Pariu pe scăderea în octombrie a bursei din New York. Dacă bursa cade, investitorul câștigă nu mai puțin de 262 milioane dolari. Ce poate provoca prăbușirea

Pariu pe scăderea în octombrie a bursei din New York. Dacă bursa cade, investitorul câștigă nu mai puțin de 262 milioane dolari. Ce poate provoca prăbușirea

Sursa foto: Tyler Olson / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 iul 2017

Un trader a făcut pariuri pe piața americană a opțiunilor care vizează o creștere abruptă a volatilității în luna octombrie. Dacă bursa cade, investitorul va câștiga nu mai puțin de 262 milioane dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În anii 2007-2008 au fost investitori care, având curajul să parieze împotriva pieței în etapa de „boom”, au câștigat sume importante de bani în plină criză financiară. Există și acum astfel de poziții ale unor investitori care mizează pe căderea piețelor de acțiuni, deja la 8 ani și jumătate de creșteri. Business Insider a indicat un astfel de pariu al unui investitor misterios care a plasat bani în piața opțiunilor pentru instrumente financiare care ar urma să îi asigure un câștig fabulos în cazul unei scăderi masive a bursei americane în luna octombrie.

Ce a făcut traderul? A vândut 262.000 de opțiuni PUT cu maturitate în luna octombrie și preț de exercitare la 12 puncte pe contractele având activ suport indicele de volatilitate VIX care măsoară puterea fluctuațiilor din piața americană a opțiunilor. În același timp, a arbitrajat un interval de variație, cumpărând 262.000 de contracte cu un preț de exercitare de 15 și vânzarea a 524.000 de contracte cu preț de exercitare 25. Nivelul de 25 de puncte pe indicele VIX a fost atins ultima oară în momentele de volatilitate ridicată a pieței de la votul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în iunie 2016.

Miliardarul american Jim Rogers: vine cea mai mare criză economică. Vor fi țări în faliment, bănci, spitale și universități închise CITEȘTE ȘI Miliardarul american Jim Rogers: vine cea mai mare criză economică. Vor fi țări în faliment, bănci, spitale și universități închise

Ce se va întâmpla cu pozițiile dacă piața se va mișca precum anticipează traderul? În scenariul perfect în care indicele VIX lovește nivelul de 25 de puncte, dar nu îl depășește înainte de expirare, câștigul ar fi de 262 milioane dolari. Traderul a rămas anonim, iar detaliile tranzacției sunt oferite presei de persoane apropiate acesteia.

Chiar vine criza?

Înseamnă automat că, dacă cineva a făcut un pariu atât de valoros, și chiar așa se va întâmpla? Nimic nu ne asigură de acest lucru și nu este exclus ca traderul pur și simplu să își fi încercat norocul, fără a intui neapărat că în octombrie se va dezlănțui o etapă de turbulențe financiare, atrage atenția Zero Hedge.

Spre exemplu, Ruffer LLP, companie din Londra cu active în administrare în valoare de 20 miliarde dolari, a făcut de mai multe ori pariuri de zeci de milioane de dolari pe astfel de prăbușiri ale piețelor de acțiuni fără ca acestea să se fi materializat vreodată. Deși au pierdut deja mulți bani pe acest joc, ei continuă să facă pariuri masive pe scăderea piețelor. Nu mai puțin de 119 milioane de dolari în opțiuni au fost plasați de Ruffer, însă nu mai puțin de 89 milioane dolari în echivalent al nor instrumente financiare au expirat fără valoare, potrivit datelor agregate de Macro Risk Advisors. Compania britanică a concentrat în 3 rânduri pe parcursul acestui an opțiuni de tip CALL pe indicele VIX și de fiecare dată o parte semnificativă din acestea au expirat cu pierderi.

Ce ar putea provoca un declin care să facă pariul câștigător

O cădere a piețelor în luna octombrie ar putea fi asociată unui eșec al Congresului SUA de a ridica din nou plafonul de îndatorare a țării, ceea ce ar aduce instituțiile guvernamentale federale la o funcționare la cota de avarie. „Guvernul va intra în criză, înainte ca piața să-și dea seama ce se întâmplă”, declara pentru CNBC David Stockman, fost oficial al Administrației Reagan, cel care a avansat această perspectivă.

Cel care a deținut mai multe poziții de conducere la companii exponențiale de pe Wall Street precum Blackstone Group și Salomon Brothers afirma că nu exclude ca această criză politică să ducă indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York la nivelul de 16.000 de puncte, ceea ce ar fi însemnat un declin de 25% al pieței de acțiuni față de momentul în care a fost făcută predicția.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
criza
david stockman