Operațiunea de consolidare a acțiunilor de la SIF Transilvania este "trântită", după un model similar cu cel în care Asociația Investitorilor împiedica un astfel de demers al SIF Moldova

Operațiunea de consolidare a acțiunilor de la SIF Transilvania este "trântită", după un model similar cu cel în care Asociația Investitorilor împiedica un astfel de demers al SIF Moldova

Barieră mult prea mare la SIF Transilvania pentru operațiunea de consolidare a acțiunilor proprii.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 aug 2018

SIF Transilvania își informează acționarii că este în imposibilitatea de a realiza demersul de majorare a valorii nominale a acțiunilor proprii, operațiune care ar urma să scoată din acționariat milioane de deținători de pachete reziduale din programul de privatizare în masă, întrucât decizia AGEA în acest sens nu a putut fi publicată în Monitorul Oficial. Un acționar din grupul omului de afaceri constănțean Constantin Frățilă a obținut o amânare în instanță a unui termen pentru data de 10 septembrie și a scos în afara calendarului aprobat de acționari operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Transilvania. Este exact modalitatea prin care Asociația Investitorilor pe Piața de Capital a blocat în justiție o inițiativă similară a SIF Moldova.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Al 2-lea caz în care un SIF nu reușește să scoată din acționariat milioanele de deținători ai așa-numitor pachete reziduale dobândite prin programul de privatizare în masă de acum peste 20 de ani. Operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Transilvania (SIF3), care ar fi avut un astfel de rezultat, a fost blocată în justiție. Emitentul a notificat piața că, în mod obiectiv, se află în imposibilitatea de a implementa dispozițiile Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 27 aprilie  care prevedeau majorarea valorii nominale a acțiunilor SIF Transilvania.

Demersul inițiat în justiție la începutul lunii mai, chiar după desfășurarea Adunării Generale, de Maria Pavel, acționar care acționează concertat cu omul de afaceri Constantin Frățilă, și-a atins obiectivul, respectiv împiedicarea operațiunii de piață. Este un litigiu la Tribunalul Brașov care face parte din războiul de uzură care există de ani buni între fostul arbitru de fotbal Frățilă și șeful de aproape un sfert de veac al SIF Transilvania, Mihai Fercală.

Procesul inițiat de Pavel a avut ca model împiedicarea unei decizii similare a SIF Moldova (SIF2) de către Asociația Ivestitorilor pe Piața de Capital (AIPC) în urmă cu 2 ani. Atunci, Asociația a atacat la Tribunalul Bacău prin 3 procese inițiativa SIF-ului de a majora de 25 de ori valoarea nominală a acțiunilor, invocând că scoaterea din acționariat a deținătorilor pachetelor reziduale reprezintă o veritabilă „expropriere”, așa cum o denunța președintele entității, Laviniu Beze.

Primul dintre aceste litigii, inițiat la Tribunalul Bacău, a vizat tocmai înregistrarea la Oficiul Registrului Comerțului a hotărârilor AGEA din ianuarie 2016, în care acționarii SIF Moldova au decis inițierea operațiunii de consolidare, și este echivalentul demersului inițiat de Pavel.

Căderea de la BVB din ultima parte a primăverii s-a răsfrânt în portofoliile fondurilor închise de investiții. Recul agregat de peste 1 miliard de lei al activelor nete în numai 2 luni CITEȘTE ȘI Căderea de la BVB din ultima parte a primăverii s-a răsfrânt în portofoliile fondurilor închise de investiții. Recul agregat de peste 1 miliard de lei al activelor nete în numai 2 luni

AIPC a reușit să „trântească” cosolidarea acțiunilor SIF Moldova în acel proces, fapt care probabil a fost luat în calcul de Frățilă. Atunci, Asociația Investitorilor și-a atins obiectivul nu câștigând pe fond, pentru că procesul a fost pierdut, ci tergiversând litigiul și împiedicând astfel publicarea hotărârilor AGEA în Monitorul Oficial dincolo de calendarul operațiunii de piață, așa cum acesta a fost votat de acționari. Similar, Pavel a reușit să prelungească procesul cu îâncă un termen pentru data de 10 septembrie, dincolo de calendarul operațiunii de piață care ar fi urmat să scoată din acționariat deținătorii așa-numitelor pachete de acțiuni reziduale, obiectiv exprimat fățiș de directorul Fercală - „Dorim, de asemenea, să reducem numărul de acționari. Să nu mai fie milioane de oameni”.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
sif moldova
bvb
bursa
constantin fratila
mihai fercala
aipc
asf