Încă un broker părăsește bursa: "Nu mai văd perspective la BVB"

Încă un broker părăsește bursa: "Nu mai văd perspective la BVB"
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 dec 2015

După 12 ani de activitate în piața de brokeraj românească în care a activat la patru intermediari, Ciprian Bîrsan se retrage pentru un proiect în zona plasamentelor private. Spune că îl obosește psihic senzația că bursa locală este mereu la început. Urmează calea altor colegi care au părăsit o piață puțin ofertantă și în care nu se dă importanță atragerii micilor investitori. "Nici n-aș vrea să fiu ultimul care stinge lumina la BVB", spune el.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Golită de lichiditate și lăsată pustie de investitorii de retail, bursa românească suferă și o hemoragie de profesioniști. Pe tăcute, foarte mulți au plecat către alte orizonturi. Angajați la bănci centrale, la fonduri de pensii în Olanda, activând în domeniul tranzacțiilor cu energie, plecați la Frankfurt, în Italia, Marea Britanie sau chiar în Qatar, lansați în comerțul cu ulei sau cu drone. Au părăsit piața fără să spună nimic.

Foarte util pentru o corporație - se spune - este interviul cu cel care pleacă. Lipsit de orice interese sau temeri, cu onestitate, el poate revela ce este greșit, care sunt neajunsurile organizației, astfel încât ulterior managerul, în cunoștință de cauză, să poată cârmi mai bine ulterior afacerea.

Oferim pieței de capital șansa unui astfel de interviu. Ciprian Bîrsan, broker la patru societăți de servicii financiare într-un răstimp de 12 ani, părăsește piața pentru care s-a dedicat și față de care spune că a fost entuziast pentru mult timp. La plecare spune fără resentimente, dar cu franchețe, cum vede bursa pe care a activat.

Cu un umor resemnat ne prezintă un tablou nefericit pe care nu îl vrea neapărat pictat în nuanțe stridente. Peisaj suficient de descurajant, însă, cât să îl determine să plece. "Lucrurile merg chiar foarte prost", a declarat Bîrsan pentru Profit.ro.

"În piață am avut băieți foarte buni care au plecat învârtindu-se"

Piața bursieră nu mai are demult rulajele care să permită susținerea intermediarilor. Aceștia au dispărut cu zecile, dar și cei rămași abia se descurcă. S-a ajuns la nivelul la care casele de brokeraj "se întreabă dacă strâng banii de la o lună la alta", ne spune Bîrsan, care și-a început cariera de agent de bursă la societatea Global Invest Valori Mobiliare.

Conducerea Bursei nu face mare lucru pentru dezvoltarea pieței. La rândul lor, "traderii și brokerii fac și ei cât pot". Nu sunt, însă, listați emitenți noi privați și lipsesc eforturile de atragere către piață a potențialilor investitori, oameni care dispun de mici economii. "Reprezentanții pieței se ocupă cu orice altceva, mai puțin retail; toți visează la instituționali", adaugă brokerul.

Îi pare rău și nu vrea să lase impresia că spune realitatea la nervi sau că se răzbună pe o piață pe care se vede forțat să o părăsească. "Nu aș vrea să fiu chiar atât de abrupt, dar realitatea asta e", zice Bîrsan. Este o traiectorie pe care au urmat-o și alții: "În piață am avut băieți foarte buni care au plecat învârtindu-se."

Câțiva instituționali pe câteva acțiuni

Conform raportului la nouă luni al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pe piața de acțiuni a Bursei de Valori București, până la data de 30 septembrie au fost realizate tranzacții în valoare de 6,27 miliarde lei, în scădere cu 38,94% față de volumele echivalente cu 10,27 miliarde lei realizate în perioada similară a anului trecut.

Sunt doar puțini investitori instituționali care se axează pe câțiva emitenți (bănci, sectorul energetic, Fondul Proprietatea), cumpără în limita sumelor disponibile, după care dispar, explică Bîrsan contextul.

"Zici că e bursa de la Moscova!"

Un neajuns al pieței locale este tocmai acest fapt că este debalansată. Spre exemplu, acela al suprareprezentării sectorului energetic. "Zici că e bursa de la Moscova!", este gluma pe care și-o mai zic brokerii. "Nemulțumiri în rândul traderilor există, chiar dacă le enunță sau nu", afirmă Bîrsan, care a mai lucrat pentru Leumi Bank în cea mai grea perioadă pentru bursă, trendul descendent din 2008 care a distrus portofoliile investitorilor ce au intrat încrezători cu numai doi-trei ani înainte.

"La capitolul imagine BVB are lacune foarte mari"

A fost un șoc din care micii investitori nu și-au mai revenit, iar prezența lor nu s-a mai făcut simțită la fel. Într-o convorbire recentă, Marius Motogna, investitor din Cluj-Napoca având un portofoliu semnificativ, declara pentru Profit.ro că activitatea de tranzacționare sporadică din primele două ore după deschiderea ședinței de la BVB este cauzată tocmai de această absență a retailului. "Micii investitori sunt cei care se activează încă de dimineață, la apariția primelor știri. Acum nu se mai întâmplă pentru că nu sunt prezenți", spunea Motogna, care ocupă și poziția de vicepreședinte al Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC).

"Lumea se ocupă de orice altceva în afară de retail", spune Bîrsan. Brokerul care a avut penultimul popas la Transilvania Capital este descumpănit că nu se face nicio promovare. Spre exemplu, metroul bucureștean este folosit zilnic de aproximativ 1,5 milioane de oameni. Nu este niciun afiș care să popularizeze ideea investiției la bursă. "La capitolul imagine BVB are lacune foarte mari", afirmă Bîrsan.

Întâlnirile cu potențialii investitori, abia o dată la 5 ani

Bursa încearcă să se promoveze în rândul retailului. Este o concluzie la care operatorul de piață a ajuns chiar după întâlniri cu investitori instituționali în străinătate. Directorul general Ludwik Sobolewski ne-a declarat că aceștia au spus că nu pot fi convinși să investească atât timp cât românii nu o fac. Problema lor este și una de lichiditate, de contraparte. Dacă nu este retail, cu cine vor realiza tranzacțiile?

Bursa lansează astăzi Clubul Investitorilor, proiect care vine în aceeași direcție a atragerii micilor investitori împreună cu programele de educație despre care președintele Lucian Anghel declara recent la Forumul pentru Investitorii Individuali că au atras peste 10.000 de cursanți.

Concursul de tranzacționare BVB Invest Quest și Expoziția "Banii Tăi" de la începutul lunii octombrie au încercat, de asemenea, să suscite interesul potențialilor investitori. Ultima manifestare, ținută în Piața Universității, este considerată bună de către Ciprian Bîrsan. El apreciază, însă, că este foarte puțin. Astfel de evenimente ar trebui organizate o dată la câteva săptămâni, nu o dată la cinci-șase ani. "Trebuie să existe o coerență. E chiar atât de greu?!", afirmă brokerul.

Și-a pus speranță în sosirea în fruntea BVB a polonezului Sobolewski, fost șef al Bursei din Varșovia, cea mai dezvoltată piață bursieră din regiune. "Nu s-a întâmplat nimic" - trage linie Bîrsan - "Lumea este dezamăgită".

Relansarea sistemului alternativ de tranzacționare AeRO nu o percepe ca pe un câștig: "Facem altă piață Rasdaq și mutăm acțiunile de colo colo."

"Nu se întâmplă nimic de 12 ani!"

Alege să plece către un proiect de investiții de private equity. De multe ori s-a gândit - în deznădejde - ca să se reprofileze total. Să învețe calculatoare, automatică, inginerie... Au fost apropiații cei care i-au spus că ar trebui, totuși, să meargă către un domeniu cât de cât apropiat cu ce a făcut în ultimii 12 ani.

Era singura cale pentru că nu mai avea resurse să se remonteze. "De 12 ani, în continuu, sunt la început", oftează Bîrsan păstrând o nuanță de umor. A ajuns să creadă că acest cerc vicios nu mai poate fi rupt decât violent: "E nevoie de ceva revoluționar la Bursă."

Nu este el cel care mai poate fi parte a acestei lupte. A rezistat până acum, dar degeaba. "Nu se întâmplă nimic de 12 ani! Simt că tot timpul o luăm de la capăt. Și psihic mă afectează chestia asta. Nu mai am răbdare."

Ultimul său angajator a fost SSIF Estinvest Focșani, dar nu a putut rezista. "Stau aici și mă chinui de la lună la lună cu ratele pe care le am. Nici n-aș vrea să fiu ultimul care stinge lumina la BVB", ne spune Bîrsan.

Micii investitori nu interesează pe nimeni

Capitulează, dar nu se simte un pierzător: "Nu sunt eu un caz separat." Îi pare rău pentru că în piață au existat la un moment oamenii care să poată pună bazele unui cadru de dezvoltare. "Am întâlnit oameni inteligenți, străluciți; mai devreme sau mai târziu au plecat", își amintește.

A ajuns la concluzia lor, că este mai bine să lase un proiect bursier românesc ce i se pare fără viitor: "Nu mai văd perspective la BVB." Un of are și legat de reglementatorul pieței, care nu a ajutat la dezvoltarea acesteia, ci mai degrabă a pus piedici. "N-au înțeles nimic din piață", zice cu amărăciune.

Unul dintre motivele pentru care pleacă este și pentru că nu are pentru cine rămâne. Investitorii lipsesc, iar oamenii nu sunt chemați către bursă. "La retail nu dă nimeni nimic. Nu interesează pe nimeni", a conchis Bîrsan.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
actiuni
investitori