Petrolul la 7 dolari pe baril?

Petrolul la 7 dolari pe baril?
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 feb 2016

Un studiu al Deutsche Bank anticipează o menținere a factorilor care pun presiune pe cotațiile petroliere, ceea ce ar putea duce prețul de 7-17 dolari pe baril.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Mai este spațiu de scădere după declinul abupt ale cotațiilor petrolului de la cumpăna dintre ani? Analiștii celei mai mari bănci din Germania cred că da. Deutsche Bank a revizuit în scădere la 33 de dolari pe baril prețul mediu pentru trimestrul al treilea atât pentru petrolul Brent, cât și pentru cel de tip West Texas, potrivit unui raport remis la finele săptămânii trecute și preluat de Zero Hedge.

Deși nu întrevede scenariul extrem al umplerii la capacitatea maximă a facilităților de stocare din America de Nord, totuși instituția de credit mizează pe o majorare pe mai departe a stocurilor, care, alături de oferta de petrol din import, să coboare prețul către costul marginal măsurat în cash la 7-17 dolari pe baril.

Cererea în scădere pe fondul unor prognoze slabe privind creșterea economică globală sunt menționate ca un factor suplimentar de risc pentru continuarea trendului descedent al cotațiilor țițeiului. Un factor care acționează în sensul aprecierii cotației este paradoxal, Iranul. Povestea intrării în piață a petrolului iranian a acompaniat încă din această toamnă declinul prețului sub nivelul de 50 dolari pe baril și apoi de la 50 dolari pe baril către 30 dolari pe baril. Pare o temă supradimensionată de investitori. Deutsche Bank afirmă că majorarea slabă sau nesustenabilă a exporturilor Iranului ar urma să fie un element care să acționeze în sensul creșterii cotației țițeiului.

Raportul citat observă o corelare mai slabă a prețului petrolului cu dolarul SUA decât în perioada 2006-2013. Acesta este contextul în care, post-factum, prețul de peste 140 dolari pe baril consemnat în luna mai a anului 2008 apare ca unul de balon speculativ.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
deutsche bank
petrol
sua
iran
titei