GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile TeraPlast

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile TeraPlast

Sursa foto: Whyframeshot | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 aug 2022

Acțiunile TeraPlast s-au întors la minimele precipitate de criza din Ucraina și la jumătate față de maximul de anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La sfârșitul lunii trecute, TeraPlast Bistrița (TRP) a acordat dividende în valoare totală de 32,68 milioane lei, echivalent pentru un dividend brut de 0,015 lei/acțiune. Cu aceasta se încheie un capitol din viața companiei în care a avut repartizări de cash excepționale pentru acționari în urma vânzării, pentru suma de 373 milioane lei, a diviziei de metale către irlandezii de la Kingspan, a operațiunilor din Ungaria și a segmentului de tâmplărie către Dynamic Selling Group, ultima fiind o tranzacție de 4,5 milioane euro.

Grupul a devenit o entitate mai mică, iar ieșirile de cash de pe bilanț arată deja un alt tablou pentru investitorii de pe bursă. Acesta este contextul în care – și la intrarea în cu totul alte circumstanțe de piață – jucătorii de la BVB s-au repliat în poziția pe acest emitent, listat în anul de criză 2008.

OPEC+ a agreat o majorare modestă a producției de petrol. Cotațiile țițeiului cresc CITEȘTE ȘI OPEC+ a agreat o majorare modestă a producției de petrol. Cotațiile țițeiului cresc

Această retragere a făcut ca acțiunea TeraPlast să fie una din marile perdante ale ultimei jumătăți de an, în care, totuși, indicele BET de la Bursa de Valori București a supraperformat piețelor dezvoltate de acțiuni.

Un ultim impuls de vânzare activat la sfârșitul lunii trecute a dus titlurile producătorului de materiale de construcții către zona de 0,6000 lei/acțiune, unde cotația întâlnește, ca nivel de suport, minimul relativ consemnat la începutul lunii martie, pe fondul panicii antrenate de atacarea Ucrainei de către Federația Rusă.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile TeraPlast

Atunci, cotația a pierdut 45% față de cea mai ridicată valoare din 2021. O mișcare de recuperare a readus titlurile societății în zona prețului de 0,9900 lei/acțiune, în ceea ce a fost un raliu de 65% față de minime, cu randamente anualizate de 3 cifre pentru cei care au cumpărat la exacerbarea crizei din Ucraina.

Acțiunile au picat din înălțimile unde au fost duse de dividendele excepționale și promovarea FTSE Russell

Ceea ce apare acum post-factum ca un ricoșeu tehnic a fost amendat în ultimele 3 luni, când cotația s-a întors către minime. La ultimul preț, de 0,6170 lei/acțiune, compania are o capitalizare bursieră de 1,34 miliarde lei (272,82 milioane euro), valoare ce este cu aproximativ 65% mai mică decât cea consemnată în toamna trecută, când cotația a fost catalizată de dividendele-mamut, dar și de includerea acestui simbol în structura indicelui de piețe emergente al FTSE Russell, ce a așezat acțiunea pe radarul mai multor investitori internaționali.

VIDEO Credit de 40 milioane lei de la Banca Transilvania contractat de compania la al cărei bazin este celebra horă în apă de la Băile Felix CITEȘTE ȘI VIDEO Credit de 40 milioane lei de la Banca Transilvania contractat de compania la al cărei bazin este celebra horă în apă de la Băile Felix

Aceasta a catalizat intrări de capital și a antrenat și prezența speculatorilor. Spre exemplu, în sesiunea din 1 noiembrie, după un puseu corectiv mai agresiv, titlurile TeraPlast au avut un salt de 12,66%, până la prețul de 1,2280 lei/acțiune, pe transferuri de 10,27 milioane lei. „Ne jucăm cu TeraPlastul”, spunea atunci râzând, într-o discuție cu Profit.ro, un broker din Ardeal, semnal al oportunității ridicate de volatilitatea excepțională și de volumele sporite pe acest emitent.

Investiții pentru noul ciclu de creșteri

După efervescența distribuirilor de cash, acum piața ia notă că societatea a devenit una mai mică după înstrăinările de active din anii 2020-2021. După ce a generat afaceri de peste 1 miliard de lei, estimările pentru anul în curs calibrau, la raportarea anuală preliminară, TeraPlast ca un business de 636 milioane lei în 2022.

Compania se poziționează pentru investiții noi care să genereze un alt ciclu de creștere, ce să aducă valoare către acționari. Ultima poveste o reprezintă depunerea unei cereri pentru o investiție de 19 milioane lei într-o centrală fotovoltaică în cadrul programului european PNRR.

EXCLUSIV CryptoDATA Tech, vizând statutul de unicorn, se pregătește pentru bursa din Frankfurt, Londra sau New York CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CryptoDATA Tech, vizând statutul de unicorn, se pregătește pentru bursa din Frankfurt, Londra sau New York

Deocamdată, investitorii sunt prudenți la luarea de expunere. Raportarea semestrială nu a fost de natură să îi încurajeze, TeraPlast afișând un câștig pretaxare EBITDA de 35,7 milioane lei, în declin cu 16% față de cel din primele 6 luni ale anului trecut, dar și un profit de 16,40 milioane lei, drastic diminuat de efectul de bază al încasărilor din vânzarea de active, dar și sub impactul erodărilor aduse de punerea în funcțiune a noilor investiții.

Prudența investitorilor se vede bine pe graficul tehnic, cu un trend descendent neabătut într-un canal de variație destul de bine determinat, dar și cu prețul evoluând constant sub mediile mobile exponențiale de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).

EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Listarea Hidroelectrica la bursă, cel mai probabil amânată până în februarie 2023: Fondul Proprietatea a chemat cele mai mari bănci din lume. Dacă va fi o listare doar la BVB, pachetul de acțiuni ofertat va fi redimensionat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Listarea Hidroelectrica la bursă, cel mai probabil amânată până în februarie 2023: Fondul Proprietatea a chemat cele mai mari bănci din lume. Dacă va fi o listare doar la BVB, pachetul de acțiuni ofertat va fi redimensionat

Totuși, pentru liniile de business comparabile, TeraPlast raportează creșteri. Astfel, veniturile din contractele cu clienții au fost în primul semestru de 373,69 milioane lei, cu 36,93% mai mari decât celde de la S1 2021.

Anul trecut, compania, care este primul procesator de PVC din România, a realizat investiții de 157 milioane lei. Pe aceeași linie a privirii către viitor, grupul a anunțat, la jumătatea lunii mai, semnarea unui acord de investiție în valoare de 11 milioane euro pentru primirea unui ajutor de stat. Destinația îl reprezintă o unitate de producție de folii strech cu o capacitate de 14.000 de tone anual pentru fabricarea foliilor de polietilenă pentru uz industrial. Mutarea ridica investițiile cu sume cofinanțate la 44 milioane euro în ultimii 3 ani.

Oferta Meta Estate Trust s-a închis. Vânzătorul a obținut o finanțare la jumătate față de cea vizată CITEȘTE ȘI Oferta Meta Estate Trust s-a închis. Vânzătorul a obținut o finanțare la jumătate față de cea vizată

TeraPlast avea, la data de 30 iunie, active totale de 726,95 milioane lei, în scădere cu 17,36% față de cele de 879,69 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale s-au majorat cu 44,83%, la 417,36 milioane lei, de la 288,16 milioane lei.

Întâlnirea suportului poate fi un prilej de regrupare a cumpărătorilor, cu atât mai mult cu cât achizițiile de pachete de acțiuni din martie pe acest reper au adus recompense mari în a 2-a parte a primăverii. Pentru o eventuală mișcare de apreciere, „taurii” ar trebui să străpungă nu numai mediile mobile relevante, dar și zona de 0,6770-0,6800 lei/acțiune, care reprezintă ultimul maxim relativ, dar și un reper multiplu testat în luna iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
kingspan
bvb
bursa
dividende
dynamic selling group