Investitorii pot cumpăra de lunea viitoare titluri de stat din emisiunea destinată populației. Finanțele mizează pe subscriere integrală

Investitorii pot cumpăra de lunea viitoare titluri de stat din emisiunea destinată populației. Finanțele mizează pe subscriere integrală
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 iul 2016

A doua serie de obligațiuni guvernamentale din programul Fidelis destinat investitorilor individuali își începe perioada de subscriere pe 11 iulie. Valoarea unui titlu din emisiunea însumând 100 milioane lei este de 100 de lei, iar dobânda anuală până la scadența de peste 2 ani este de 2,15%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Evenimentul de lansare a emisiunii de titluri de stat pentru populației cu titlu Centenar, scadentă în în 2018, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unirii, desfășurat la Palatul Victoria, a întârziat jumătate de oră. Nu este grav. Mai degrabă este supărătoare întârzierea de o jumătate de decadă în lansarea unor astfel de instrumente. Acestea vin într-un context al dobânzilor mici după ce băncile au avut exclusivitatea pe segmentul emisiunilor primare în anii 2009-2010, când randamentele erau cu două cifre.

Titlurile emise în cea de-a doua fază a programului Fidelis sunt acum purtătoare ale unui randament anual de 2,15%. Ministrul de Finanțe, Anca Dragu, a caracterizat drept „dobândă atractivă” acest preț, comparând cu alte câștiguri obținute pe instrumentele cu venit fix denominate în lei.

Nu randamentul este, însă, lait-motivul prin care emitentul vrea să ofere atractivitate respectivului instrument, ci siguranța acestuia. „Este o investiție sigură, o investiție garantată de stat”, a declarat premierul Dacian Cioloș, prezent la eveniment, adăugând că unul dintre avantaje este faptul că veniturile obținute sunt neimpozabile.

LISTA impozitelor și taxelor care pot fi plătite de astăzi prin card bancar la Trezorerie CITEȘTE ȘI LISTA impozitelor și taxelor care pot fi plătite de astăzi prin card bancar la Trezorerie

Valoarea emisiunii se ridică la 100 de milioane de lei, la fel ca în urmă cu un an, când aceasta nu a fost subscrisă intregral, investitorii realizând atunci plasamente de numai 65 de milioane de lei. Anul acesta, Finanțele mizează pe un alt rezultat. „Ne așteptăm ca subscrierea să fie integrală”, a declarat Dragu răspunzând la o întrebare a Profit.ro legată de așteptările privind nivelul de participare.

Pe ce mizează emitentul? În primul rând, a redus valoarea nominală la 100 de lei, de la 1.000 de lei. Aceasta face ca plasamentele să fie accesibile pentru toate categoriile de populație, inclusiv pentru studenți și pensionari, spune Cioloș. În al doilea rând, promovarea este rapidă, iar dobânda este corelată cu alte produse.

Ștefan Nanu, directorul Trezoreriei statului, explică și ce a stat la baza randamentului de 2,15%. Acesta ia în calcul un avans al inflației, legat de proiecția Băncii Naționale a României pentru o urcare a indicelui prețurilor de consum la cu 2,70% până la finalul anului. Anul trecut, deși dobânda a fost mai apropiată de piață, cel puțin puteau sconta pe o rată mică sau chiar negativă a inflației.

Un alt motiv pentru care Nanu mizează pe subscrierea integrală a ofertei este faptul că acest randament este fix, spre deosebire de structurarea emisiunii de anul trecut în care aceasta rezulta din cotare, mecanism neînțeles de potențialii participanți mai puțin sofisticați, ceea ce i-a și descurajat să plaseze banii.

Indicele Robor la 3 luni a urcat vineri cu 11%, după votul Brexit, ajungând la maximul ultimelor 5 luni CITEȘTE ȘI Indicele Robor la 3 luni a urcat vineri cu 11%, după votul Brexit, ajungând la maximul ultimelor 5 luni

Reacția este pozitivă în piață, după cum reiese din contactele avute de Guvern, spune Dragu. „Există încredere în economie și în potențialul de dezvoltare al țării noastre”, a continuat ministrul.

Oferta va fi realizată în intervalul 11-29 iulie prin intermediul unităților bancare ale celor 4 mari bănci intermediare, BCR, BRD Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank și Banca Transilvania.

Prezent la eveniment, Sergiu Manea, președintele Băncii Comerciale Române, instituția cu rol primar în sindicatul de intermediere a ofertei, a declarat că programul își va atinge și obiectivul de a crește durata de economisire a populației, dar și pe cel de educare economică a populației.

Despre o „misiune civizatoare”, a vorbit și Ludwik Sobolewski, polonezul de la conducerea executivă a Bursei de Valori București, pe a cărei platformă vor fi listate secundar titlurile subscrise și unde investitorii pot teoretic să le înstrăineze înainte de scadență. Prin profilul de adresare al programului Fidelis, acesta vine în acord cu deviza recentă a operatorului de piață BVB. „Bursa e pentru oameni”, spune Sobolewski.

Condițiile sunt create pentru o participare largă, este concluzia formată la nivelul Ministerului de Finanțe. „Considerăm că este un context economic favorabil pentru a lansa un astfel de instrument”, a declarat Dragu, amintind că salariile au crescut în termeni reali cu 15% în ultimul an, pensiile, cu 8% în termeni reali, iar depozitele populației s-au majorat cu 13%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
mfp
titluri de stat
bcr
dacian ciolos
guvern
anca dragu
stefan nanu
brd