afectat rezultatele grupului. Conformarea voluntară la reducerea de preț a lovit Petrom. Care a fost impactul CITEȘTE ȘI CEO-ul OMV reclamă: Taxa de solidaritate impusă în România ne-a afectat rezultatele grupului. Conformarea voluntară la reducerea de preț a lovit Petrom. Care a fost impactul

La drept vorbind, Sphera Franchise – companie unde cel mai important investitor de portofoliu au devenit fondurile de pensii administrate NN, cu o participație de 8,97% din acțiuni – a fost bună operațional și și-a respectat angajamentul de la listare, de dublare a business-ului în 5 ani. Dacă avem în vedere o medie între ultimele rezultate anuale auditate înaintea ofertei publice, care indicau pentru 2016 venituri de 514 milioane lei și vânzările de 573 milioane lei din 2017, acum afacerile sunt duble.

Estimarea pentru rezultatele consolidate pe 2022, publicată la finalul lunii august, indica pentru actualul exercițiu financiar vânzări în restaurante între 1,25 miliarde lei și 1,35 miliarde lei, în linie cu bugetarea aprobată în AGA de bilanț, ceea ce înseamnă dublare față de acum 5 ani.

VIDEO Acest deceniu va fi marcat de problema datoriilor, spune investitorul legendar Paul Tudor Jones. Investitorii din piețele de credit vor trage la răspundere țară cu țară. SUA în recesiune 300 zile și cu bursa mai jos cu 10% CITEȘTE ȘI VIDEO Acest deceniu va fi marcat de problema datoriilor, spune investitorul legendar Paul Tudor Jones. Investitorii din piețele de credit vor trage la răspundere țară cu țară. SUA în recesiune 300 zile și cu bursa mai jos cu 10%

Cu toate acestea, acțiunile Sphera „bântuie” într-o zonă de minime, pe fondul unei lichidități scăzute din care nu le-a scos nici desemnarea în august 2021 a unui market maker în BRK Financial Group.

Cu toate acestea, este tocmai prețul depresat care poate face din Sphera o poveste de câștiguri bursiere de acum încolo. Sub aspect fundamental, compania se tranzacționează clar la multipli mai atractivi decât la listare.

Astfel, dacă la intrarea în ring, la sfârșitul anului 2017, investitorii prețuiau acțiunea la un nivel de aproximativ 20 de ori EBITDA, acum titlurile sunt de 3 ori mai ieftine. Dacă avem în vedere nivelul de 70-80 milioane lei al EBITDA normalizat estimat pentru 2022, la ultimele prețuri de pe bursă, Sphera se tranzacționează la niveluri de 6-7 ori EBITDA.

viewscnt
Afla mai multe despre
sphera franchise group
bvb
bursa
kfc
pizza hut
taco bell