PARADOX Zeci de milioane de dolari vin în România pentru că am rămas la periferia burselor. Povestea din 2020 nu este despre BVB piață emergentă, ci una despre bani care migrează din Kuweit

PARADOX Zeci de milioane de dolari vin în România pentru că am rămas la periferia burselor. Povestea din 2020 nu este despre BVB piață emergentă, ci una despre bani care migrează din Kuweit

Sursa foto: Denisismagilov / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 feb 2020

Fluxuri importante de capital ar urma să fie direcționate către România în contextul în care procentajul acțiunilor românești crește cu 39% în cadrul indicelui piețelor de frontieră măsurat de Morgan Stanley. Promovarea Kuweitului la statutul de piață emergentă ridică la 11,3% cota acțiunilor românești pentru fondurile pe indici care au ca reper criteriile MSCI. Numai Banca Transilvania va deține 4,50% din indicele de frontieră și așteaptă intrări ale investitorilor străini.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Banii pe bursa românească ar urma să vină dintr-o direcție neașteptată și din motive neinvocate până acum de observatorii pieței de capital românești. Dacă atenția publică a fost captată de promovarea BVB la statutul de piață emergentă sub criteriile agenției de evaluare financiară FTSE Russell la începutul toamnei trecute, paradoxul ar putea fi că povestea unor intrări suplimentare a anilor 2020-2021 ar putea fi tocmai aceea că am rămas la stadiul de piață de frontieră din punctul de vedere al MSCI, compania care a inventat clasificarea piețelor.

România capătă relevanță în creștere în indicele măsurat de cei de la Morgan Stanley pentru piețele de frontieră, după o mutare a acestora de la finele anului trecut. Dacă FTSE Russell a inclus în indicele său All Cap doar acțiunile a 3 companii românești, respectiv Banca Transilvania (TLV), Romgaz Mediaș (SNG) și BRD Groupe Société Générale (BRD), în cazul indicelui pentru piețe de frontieră al MSCI România are avantajul de a avea de 2 ori mai mulți emitenți, celor 3 jucători amintiți adăugându-li-se OMV Petrom (SNP), Transgaz (TGN) și Electrica (EL).

Ministrul Economiei și-a cedat participația la benzinăriile Petrom controlate de soția unui coleg de partid, consilier județean și trezorier al PNL Mehedinți CITEȘTE ȘI Ministrul Economiei și-a cedat participația la benzinăriile Petrom controlate de soția unui coleg de partid, consilier județean și trezorier al PNL Mehedinți

Insolit, povestea se consumă nu pe Dâmbovița, ci tocmai în Golful Persic. În luna decembrie, cei de la MSCI au luat decizia de promovare a Kuweitului la statutul de piață emergentă, iar cum societăți de pe această bursă aveau un procentaj de 28,18% în cadrul indicelui pentru frontieră, se va produce un proces de redistribuire. România, care are un procentaj de 8,15%, este mare beneficiar.

Coeficientul de creștere corespondent extragerii Kuweitului din indice este de 1,39, ceea ce aduce bursa românească la un procentaj de 11,35% în cadrul indicelui de frontieră al MSCI. Este măsura care ar trebui să atragă fluxuri de capital către piața locală, fie și numai administrativ din partea fondurilor închise de tip ETF destinate piețelor de frontieră, atrage atenția pentru Profit.ro Alexandru Ilisie, director de investiții la OTP Asset Management, care urmărește procesul încă de la finele anului trecut.

Tranzacții cu 6,5% din acțiunile Purcari Wineries. 5% din titluri au \ CITEȘTE ȘI Tranzacții cu 6,5% din acțiunile Purcari Wineries. 5% din titluri au "zburat" într-un singur schimb

Platforma Bloomberg indică peste 1.400 de poziții la capitolul fondurilor de investiții deschise și închise de equity specializate pe piețe de frontieră, însă acestea includ și listările duale. Chiar și așa, este vorba de zeci și zeci de fonduri cu dimensiuni decente care urmăresc indicii sub criteriile MSCI.

Spre exemplu, Schroders ISF Frontier Markets Equity dispune de 948,29 milioane dolari și are pe Kuweit plasamente reprezentând 29,56% din activ, iar în curând ar urma să procedeze la o reașezare a portofoliului în funcție de reclasificarea piețelor. BlackRock Fund Advisors - iShares MSCI Frontier 100 ETF concentrează active de aproximativ 525 milioane dolari și este iarăși de așteptat să procedeze la mutări importante.

PREMIERĂ SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia cheamă acționarii să voteze eliminarea pragurilor de deținere. O veste așteptată de peste un deceniu CITEȘTE ȘI PREMIERĂ SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia cheamă acționarii să voteze eliminarea pragurilor de deținere. O veste așteptată de peste un deceniu

Este informația pe care până acum nu sconta piața, foarte concentrată pe zgomotul produs de ridicarea de statut din partea FTSE Russell. O serie de analiști și investitori în convorbiri cu profesioniști ai pieței locale că România se află într-un punct favorabil în care dubla clasificare lasă loc atragerii mai multor categorii de investitori institiuționali. Într-o discuție cu Profit.ro, Ludwik Sobolewski, fostul director polonez al Bursei de Valori București, a exprimat o poziție în același sens.

Principala beneficiară a intrărilor de fonduri ar urma să fie Banca Transilvania, al cărei procentaj în indicele de frontieră al MSCI crește la 4,48%, de la 3,22% înaintea promovării Kuweitului. De pildă, fondul de frontieră al Schroders are plasamente reprezentând 2,60% din activul său în titlurile instituției de credit românești, în echivalentul sumei de 24,40 milioane dolari. Dacă ar ajunge să-și majoreze deținerea până la un nivel care să corespundă noii structuri indicate de MSCI pentru indicele său de frontieră, participația s-ar ridica la 42,48 milioane dolari, adică o sumă cu aproximativ 18 milioane de dolari mai mare decât cea de acum.

Proiecții sunt destul de greu de făcut despre volumul intrărilor, acesta urmând să depindă de traiectoria piețelor internaționale, de dimensiunea activelor fondurilor, de deviațiile permise prin statut față de indicii măsurați internațional sau de longarea în timp a intrărilor în vederea rearanjării portofoliilor, dar este lesne de văzut că ar sumele sunt de ordinul zecilor de milioane de dolari.

Transgaz a aderat la un proiect SUA menit să susțină exporturile de LNG american în Europa de Est CITEȘTE ȘI Transgaz a aderat la un proiect SUA menit să susțină exporturile de LNG american în Europa de Est

Unul din ETF-urile populare pentru piețele de fromtieră este cel al Investco și care are o dimensiune de 59,48 milioane dolari. Americanii de la Franklin Templeton, cei care au în administrare de aproape 10 ani și Fondul Proprietatea au atins o masă critică de 532,97 milioane dolari pentru fondul lor destinat acestui tip de piețe.

Cei de la Franklin Templeton au mai avut o investiție consistentă în România, la OMV Petrom, în prima jumătate de deceniului trecut, însă ulterior au trecut la lichidări de dețineri în pierdere într-un context de stres în piețele internaționale ale petrolului și care au adus minime în piață la începutul anului 2016. OMV Petrom deține al 2-lea procentaj în indicele MSCI și crește la 2,20%, de la 1,58%.

Conform coeficientului rezultat din extragerea din această clasificare a acțiunilor kuweitiene celelalte majorări vor fi după cum urmează: Romgaz ajunge la 1,88%, de la 1,35%, BRD Groupe Société Générale își ridică nivelul la 1,45%, de la 1,04%, Trangaz își urcă reprezentarea la 0,68%, de la 0,49%, iar Electrica va reprezenta 0,65% din indicele măsurat de ce de la Morgan Stanley față de 0,47% anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
msci
ftse russell
banca transilvania
brd
otp am
omv petrom
etf
romgaz