Impulsul de creștere are suflu pe bursa românească. Sfidează și impasul din Europa

Impulsul de creștere are suflu pe bursa românească. Sfidează și impasul din Europa

La BVB piața a închis "pe verde" prin contrast cu tabloul roșu al burselor europene

scris 4 dec 2018

Indicele reprezentativ de la BVB a câștigat 0,40%, depășind noi maxime ale ultimelor 6 luni, chiar și în contextul unei sesiuni negative a piețelor de acțiuni europene.

În urmă cu o săptămână, Profit.ro semnala că bursa „vrea din nou mai sus”, folosind argumente de ordin tehnic. De atunci, piața a câștigat 2,48%, avansul catapultând cotațiile peste valorile medii maxime ale raliului început în iulie.

Sesiunea de astăzi a fost în aceeași notă. După 2 zile cu creșteri de aproximativ 1%, tendința a fost ceva mai atenuată, dar simpla continuitate dă un plus de credibilitate mișcării. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,37%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,40%, până la nivelul de 8.786,58 de puncte.

Din punct de vedere tehnic, evoluția indicelui deasupra mediilor mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), dă o conotație de soliditate trendului pozitiv cu atât mai mult cu cât acestea se află peste indicatorul care definește trendul, media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200).

Impulsul de creștere are suflu pe bursa românească. Sfidează și impasul din Europa

Remarcabil, avansul de astăzi sfidează tendința predominant negativă a burselor europene, așa cum se vede la nivelul principalilor indici continentali și regionali: -0,80% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,56% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,82% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,14% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,67% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,90% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,71% pentru indicele PX de la Praga. Tendința a fost de exacerbare a vânzărilor pe bursa germană, chiar și după închiderea de la București.

Preocupare pe bursă pentru evitarea suprapunerilor raportărilor financiare trimestriale. În prezent, acestea sunt concentrate în proporție covârșitoare în 2 zile CITEȘTE ȘI Preocupare pe bursă pentru evitarea suprapunerilor raportărilor financiare trimestriale. În prezent, acestea sunt concentrate în proporție covârșitoare în 2 zile

Tendința pozitivă a fost susținută de volume. Totuși, după cum amplitudinea s-a redus azi, la fel și lichiditatea a suferit o retragere. Într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, rulajul pieței de acțiuni a fost de 43,27 milioane lei (9,30 milioane euro).

Cele mai mari transferuri, în valoare de 13,02 milioane lei, au fost efectuate pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au închis cu 0,14% peste referință, la prețul de 36,30 lei/acțiune. Tot din componența indicelui energetic BET-NG care a subperformat pieței, cu o aprecere de 0,23%, titlurile Electrica (EL) au urcat cu 1,23%, până la prețul de 11,50 lei/acțiune, unul superior cu 26,37% minimului de la listare pe acest emitent de 9,10 lei/acțiune consemnat la jumătatea lunii iulie.

Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 0,80%, până la prețul de 0,3770 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,11 milioane lei. Acțiunile celei mai importante companii petroliere românești s-au corectat puternic la sfârșitul lunii trecute în condițiile prăbușirii prețului petrolului din zona de 86 dolari/baril către un minim al ultimelor 10 luni în jurul reperului de 58 dolari/baril.

EXCLUSIV Reducerea contribuției la Pilonul II, la Curtea Constituțională CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea contribuției la Pilonul II, la Curtea Constituțională

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 9,63 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,61%, până la prețul de 2,4550 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 11,81 miliarde lei (2,54 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat pe nivelul de referință al sesiunii precedente, de 14,26 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,80 milioane lei.

O activitate de tranzacționare peste media perioadei s-a înregistrat pe acțiunile fondurilor închise de investiții - societăți cu câștiguri agregate de peste 1 miliard de lei la 10 luni - al căror indice financiar BET-FI a avut un avans în linie cu piața, de 0,40%, până la nivelul de 36.945,01 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a câștigat 0,85% în valoare de piață, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,9520 lei/acțiune, în contextul unor transferuri de 2,39 milioane lei.

Interes a existat și pentru acțiunile SIF. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au corectat cu 0,24%, până la prețul de 2,1200 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,29 milioane lei, iar titlurile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 2,66%, până la prețul de 0,2120 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,20 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif oltenia