GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Transgaz

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Transgaz

Sursa foto: Sinisa Botas | Dreamstime.com

scris 22 oct 2021

Transportatorul național de gaze naturale Transgaz relansează podul gazier de peste Prut, însă acțiunile companiei se află sub presiune la bursă pe fondul unui șoc al profitabilității la 6 luni și în așteptarea unei ierni cu potențiale dezechilibre în sistemul energetic.

Cu investiții în ultimii ani care nu s-au finalizat în interconectarea internațională, Transgaz (TGN) nu a fost tocmai o poveste de succes la bursă într-un răstimp în care indicele BET a bătut succesiv maxime istorice în 2021. Presiunea la vânzare pentru acțiunile transportatorului național de gaze naturale nu s-a ridicat nici în această perioadă, în care prețul plătit de consumatorii finali ai gazelor naturale este la niveluri ridicate.

Pentru cei care vizează acumularea acestor titluri pe termen lung, perioada ar putea fi una cu prețuri favorabile. Pe de altă parte, graficul indică un trend descendent încă intact. Cotația a avut doar o revenire firavă la anunțul privind scoaterea la licitație a unor capacități de gaze către Republica Moldova.

Instrumentele derivate la BVB – din a 2-a jumătate a anului viitor. Proiectul de Contraparte Centrală merge către reglementatori CITEȘTE ȘI Instrumentele derivate la BVB – din a 2-a jumătate a anului viitor. Proiectul de Contraparte Centrală merge către reglementatori

Ultimul rebound din a 2-a parte a lunii septembrie s-a frânt în zona de 264,00 lei/acțiune, unde a întâlnit și rezistența dinamică dată de media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Transgaz

Periodic, piața este alimentată cu știri negative dinspre acest emitent sau piața de profil. “Există posibilitatea ca în perioada de iarnă (2021-2022) produsele standardizate pe termen scurt disponibile pe platformele de tranzacționare să nu ofere răspunsul necesar pentru a menține rețeaua de transport în limitele sale operaționale”, este ultimul avertisment al Transgaz.

Pe grafic au apărut și lumânări de acumulare, dar nu există dovezi pentru reîntoarcerea pe o tendință pozitivă a titlurilor companiei. Indicatorul MACD într-o conformație conservatoare (21, 56, 8), care are timpi de răspuns mai lungi, dar și o credibilitate sporită încă își croiește drum către zona pozitivă, dar o intrare decisivă la cumpărare nu este prudentă până când acesta nu trece „linia apei”

Electrica cumpără, într-o tranzacție de 35 milioane euro, acțiuni în cinci societăți care dețin și operează centrale electrice fotovoltaice CITEȘTE ȘI Electrica cumpără, într-o tranzacție de 35 milioane euro, acțiuni în cinci societăți care dețin și operează centrale electrice fotovoltaice

Transgaz vrea să achiziționeze 860 GWh de gaze, estimată la o valoare cuprinsă între 477 și 596,5 milioane lei, însă această cantitate ar putea să nu fie disponibilă pe Bursa Română de Mărfuri, iar societatea ar urma să recurgă astfel la gazul din import pentru echilibrarea sistemului.

Mediile mobile de viteză mențin semnalul negativ pentru acțiunile Transgaz și depărtarea față de media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, trădează o presiune mare a vânzătorilor.

Aceștia reacționează și la raportarea semestrială dezamăgitoare. Compania și-a redus cu 44% rezultatul net, la 133,30 milioane lei, față de cel de 236,77 milioane lei de la S1 2020. Este o erodare ce rezultă din diminuarea cu 9% a veniturilor din exploatare înainte de echilibrare, la 701,29 milioane lei, de la 768,73 milioane lei, în paralel cu o majorare de 11% a cheltuielilor de exploatare înainte de activitatea de echilibrare și construcții, la 576,66 milioane lei, de la 521,45 milioane lei.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Electrica. Mă protejez de scumpirea curentului prin achiziția de acțiuni la companiile energetice cu profitabilitatea sporită adusă de prețurile mari - o mutare pe care românii pot să o facă CITEȘTE ȘI GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Electrica. Mă protejez de scumpirea curentului prin achiziția de acțiuni la companiile energetice cu profitabilitatea sporită adusă de prețurile mari - o mutare pe care românii pot să o facă

O revenire ar fi validată doar după depășirea ultimului maxim relativ de la care a survenit respingerea de la începutul lunii, ceea ce ar schimba secvența conform teoriei lui Dow a maximelor și minimelor din ce în ce mai coborâte. Investitorii mai trebuie să urmărească aglomerarea de schimburi din zona de 269,00-273,00 lei/acțiune unde piața a mai reacționat în trecut.

Trecerea peste respectivul prag, în paralel cu depășirea mediei de 200 de zile și intersecția în sens pozitiv a mediilor mobile în proporții Fibonacci ar da un plus de credibilitate că tendința scăzătoare se va fi încheiat. Până la atingerea respectivelor repere tehnice, graficul îndeamnă la precauție față de reînscriere pe traiectoria descendentă în care acțiunile Transgaz s-au aflat în cea mai mare parte a acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
bursa
bvb