Investitorii pot deja să-și concentreze atenția la piața secundară. Hidroelectrica nu se listează, iar Fondul Proprietatea nu mai vine cu oferte promoționale de acțiuni cu discount

Investitorii pot deja să-și concentreze atenția la piața secundară. Hidroelectrica nu se listează, iar Fondul Proprietatea nu mai vine cu oferte promoționale de acțiuni cu discount

Sursa foto: Piksel / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 feb 2018

Banii ținuți pentru oportunități de investiții în acțiuni pot fi deblocați pentru acțiunile deja listate. Reprezentanții Fondului Proprietatea spun că practic nu mai este nicio șansă ca Hidroelectrica să vină pe bursă în acest an. Aceasta înseamnă și că FP nu va mai putea pune nimic în vânzare, în contextul în care deja s-a apropiat foarte mult de limita inferioară de 20% din activele de portofoliu care trebuie să fie în companii listate, stipulată în reglementare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Atenția către raftul de acțiuni din piața secundară! Investitorii pot deja lua în calcul că nu trebuie să țină „purcelușii” plini în așteptarea unor oferte de vânzare. În condițiile actuale, practic nu este „nicio șansă” ca Hidroelectrica să se listeze, spun reprezentanții Fondului Proprietatea (FP), entitate care controlează 19,9% din acțiunile producătorului de energie hidro.

Problema nu se pune dacă există un climat în piețele internaționale și pe piața locală astfel încât o ofertă publică de listare la Hidroelectrica să fie absorbită în piața locală în condiții atractive pentru vânzător, ci dacă societatea este pregătită să facă acest pas, spune Greg Konieczny, fost manager timp de peste 7 ani a Fondului și care acum deține o poziție la nivel regional în cadrul companiei de administrare Franklin Templeton.

Sunt pași importanți care premerg listarea și reprezintă o provocare deosebită ca toți aceștia să fie făcuți, dacă nu chiar imposibil, spune Konieczny. Este nevoie de numirea unui Consiliu de Administrație cu mandat de 4 ani, care să desemneze o conducere executivă, iar aceasta să alcătuiască un plan de dezvoltare cu care Hidroelectrica să vină în fața investitorilor. Este un proces care necesită minimum 5-6 luni.

Miza noului director al BVB – creșterea lichidității. Accentul va fi pus pe o accesibilitate totală a pieței și lansarea pieței derivatelor CITEȘTE ȘI Miza noului director al BVB – creșterea lichidității. Accentul va fi pus pe o accesibilitate totală a pieței și lansarea pieței derivatelor

Deocamdată, conducerea FP nu s-a întâlnit cu ministrul Energiei din noul guvern, dar urmează ca această întâlnire să aibă loc, a spus managerul Fondului, sud-africanul Johan Meyer, răspunzând la o întrebare a Profit.ro.

El afirmă că Hidroelectrica ar trebui adusă în piață și că o închidere a ofertei nu depinde de climatul din piețele financiare internaționale, întrucât compania reprezintă un „activ unic”, ce totdeauna va fi în atenția investitorilor. Chiar și dacă societatea va fi listată într-un moment mai puțin prielnic, în cele din urmă acțiunile vor reveni, a mai zis Meyer.

Jocurile se vor face în piața secundară. Dispare o presiune la vânzare, dar și aspiratorul de lichiditate

Mai există o implicație a amânării listării Hidroelectrica. Fondul nu mai poate vinde alte pachete de acțiuni pe bursă unde are participații întrucât deja deținerile la companiile listate reprezintă numai 22,6% din activele FP. Aceasta înseamnă că Fondul are marjă mică de manevră peste obligativitatea pe care o are de a avea cel puțin 20% din activ în acțiuni cotate.

Investitorii pot deja să-și concentreze atenția la piața secundară. Hidroelectrica nu se listează, iar Fondul Proprietatea nu mai vine cu oferte promoționale de acțiuni cu discount

Investitorii activi la BVB au partea goală a paharului că nu vor mai avea parte de oferte cu discount așa cum i-a obișnuit Fondul în ultimii ani, dar și partea plină, aceea că se ridică o importantă presiune la vânzare care a planat în piața secundară în anii în care investitorii i-au perceput pe cei de la FP ca un vânzător presat să lichideze cât mai repede din dețineri pentru a satisface cererea de returnări de cash din partea acționarilor.

Pe partea cealaltă, pachetele nou-aruncate în piață absorb aproape toate lichiditățile disponibile pentru bursă, iar aceasta afectează volumele de pe segmentul regular. Dragos Mesaroș, broker la SSIF Goldring din Târgu Mureș semnala pentru Profit.ro încă din noiembrie 2016, la câteva săptămâni după oferta de vânzare accelerată în valoare de 676,04 milioane lei (149,85 milioane euro) derulată de FP la OMV Petrom (SNP), că de fiecare dată, pentru 2-4 luni după o astfel de operațiune de piață activitatea din piață secundară tinde să fie foarte scăzută. „Vii la muncă și nu ai ce face”, spunea acesta. „Ne ia tot!”

Explicația este aceea că puținii investitori dedicați bursei folosesc lichitățile deținute pentru subscrierea la ofertele cu discount, iar apoi lipsesc de la cumpărare pentru o perioadă necesară să-și refacă disponibilitățile bănești.

„Vampirul” de lichiditate se retrage în castel pentru o perioadă

Ulterior, spune Mesaroș, Fondul Proprietatea tatonează piața și imediat vine cu o nouă ofertă când simte că s-au refăcut resursele de cash din piață. În termeni diplomatici, Konieczny de la FP confirmase pentru Profit.ro că urmăresc cu multă atenție piața în calitate de vânzători înainte de orice ofertă pentru a vedea care este cererea de acțiuni. Face parte din demersul premergător deciziei de a ieși în piață cu o ofertă de vânzare. Băncile de investiții și intermediarii care lucrează pentru ei se uită cu atenție la cererea potențială, la nivel local, regional și internațional, fiind unul dintre elementele-cheie în luarea hotărârii. „Este un proces normal”, declara Konieczny.

Apropierea de pragul de la care FP nu mai poate face înstrăinări de acțiuni la companiile listate fără aducerea la cota bursei a Hidroelectrica este echivalentul dispariției unui veritabil „vampir” de lichiditate. Este o relaxare pentru piața secundară, iar atenția s-ar putea îndrepta către ringul bursier, de unde banii s-au drenat către ofertele Fondului din ultimii ani.

Detensionarea pieței secundare și revenirea atenției către ringul bursier sunt așteptate de Mesaroș de la Goldring de 2 ani. „FP, de când a intrat, a distrus piața”, declara acesta exasperat de reducerea întru irelevanță a pieței principale. „Cât timp există Fondul Proprietatea – până nu se desființează efectiv – tot așa o să fie la noi.”

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
hidroelectrica
greg konieczny
johan meyer
dragos mesaros