Mesaj de la un "cârnățar": Bursa este tinerică, subțirică, arogantă și vanitoasă

Mesaj de la un "cârnățar": Bursa este tinerică, subțirică, arogantă și vanitoasă

Sursa foto: Agerpres

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 oct 2015

Sebastian Vlădescu, cel care atunci când era ministru al Finanțelor i-a contrariat pe investitorii de pe bursă comparându-i cu producătorii de cârnați, acum vine în calitate de președinte a Romcab SA pentru a aduce compania pe piața de capital. El percepe Bursa ca fiind arogantă și spune că aceasta ar avea nevoie de o abordare mai umilă pentru atragerea antreprenorilor să se listeze: "Cârnățarul vă spune un singur lucru: nu sunteți diferiți de investitorii care fac cârnați."

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

La începutul anului 2007 i-a exasperat pe investitorii de pe piața de capital nu numai pentru că a propus, în calitate de ministru al Finanțelor, ridicarea taxării preferențiale, ci și pentru că și-a explicat decizia comparându-i pe investitorii de pe bursă cu producătorii de cârnați. Sebastian Vlădescu, președinte Consiliului de Administrație al companiei Romcab Târgu Mureș (MCAB), vrea acum să folosească piața de capital pentru finanțarea producătorului de cabluri și fibră optică despre care spune că are potențial de creștere. Se revendică de la economia reală și își asumă singur, cu umor, apelativul de "cârnățar" care a făcut furori în lumea investițională.

Nu percepe Bursa de la București ca fiind o instituție prietenoasă după ce operatorul de piață a respins listarea societății pe motivul că are un free-float prea mic. În opinia lui Vlădescu a fost o abordare arogantă. El a comparat Bursa cu o femeie și a caracterizat-o ca fiind "tinerică și subțirică", "arogantă și vanitoasă". Nu este atitudinea de care este nevoie pentru atragerea de emitenți, cu atât mai mult cu cât nici BVB nu este o instituție stabilizată. "Aveți o grămadă de probleme", a spus fostul ministru al Finanțelor.

Romcab va veni pe bursă, dincolo de orice piedici

Romcab, firmă controlată de omul de afaceri Zoltan Prosszer prin intermediul Sadalbari SRL, a ajuns la venituri de 170 milioane euro, după o creștere de 15 ori în ultimii patru ani, iar compania are spațiu pentru a continua parcursul pozitiv. "Putem crește, în continuare, extrem de solid. Avem nevoie de finanțare", a declarat președintele societății la conferința "Viitorul pieței de capital românești" organizată marți de grupul de presă Bursa.

Mesajul cu privire la obținerea banilor investitorilor este unul voluntarist: "Din păcate piața de capital nu există pentru noi. O să venim noi peste ea mai des." Astfel, Romcab ar urma să vină cu emisiuni de obligațiuni, de instrumente financiare. "Noi vom veni pe piața de capital indiferent de piedicile pe care Bursa ni le pune în această incursiune", a spus Vlădescu, adăugând că este greșită percepția că antreprenorii români nu știu ce înseamnă bursa. Dimpotrivă, se informează, analizează opțiunile de finanțare. Deficitul este la nivelul încrederii. "Bursa, dacă vrea să aibă companii care să se listeze trebuie să inspire încredere. Antreprenorii români nu au încredere", afirmă fostul șef al finanțelor publice.

Chiar dacă cei prezenți pe piața de capital fac operațiuni și tranzacții complexe, care presupun pregătire sau un intelect ridicat, ei nu trebuie să considere că sunt mai presus față de actorii din economia reală.  "Cârnățarul vă spune un singur lucru: nu sunteți diferiți de investitorii care fac cârnați. Nu vă închipuiți că un investitor de pe Bursă e altfel decât un investitor din lumea reală", a conchis Vlădescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
sebastian vlădescu
romcab