Impuls de vânzare la BVB. Într-un context de vânzare și pe bursele lumii după contracții economice record, piața românească de acțiuni are cele mai mari deprecieri din ultima lună și jumătate. Acțiunile Băncii Transilvania scad cu 2%

Impuls de vânzare la BVB. Într-un context de vânzare și pe bursele lumii după contracții economice record, piața românească de acțiuni are cele mai mari deprecieri din ultima lună și jumătate. Acțiunile Băncii Transilvania scad cu 2%

Sursa foto: Jesada Wongsa / dreamstime.com

scris 30 iul 2020

Într-un context de vânzare și pe bursele lumii, piața românească de acțiuni a înregistrat ședința cu cele mai mari deprecieri din ultima lună și jumătate.

Activitatea de tranzacționare trădează încă o atmosferă de vacanță. Practic, nu sunt 2 sesiuni consecutive în care volumele să se mențină peste reperele medii ale ultimilor 3 ani. Și astăzi, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 28,58 milioane lei (5,91 milioane euro), în timp ce absența transferurilor de tip deal arată că puține afaceri se încheie în această perioadă.

Totuși, piața s-a mișcat la un impuls extern. Cum indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York a coborât către reperul de 26.000 de puncte pentru prima dată în ultimele 2 săptămâni, și la BVB am consemnat un recul mai consistent. Indicele compozit BET Plus a pierdut 1,63% și indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 1,65%, până la nivelul de 8.434,93 puncte, ceea ce sub aspect tehnic apare ca o reacție de respingere după testarea retragerii Fibonacci de 50,00% a prăbușirii cotației din februarie-martie.

Impuls de vânzare la BVB. Într-un context de vânzare și pe bursele lumii după contracții economice record, piața românească de acțiuni are cele mai mari deprecieri din ultima lună și jumătate. Acțiunile Băncii Transilvania scad cu 2%

Piața a fost trasă în jos de declinul de 2,16%, până la prețul de 2,0350 lei/acțiune al titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care au adunat schimburi însumând 5,75 milioane lei. O scădere încă și mai mare, de 3,87%, au înregistrat pe tranzacții de 4,28 milioane lei, titlurile grupului Erste (EBS), în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena.

Fondul Proprietatea promovează oferta publică de răscumpărare la prețul de 1,3900 lei/acțiune, cu 12% peste cotația de piață CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea promovează oferta publică de răscumpărare la prețul de 1,3900 lei/acțiune, cu 12% peste cotația de piață

Deprecierea acțiunilor băncii austriece este cel mai fidel semnal dintr-un tabloul bursier european dominat de culoarea „roșie”: -2,79% pentru indicele Euro Stoxx 50, -2,31% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -2,13% pentru indicele CAC40 de la Paris, -3,45% pentru indicele DAX30 din Germania, -3,36% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,34% pentru indicele BUX de la Budapesta și -3,00% pentru indicele PX de la Praga.

La București, tendința a fost mai atenuată, respectiv o depreciere de 0,80%, pe cel mai mare rulaj al zilei, de 6,02 milioane lei, pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au o ancoră puternică în prețul de 1,3900 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare derulată începând din 4 august pentru un număr de 220,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,89% din capitalul social. Este și oscilația care a făcut ca indicele financiar BET-FI să supraperformeze pieței, cu un declin de 1,06%, până la nivelul de 41.824,30 puncte.

TeraPlast sfidează șocul coronavirus și raportează dublarea profitului net semestrial CITEȘTE ȘI TeraPlast sfidează șocul coronavirus și raportează dublarea profitului net semestrial

Celălalt indice sectorial, BET-NG, a coborât cu 1,61%, în linie cu media pieței. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a pierdut 1,75% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,3085 lei/acțiune într-o sesiune în care au adunat volume echivalente cu 1,73 milioane lei și care urmează publicării rezultatelor financiare semestriale și care indică un declin de 74% al profiitului net la T2, ce este și primul trimestru de după privatizare în care compania raportează pierderi pe segmentl Upstream.

La același capitol energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut cu 2,03%, până la prețul de 29,00 lei/acțiune, pe o activitate de 1,73 milioane lei. Transferuri cu puțin sub reperul de 1 milion de lei, dar peste media obișnuită a respectivelor acțiuni, am consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI), care au alunecat cu 0,58% sub referință, la prețul de 34,00 lei/acțiune și cele ale TeraPlast Bistrița (TRP), ce au avut o corecție consistentă, de 4,79%, până la prețul de 0,4170 lei/acțiune, după creșterea explozivă antrenată de anunțul societății privind întrăinarea către grupului irlandez Kingspan a diviziei Steel, afacere cu potențial de a aduce aproximativ 400 milioane lei pe bilanțurile producătorului de materiale de construcții.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
erste