Mircea Ursache (ASF): Cu actuala impozitare pe piața de capital, investitorii nu au motive să vină pe Bursă

Mircea Ursache (ASF): Cu actuala impozitare pe piața de capital, investitorii nu au motive să vină pe Bursă

Sursa foto: Agerpres

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 sep 2015

Vicepreședintele Autorității mizează pe faptul că Guvernul va reveni asupra hotărârilor privind impunerile aplicate câștigurilor pe piața de capital, astfel încât să rămână doar un impozit pe dividende de 5%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Dacă sistemul de impunere a veniturilor pe piața de capital nu va fi modificat, sunt puține argumente ca să le ceri investitorilor să investească pe Bursă, spune Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). El a estimat la 21% impunerea actuală, ceea ce ar face foarte puțin atractive plasamentele bursiere. "Sper că Guvernul va corecta, astfel încât să avem numai un impozit de 5% pe dividende", a declarat astăzi Ursache, la deschiderea ședinței de tranzacționare de la Bursa de Valori București, în care operatorul de piață a prezentat noul său cod de guvernanță corporativă.

Noul Cod fiscal a introdus plata contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS) inclusiv pentru veniturile din investiții, ceea ce a nemulțumit comuntatea investițională din România.

Vom avea în cele din urmă contraparte centrală

Vicepreședintele reglementatorului piețelor financiare din România a afirmat că este în pregătire un proiect pentru contrapartea centrală (entitate care să faciliteze decontarea tranzacțiilor) și chiar de curând s-a încheiat o rundă de discuții la Londra în acest sens. "În orice condiții, CCP (contrapartea centrală locală) va fi creat la București, chiar dacă va fi privat 100%", a mai spus Ursache.

Banca Națională a României a declinat implicarea în acest proiect, iar Ministerul de Finanțe a spus că se va implica doar dacă va avea partener în BNR. Discuții sunt cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) care ar putea finanța un proiect derulat în regim privat.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
mircea ursache
impozite
dividende
guvern