La reîntrunirea Parlamentului, plenul Camerei - pregătit să discute legea care să doboare pragurile de deținere de la SIF-uri

La reîntrunirea Parlamentului, plenul Camerei - pregătit să discute legea care să doboare pragurile de deținere de la SIF-uri
scris 25 nov 2019

Finalul alegerilor prezidențiale face loc reluării activității parlamentare și sunt șanse pentru un vot în Camera Deputaților, camera decizională, pe legea fondurilor de investiții alternative (FIA), care va abroga inclusiv actul normativ după care își desfășoară activitatea societățile de investiții financiare listate la cota BVB și care impune pragurile de deținere de 5%. Comisia pentru buget, finanțe și bănci a dat aviz favorabil, iar raportul include și un amendament al PSD și UDMR care coboară la 6 luni, de la 18 luni, termenul în care SIF-urile și Fondul Proprietatea trebuie să se așeze sub incidența noii legi.

2020 - anul căderii pragurilor de deținere la SIF-uri. Un vot în Camera Deputaților ce poate fi pronunțat chiar până la finalul actualei sesiuni parlamentare este în măsură să aducă un moment așteptat de jucătorii din piața de capital românească încă de dinainte de criza financiară din 2007-2008. Legea fondurilor alternative de investiții (FIA), care scoate SIF-urile de sub incidența vechii legislații, are deja raport, după avizul favorabil din Comisia pentru buget, finanțe și bănci.

În condițiile unui vot unanim al celor 24 de deputați prezenți, din cei 27 membri ai Comisiei, procesul ar urma să fie urgentat după ce termenul de aplicare a fost de 3 ori scurtat de amendamente care au modificat varianta care venise din Senat.

CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. "Vrem să construim credibilitate", spune câștigătorul

Profit.ro alertase piața încă de la jumătatea lunii cu privire la existența acestui moment, însă campania electorală pentru alegerile prezidențiale amânase procesul legislativ. Odată scrutinul trecut, sunt condiții ca legea FIA să poată ajunge în plen.

Așteptări există în piață, chiar dacă acestea nu mai au capacitatea de catalizare a imaginației investitorilor despre intrări de capital ale investitorilor așa cum se întâmpla în anii „boom”-ului bursier. Încă de la jumătatea anulu 2017, fostul vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, atrăgea atenția pieței, prin intermediul Profit.ro, că legea care poate doborî pragurile de dețiere de la SIF-uri ajunge în Parlament.

După o perioadă lungă de apatie, alerta din piață s-a ridicat la accelerarea procesului legislativ în Senat, unde votul final a venit la jumătatea lunii septembrie. Pe titlurile SIF a fost un proces nu foarte zgomotos de acumulare, semnalat în repetate rânduri de Profit.ro, în baza argumentelor tehnice și a manierei de tranzacționare.

Acesta ar putea fi și motivul pentru care acțiunile SIF au avut o mișcare oarecum decuplată față de restul pieței chiar și în urmă cu aproape un an, la șocul ordonanței de urgență cu prevederb drastice, pentru mediul corporativ, așa-numita taxă pe lăcomie. Graficul de mai jos surprinde trendul ascendent pe titlurile SIF, susținut atât de mersul general al pieței și de programele de răscumpărare ale acestor societăți, dar și de perspectiva ridicării pragurilor prin prezenta lege.

La reîntrunirea Parlamentului, plenul Camerei - pregătit să discute legea care să doboare pragurile de deținere de la SIF-uri

Actul normativ prevede ca, în termen de 6 luni de la intrarea acestuia în vigoare, entitățile prinse la „alte organisme de plasament colectiv” sub vechea legislație să prezinte documentele de constituire și funcționare. Termenul a fost semnificativ tăiat, după ce în varianta adoptată de Senat, acesta se ridică la 18 luni. Amendamentul a venit din partea grupurilor parlamentare PSD, UDMR, Minorități și PRO Europa.

“Apreciem că termenul de 18 luni este excesiv în raport cu obligațiile impuse AOPC, respectiv de adaptare a documentelor de constituire și funcționare, de adaptare a activității lor la prevederile Proiectului și de solicitare a autorizării acestor modificări”, spune motivarea autorilor amendamentului. “Ca urmare, apreciem că termenul de 6 luni propus ca modificare este un termen rezonabil pentru îndeplinirea de către A.O.P.C. a obligațiilor de mai sus și asigură aplicarea cu prioritate a prevederilor Proiectului.”

Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând CITEȘTE ȘI Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând

Cei 6 emitenți din structura indicelui financiar BET-FI trebuie să decidă să se încadreze într-o categorie de fond de investiți alternative și să notifice reglementatorul ASF asupra acestui lucru. SIF-urile și Fondul Proprietatea, spune legislatorul, se vor încadra a fonduri de investiții destinate investitorilor de retil și ca atare nu vor putea solicita retragerea de la tranzacționare de pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București.

De asemenea, parlamentarii au stabilit o derogare de la legea 31/1990 a societăților comerciale astfel încât  încadrarea la un anume tip de fond de investiții nu aduce acționarilor beneficiul de a solicita dreptul de retragere din firmă aferent modificării obiectului de activitate.

Un amendament din Comisia de Buget a Camerei a restrâns la 3 luni, de la 6 luni, termenul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să promoveze cadrul de reglementare aferent legii. Votarea acestea atrage abrogarea legii 133/1996 pentru transformarea Fondurilor Proprietății Private în societăți de investiți finanicare – cea care stabilea pragurile de deținere – și modificările acesteia. De asemenea, legiuitorul dispune abrogări sau modificări ale unor titluri sau articole privind auditul financiar în legea 297/2004 a pieței de capital, dar și în lea 74/2015 privind administratorii fondurilor de investiții alternative.

După votul în plen, legea pleacă spre promulgare la președintele României, iar această sancționare și publicarea în Monitorul Oficial declanșează calendarul de termene prevăzut de legiuitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif
bursa
bvb
asf
parlament
camera deputatilor
fonduri de investitii
fondul proprietatea