Investitorii de la bursă ar putea avea în 2-3 ani oportunitatea să cumpere acțiuni ieftine, ridicând firmele „din praf”

Investitorii de la bursă ar putea avea în 2-3 ani oportunitatea să cumpere acțiuni ieftine, ridicând firmele „din praf”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 mar 2018

Platforma ROCA lansată ieri de CITR Group împreună cu omul de afaceri Dan Șucu și fondatorii Dedeman, mișcare anunțată în premieră de Profit.ro de la jumătatea lunii trecute, care vizează finanțarea și îndrumarea firmelor aflate în dificultate, ar putea fi listată la bursă în 2-3 ani, în cazul în care business-ul se va extinde semnificativ. Investitorii de la BVB ar avea astfel oportunitatea indirectă de a obține expunere pe firme temporar cu probleme de finanțare, dar cu potențial ridicat și care au capacitatea de a oferi randamente mari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Slabă reprezentare a economiei pe bursa românească. 2-3 acțiuni bancare, companii din domeniul energetic având capital de stat, fonduri închise cu portofolii inerte, 4 duzini de acțiuni ilichide și câteva societăți aflate în insolvență. Relevanță sectorială redusă și puține oportunități de expunere pe segmentele de creștere din economia națională.

Un nou vehicul financiar care să ofere posibilitatea investițiilor în firmele cu capitalizare redusă și dificultăți de finanțare ar putea însă ajunge la cota Bursei de Valori București. Platforma ROCA lansată de CITR Group, entitate specializată în domeniul insolvențelor, în colaborare cu oameni de afaceri vizibili în mediul de business românesc, ar putea ajunge la cota BVB în 2-3 ani, în măsura în care aceasta ar găsi tranzacții și ar avea nevoie de finanțare suplimentară și diversificată, spune Andrei Cionca, promotorul proiectului despre care Profit.ro a publicat informații în premieră la jumătatea lunii trecute.

Deocamdată, platforma este deschisă investitorilor dedicați, care pot oferi alături de finanțare și expertiză în diverse domenii pentru îndrumarea companiilor, dar pe un termen mai extins, proiectul ar urma să se deschidă către categorii mai largi de finanțatori. Cionca afirmă că de la început a văzut ROCA drept o platformă care să mijlocească relațiile între firmele locale aflate în dificultate, cu nevoie de capitalizare suplimentară și resursele financiare românești.

De aici și vine denumirea. „Capital românesc investit în companii românești”, spune Rudolf Vizental, CEO la ROCA. Platforma ar urma să acceseze „stratul cel mai gros” al economiei românești, nu mai puțin de 50% din firmele românești de impact fiind în dificultate, dimensiuni reduse, nefinanțabile bancar.

Dan Șucu și fondatorii Dedeman, parte în proiect

Este și motivul pentru care Cionca vede o capacitate de creștere exponențială a acestui business. Ținta într-un asemenea scenariu este listarea la bursă, de unde poate fi atras mai mult capital, însă deocamdată inițiatorii proiectului sunt prudenți. Deocamdată, strategia vizează atragerea primilor bani și încheierea primelor tranzacții.

Capitalul inițial al ROCA este de 4,5 milioane euro, depus prin divizia de investiții a CITR Group de fondatori și primii parteneri cooptați, fondatorul Mobexpert Dan Șucu, frații Adrian și Dragoș Pavăl, fondatorii Dedeman și Astra Rail Management al omului de afaceri german Thomas Manns, dar cu experiență relevantă în economia românească.

Alți partener sunt invitați, însă limita maximă este pentru moment de 2 milioane euro. ROCA investește în companii unde va acumula participații de 60% și unde se va implica activ în relansarea companiilor prin expertiza disponibilă la CITR Group și la partenerii în proiect.

O primă investiție, plasament de peste 1 milion de euro, a fost realizată în firma brașoveană de încălțăminte S-Karp, iar alte 5 tranzacții ar urma să fie încheiate până la finalul anului 2018 în care se preconizează atragerea de finanțări de 20 milioane euro. Cionca afirmă, însă, că este o estimare conservatoare și că se așteaptă că ROCA va intra în acționariatul a cel puțin 10 firme.

Adrian Tănase, noul director al BVB: Vrem să-i facem pe români să vadă că investiția la bursă poate fi aproape la fel de banală ca și constituirea unui depozit bancar CITEȘTE ȘI Adrian Tănase, noul director al BVB: Vrem să-i facem pe români să vadă că investiția la bursă poate fi aproape la fel de banală ca și constituirea unui depozit bancar

Ținta este ca societăților preluate să li se dea anvergură națională și internațională prinn întărirea structurii de capital, cu efect asupra însănătoșirii economiei românești. În macro – zice Cionca – România arată ca un „tigru”, dar la nivel micro sunt foarte multe firme în dificultate.

O listare a ROCA pe bursă ar oferi un nou debușeu investitorilor pentru a investi indirect în firme cu o capitalizare mică și cu potențial mare de creștere în cazul relansării, oportunitate care în prezent lipsește. Investitorii sunt refractari să investească în companiile mici având experiențe nefericite de pe piața Rasdaq unde managementul emitenților a tins să dreneze bani către acționarii majoritari și în detrimentul celor de portofoliu.

ADN-ul companiilor rămâne neschimbat

Viziunea fondatorilor ROCA este că relațiile dintre cei care vin cu noul aport de capital și antreprenorii care au fondat companiile trebuie bazată pe principiul simetriei câștigului și riscului („win-win”, „risk-risk”). Analizele vor fi de la caz la caz, dar noii acționari nu vor urmări să schimbe obiectul de activitate al companiilor și să le depărteze de visul antreprenorilor care le-au lansat. „ADN-ul rămâne neschimbat”, spune Vizental, care își propune să viziteze câte 100 de firme pe an.

ROCA va aduce experiența proprie, dar pentru relansare în mare parte se va baza și pe resursele existente în cadrul companiilor. Fondatorii proiectului consideră că oamenii de afaceri români au disponibilitate în creștere de a coopta în acționariat noi investitori și, chiar dacă mai există o reticență în această privință, misiunea platformei este și aceea de a educa mediul de afaceri.

Accentul va fi pus pe înțelegerea cu antreprenorul și acesta ar urma să aibă o opțiune de buy-back după relansarea companiei. „Este greu în România să faci preluări ostile și nu ne-am propus asta”, a declarat Cionca.

Plaftorma lansată de acesta are mai multe deosebiri decât asemănări cu un fond de investiții. Sub acest aspect, ROCA nu va avea termene minime sau maxime pentru a sta într-o investiție. Nu este exclus ca în unele cazuri să păstreze și după relansare pachete minoritare pentru care să încaseze dividende. „Suntem fără presiune pentru a ieși. Putem să rămânem și pe termen lung”, spune Vizental.

Calvarul firmelor în dificultate. „Toată lumea sună și-ți cere bani”

Miza este pentru o relansare într-un termen cât mai redus. „Pista este scurtă și decolarea trebuie să fie cât mai rapidă”, spune CEO-ul de la ROCA, adăugând că în caz contrar și consumul de resurse ar fi mai ridicat.

În acest scop, CITR Group vine cu oameni specializați în domeniul insolvențelor, pregătiți să gestioneze cazuri de criză. Cionca spune că nu orice om cu studii de management poate struni astfel de companii în dificultate. „Este vorba despre firme blocate care nu pot să facă nimic. Până la ora 14.00 managerul numai aleargă să plătească bilete la ordin... Toată lumea sună și-ți cere bani...”

Decizia de investire se ia de la caz la caz și ROCA nu va urmări un anumit discount în funcție de multiplii de EBITDA ca în cazul fondurilor de investiții clasice, spune Vizental. Ținta este potențialul de expansiune al companiei, cu atât mai mult cu cât există în prezent avantajul că se operează într-un climat de creștere economică. Astfel, societatea doar trebuie aliniată la ritmul economiei.

Ce sectoare sunt vizate

Cionca oferă exemplul unei firme care are semnate 10 contracte și care poate să-și dubleze cifra de afaceri într-un singur an, dar nu are în prezent capital de lucru. Sunt astfel de business-uri cele țintite de ROCA. Noul proiect urmărește și atragerea finanțării unor entități europene și internaționale specializate pe asistența acordată în vederea dezvoltării, precum IFC, divizia Băncii Mondiale, sau Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Debușeul principal în reprezintă companiile activând în domenii care oferă valoare adăugată ridicată, precum producția, serviciil specializate, iar în agricultură sunt vizate doar firmele care au activitate pe tot lanțul, inclusiv pun etichetă și duc marfa prelucrată în magazine. Vizental spun că nu au niciun sector pe lista neagră, dar că, în principiu nu sunt interesați de real estate.

viewscnt
Afla mai multe despre
citr
roca
dan sucu
bursa
bvb
mobexpert
adrian paval
rudolf vizental
berd
andrei cionca