La Bursa de Valori București se încheie o săptămână în care primele 2 acțiuni bancare au cumulat tranzacții de peste 85 milioane lei

La Bursa de Valori București se încheie o săptămână în care primele 2 acțiuni bancare au cumulat tranzacții de peste 85 milioane lei
scris 4 mar 2017

Săptămâna aceasta investitorii au arătat un interes sporit pentru segmentul bancar, pe titlurile Băncii Transivania realizându-se tranzacții de peste 49 milioane lei, în timp ce acțiunile BRD au cumulat transferuri de 36 milioane lei.

Ultima sesiune de tranzacționare de la Bursa de Valori București a fost caracterizată de oscilații mai reduse la nivelul indicilor principali. Astfel, indicele BET Plus a urcat cu numai 0,09%, în timp ce indicele reprezentativ BET a închis la nivelul de 7.978,97 puncte, cu 0,07% decât în ședința precedentă.

A fost în ansamblu o zi neconcludentă pe piețele europene, cu indicele Euro Stoxx 50 urcând cu 0,55%, dar nefiind confirmat de indicii principali ai piețelor mature. Astfel, indicele CAC40 de la Paris a avansat cu 0,63%, în timp ce indicii FTSE100 de la Londra și DAX de la Frankfurt s-au corectat cu 0,11% și, respectiv 0,27%.

Tendința divergentă s-a manifestat și la nivel regional, cu deprecieri de 0,95% și 0,30% pentru indicii WIG20 de la Varșovia și PX de la Praga, o evoluție pe contrasens având-o indicele BUX de la Budapesta care a urcat cu 0,12%.

Sancțiunile aplicate recent Bursei au fost pentru nereguli marginale. În ASF s-a luat în calcul și că decizia nu ar trebui prezentată public CITEȘTE ȘI Sancțiunile aplicate recent Bursei au fost pentru nereguli marginale. În ASF s-a luat în calcul și că decizia nu ar trebui prezentată public

Pe primele 2 locuri în clasamentul tranzacțiilor s-au aflat cele mai lichide acțiuni bancare, nefiind o premieră în această săptămână. Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au adunat transferuri în valoare de 12,80 milioane lei în piața reglemenatată, într-o zi în care s-au depreciat cu 0,35%, până la prețul de 11,54 lei/acțiune. Pe acest emitent s-au realizat și în piața deal tranzacții speciale însumând 1,11 milioane lei.

Titlurile Băncii Tramsilvania (TLV) au reunit schimburi de valoare apropiată, dar pe o distribuție diferită. Astfel, pe segmentul regular transferurile s-au ridicat la 9,94 milioane lei, în contextul unul avans de 0,36%, până la prețul de 2,7550 lei/acțiune, în timp ce tranzacțiile de tip deal s-au ridicat la 4,30 milioane lei.

Împreună, rulajul de 28,16 milioane lei pe cei 2 emitenți a reprezentat 48,42% din activitatea de tranzacționare de 58,16 milioane lei (12,83 milioane euro) de pe segmentul acțiuni. De altfel, a fost o săptămână cu volume foarte bune pe segmentul bancar. Pe acțiunile Băncii Transilvania s-au realizat transferuri de 49,27 milioane lei, iar pe titlurile BRD volumele au fost în echivalent 36 milioane lei.

Fondul Proprietatea, în fața care va genera corecția după încasarea returnării de capital social de 0,05 lei/acțiune

Cea mai mare tranzacție specială s-a realizat ieri cu titluri Fondul Proprietatea (FP), în valoare de 5,55 milioane lei, în contextul în care vine ultima ședință în care se vor putea cumpăra acțiuni care dau dreptul la returnarea de cash de 0,05 lei/acțiune în contul votului din Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din octombrie.

Randament al dividendului cu puțin sub 3% pentru acțiunile operatorului de piață BVB CITEȘTE ȘI Randament al dividendului cu puțin sub 3% pentru acțiunile operatorului de piață BVB

Într-o intervenție pentru Profit.ro, managerul Fondului Greg Konieczny a declarat că participarea la oferta publică de răscumpărare care a fost lansată la data de 15 februarie, deși în piața reglementată prețul închiderii de azi de 0,9200 lei/acțiune este peste cel al operațiunii de piață. Este ceva pe care conducerea FP din partea companiei de administrare Franklin Templeton a luat în calcul având în vedere că în această perioad va fi ș data de înregistrare pentru retunarea de aport la capitalul social. Prețul ar urma să se corecteze în piață după trecerea datei care permite încasarea celor 0,05 lei/acțiune, astfel încât subscrierea vânzătorilor în cadrul ofertei încă are sens.

În piața reglementată, titlurile FP au adunat schimburi de 2,07 milioane lei. Aprecierea de 0,88% a cotației a fost în msăură să tragă în sus și indicele financiar BET-FI care a supraperformat pieței cu o creștere de 0,66%, până la prețul de 2,16 milioane lei.
,
Închideri divergente pe principalele acțiuni din sectorul energetic

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a pierdut 0,29%. Cel mai lichid emitent din componența sa de ieri, cu transferuri de 7,93 milioane lei, Transgaz Mediaș (TGN) a avut, însă, o închidere pozitivă, +0,56%. Titlurile OMV Petrom (SNP) și-au continuat corecția, -1,32% în sesiunea de ieri, până la prețul de 0,2990 lei/acțiune pe tranzacții de 2,90 milioane lei.

O zi pozitivă, +0,53%, au avut-o și titlurile Romgaz, care au închis la prețul de 28,30 lei/acțiune pe volume echivalente cu 2,01 milioane lei. Schimburi apropiate, de 1,97 milioane lei, mult peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Oil Terminal (OIL), care au coborât cu 10,50%, până la prețul de 0,1790 lei/acțiune, după ce cu o zi înainte atinseseră un maxim al ultimilor 4 ani la 0,2000 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd; bvb
bursa
omv petrom
transgaz
romgaz
fondul proprietatea