Municipalitatea Timișoara ratează plata cuponului obligațiunilor la scadență, un incident de plată de 2,4 milioane lei

Municipalitatea Timișoara ratează plata cuponului obligațiunilor la scadență, un incident de plată de 2,4 milioane lei

Sursa foto: Mikael Damkier / dreamstime.com

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 nov 2018

Primăria Timișoara a plătit numai aproximativ o treime din suma datorată creditorilor la scadența trimestrială din noiembrie a obligațiunilor emise și listate la BVB. Primăria invocă impactul negativ pe încasări al reducerii impozitului pe venit la 10%, de la 16%

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Banatul e fruncea! Municipalitatea din Timișoara dă semnalul pentru ce ar putea să se contureze drept un femomen mai larg, al problemelor bugetare la nivelul administrațiilor locale, prinse în foarfeca diminuării de taxe și majorărilor salariale hazardate în baza legii salarizării unitare.

Primăria de pe Bega a efectuat doar plăți parțiale la ultima scadență din noiembrie în contul obligațiunilor emise, în valoare totală de 150 milioane lei, au declarat pentru Profit.ro multiple surse din piața de capital.

Creditorii au fost notificați că au fost efectuate plăți pentru numai 30% din sume, ratarea de plată fiind atât pentru cuponul de dobândă, cât și la principal.

Pentru restul sumei, debitorii au menționat că vor face plata la 12 decembrie, dar deja este o încălcare a condițiilor privind obligațiunile prinse în prospectul de listare.

Contactată de Profit.ro, Primăria Timișoara nu a furnizat un punct de vedere până la punct de vedere până în acest moment. Pe de altă parte, într-un document oficial, Primăria Timișoarei arată că întârzierea plăților este efectul reducerii substanțiale a veniturilor la bugetul local ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10% și, implicit, a cotelor defalcate din impozitul pe venit virate de la bugetul de stat către bugetul local.

Inițial, notificarea privind stadiul plăților la scadența din noiembrie nu specifica achitarea doar pațială a cuponului, însă precizarea a venit ieri după ce Bursa de Valori București, contactată de Profit.ro pe această temă, a solicitat la rândul ei lămuriri suplimentare debitoarei.

EXCLUSIV Reducerea contribuției la Pilonul II, la Curtea Constituțională CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea contribuției la Pilonul II, la Curtea Constituțională

Incidentul de plată pentru cele 5 emisiuni lansate în anii 2006-2008, care își ating scadența în mai 2026, se ridică la 2,43 milioane lei. Ratarea de plată poate fi interpretată ca un semnal al unor dificultăți bugetare.

Legea salarizării unitare a lăsat marjă importantă de manevră autorităților locale, iar multe consilii județene, primării și instituții aflate în subordinea autorităților locale, au acordat salarii în limitele superioare ale plafoanelor legii, astfel încât multe remunerații au fost mai mari decât ale unor persoane calificate din aparatul central public.

În ședința din 20 decembrie 2017 a Consiliului Local Timișoara au fost luate o serie de hotărâri privind salarizarea funcționarilor publici și a personalului de specialitate al Primăriei Timișoara, precum și a unor instituții ale municipalității, în baza legii numărul 153/2017 a salarizării unitare. La capătul unei secvențe de majorări salariale de 3 ori în jumătate de an prezentată de presa locală, conform documentelor Primăriei consultate de Profit.ro, secretarii, directorii, șefii de servicii și de birou aveau salarii brute între 9.000 și 13.500 de lei, consilierii juridici aveau remunerații de 5.000-7.000 de lei, auditorii erau prinși în anexă cu salarii de 5.500-8.000 de lei, referenții aveau salari brute de 3.800-5.000 de lei, iar șoferii lefuri de 3.600-4.000 de lei.

Atunci când la promovarea legii au fost semnalate drept posibile astfel de derapaje, ministrul Muncii de atunci, Lia Olguța Vasilescu, avertiza că dacă primarii și președinții de consilii județene aprobă salarii foarte mari astfel încât bugetele locale să fie afectate, acestea nu vor fi acoperite prin transferuri de la Ministerul Finanțelor. "Veți vedea că cei care măresc salariile prea mult, vor fi aceiași care le vor micșora la loc. Nu vor avea ce face!”, declara Vasilescu.

Capital Fleet Services, companie de leasing operațional, pregătește obligațiuni de 1 milion de euro CITEȘTE ȘI Capital Fleet Services, companie de leasing operațional, pregătește obligațiuni de 1 milion de euro

Nervozitatea nu este neapărat foarte ridicată printre creditori, având în vedere că debitorul poate reveni în calendar înainte de următoarea scadență. Știu că pe parcurs pot fi reparate aceste derapaje bugetare, dar plata parțială a cuponului din noiembrie este indicația că există mici probleme la nivelul Municipalității din Timișoara.

În piața obligațiunilor municipale există o poveste urâtă din anii post-criză care s-a petrecut tot cu instrumente emise de o municipalitate din sud-vestul țării. Primăria din Băile Herculane a ratat multiple plăți la titlurile sale obligatare, fiind practic în stare de faliment în raport cu creditorii săi. Indicentele de plată au fost cu atât mai grave cu cât pe portalul Bursei de Valori București, la scadențe, debitoarea a continuat să vină cu raportări de ca și când ar fi făcut plățile, iar unii investitori au cumpărat obligațiunile cu discount neștiind că acestea au probleme ale fluxului de numerar. În septembrie 2014, scandalul a devenit public, iar unii creditori au mers chiar în instanță.

Primăria Timișoara, în fruntea căreia se află, din anul 2012, fostul rector al Universității Politehnice Nicolae Robu, membru PNL, are listate la cota BVB 5 emisiuni de obligațiuni, fiecare în valoare de câte 30 de milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
timisoara
bvb
bursa
obligatiuni