Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an

Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 nov 2016

Chiar dacă a vândut cu discount 6,42% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea consideră că majorarea free-float-ului pe acest emitent va crește valoarea pachetului păstrat de 12,57% din titlurile companiei petroliere. Managerul Greg Konieczny mizează pe o revenire a cotației în cursul de un an în care are restricție la vânzare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ne vedem cu polonezul de la conducerea Fondului Proprietatea (FP) în ziua meciului România – Polonia. Greg Konieczny este încrezător: „Avem o echipă bună.” Pronosticul său, adeverit din 2 opuncte de vedere, al victoriei naționalei Poloniei și al numărului de goluri marcate. A fost 3-0 pentru Polonia și nu 2-1 cum anticipa cel însărcinat de administratorul unic Franklin Templeton cu frâiele FP, însă capacitatea de predicție este remarcabilă.

Probabil, Konieczny ar fi vrut să fie la fel de inspirat și în ceea ce privește înstrăinarea unei participații consistente la OMV Petrom (SNP). Oferta publică pentru 6,42% din titlurile celei mai importante companii petroliere românești s-a derulat la jumătatea lunii trecute la un preț chiar mai prost decât cel de 0,239 lei/acțiune la care a făcut statul privatizarea în favoarea grupului austriac OMV în urmă cu 12 ani.

OMV Petrom a afișat un profit la nouă luni în scădere cu 11%, la 878 milioane lei CITEȘTE ȘI OMV Petrom a afișat un profit la nouă luni în scădere cu 11%, la 878 milioane lei

În urmă cu un an, Fondul a scos pe piață acțiuni Romgaz Mediaș (SNG) amânând oferta la OMV Petrom. „Nu suntem vânzători disperați”, declara Konieczny imediat după Adunarea Generală a Acționarilor din 29 octombrie 2015. Argumentul său era acela că deja OMV Petrom subperformase unor companii regionale precum OMV sau MOL din Ungaria și că parcursul descedent al cotației a fost corelat ca dinamică și amplitudine foarte mult cu cel al petrolului. Konieczny miza atunci pe întoarcere a cotației țițeiului care ar fi favorizat și revenirea titlurilor OMV Petrom.

Nu s-a nimerit ca predicția de la România-Polonia. Prețul de atunci al țițeiului Brent a fost, la închidere la Londra, de 48,80 dolari/baril, iar astăzi, pe un impuls de scădere, se apropie din nou de zona de 44 dolari/baril, fiind cu 5,8% sub reperul de la declarația respectivă. De asemenea, la momentul acela, cotația de închidere a acțiunii OMV Petrom era de 0,325 lei/acțiune, ceea ce prețul de ofertă pentru instituționali de 0,2100 lei/acțiune, a fost cu 35,38% sub valoarea din urmă cu un an.

Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an

Konieczny nu privește lucrurile așa. Spune că atunci când fac vânzările de active și răscumpărările acțiunilor proprii, se uită la ponderea în valoarea a activului net cum a Fondului pe care îl au acțiunile OMV Petrom. De atunci, VUAN-ul pentru deținerea lor la OMV Petrom a coborât, așa încât a fost normal ca și prețul la care au vândut să fie mai jos.

Încearcă, însă, regretul că nu au putut ieși în piață în martie 2014, atunci când a fost intenția inițială de a vinde. Atunci, prețul acțiunilor OMV Petrom se afla în zona de 0,4800 lei/acțiune, ceea ce ne spune că, și în condițiile unei vânzări cu discount, s-ar fi putut obține aproape dublu pe titluri față de cât a fost prețul de execuție al ofertei recente prin care Fondul Proprietatea a încasat 682,34 milioane de lei și 19,19 milioane de dolari.

Piața susținea atunci, însă tranzacția nu a putut fi încheiată din motive care nu au depins de voința managementului Fondului Proprietatea. Îl întrebăm dacă a fost Guvernul sau acționarul majoritar OMV cel care a pus bețe în roate unei astfel de operațiuni, dar Konieczny nu ne răspunde: „Au fost multe motive pe care nu le pot comenta.”

Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an

Așa cum se vede din graficul de mai sus, prezentat de conducerea Fondului la conferința de presă care a urmat Adunării Generale a Acționarilor din 31 octombrie, prețul titlurilor OMV Petrom a continuat să fie mai apropiat de (contra)performanța prețului țițeiului Brent și să subperformeze față de indicele sectorului de petrol și gaze din piețele emergente și de cotațiile companiilor OMV și MOL.

Konieczny spune că este încrezător că prețul își va reveni după oferta derulată de Fond. În primul rând, lichiditatea se va majora în condițiile unui free-float mai mare – devine o companie listată și nu doar tehnic listată – ceea ce va avea impact asupra multiplilor la care se va tranzacționa. În al doilea rând este chiar dispariția presiunii la vânzare a Fondului cea care lasă cotația să urce în piața secundară.

Ne asigură că această presiune a dispărut. „Nu mai este din partea noastră. Avem un an cel puțin”, zice Konieczny, amintind de restricția legală.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
greg konieczny
polonia
petrol
titei
omv
omv petrom
bursa
bvb