Piața de acțiuni câștigă jumătate de procent, însă pe volume foarte mici, într-o zi bursieră dominată de segmentul titlurilor de stat

Piața de acțiuni câștigă jumătate de procent, însă pe volume foarte mici, într-o zi bursieră dominată de segmentul titlurilor de stat
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 aug 2020

Beneficiind de tracțiunea acțiunilor OMV Petrom și Băncii Transilvania, dar și de contextul favorabil în piețele externe, indicii principali de la BVB au închis „pe verde”. În piața obligațiunilor au fost procesate titluri de stat de 2 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După aprecierile de săptămâna trecută, bursa a mai pus o sesiune pozitivă, însă participarea redusă a investitorilor arată prudență. „A crescut piața astăzi, dar pe volume foarte mici”, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare la SSIF Goldring din Târgu Mureș. El atrage atenția că și pe titlurile OMV Petrom (SNP) a fost un transfer foarte mare fără de care nu ar fi ajuns în topul tranzacțiilor.

Într-adevăr, într-o zi în care cotația a avut un salt de 2,40%, până la prețul de 0,3195 lei/acțiune, compania petrolieră a adunat schimburi însumând 11,95 milioane lei, reprezentând peste jumătate din rulajul de 22,66 milioane lei (4,68 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Acțiunile SIF Oltenia scad după oferta publică de răscumpărare. Președintele Tudor Ciurezu spune că ar fi efectul temerii investitorilor că societatea va fi preluată de o conducere ce nu va mai face repartizări de cash CITEȘTE ȘI Acțiunile SIF Oltenia scad după oferta publică de răscumpărare. Președintele Tudor Ciurezu spune că ar fi efectul temerii investitorilor că societatea va fi preluată de o conducere ce nu va mai face repartizări de cash

De altfel, principalele date de pe sistemul Bursei vin din piața de obligațiuni unde au fost procesate plasamentele celor 3 emisiuni de titluri de stat în programul Fidelis al Ministerului Finanțelor Publice. Astfel, cea mai mare sumă, de 814,55 milioane lei a fost realizată pe emisiunea cu simbolul R2508AE denominată în euro și scadentă în vara anului 2025. Titlurile cu maturitate în 2022 (R2208A) au fost procesate pentru o valoare de 562,37 milioane lei, iar cele cu scadența în 2024 (R2408A) au însumat volume echivalente cu 662,49 milioane lei.

Pe bursele dezvoltate este un climat pozitiv, cu indicele Dow Jones Average Industrial întorcându-se în zona de 27.700 puncte, la cele mai ridicate valori de la declararea pandemiei de coronavirus. „Într-adevăr, piețele externe au recuperat destul de bine, dar a fost și motivat pentru că acolo au fost rezultate mult mai bune”, spune Mesaroș de la Goldring.

Tabloul bursier european indică, de asemenea, aprecieri moderate: +0,22% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,31% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,41% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,10% pentru indicele DAX30 din Germania, +0,33% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,97% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,84% pentru indicele PX de la Praga.

Fondul Proprietatea promovează oferta publică de răscumpărare la prețul de 1,3900 lei/acțiune, cu 12% peste cotația de piață CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea promovează oferta publică de răscumpărare la prețul de 1,3900 lei/acțiune, cu 12% peste cotația de piață

La București, avansul a fost într-o medie între avansul burselor vestice și cel mai pronunțat al piețelor din regiune. Astfel, indicele compozit BET Plus a câștigat 0,49% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,55%, până la nivelul de 8.620,18 puncte, unde din punct de vedere tehnic, s-a oprit în retragerea Fibonacci de 50,00% aplicabilă scăderii din februarie-martie.

Piața de acțiuni câștigă jumătate de procent, însă pe volume foarte mici, într-o zi bursieră dominată de segmentul titlurilor de stat

Impulsul de creștere a fost susținut de avansul de 0,93%, pe volume echivalente cu 1,93 milioane lei, al titlurilor Băncii Transilvania (TLV) care au închis la prețul de 2,1700 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 11,32 miliarde lei (2,34 miliarde euro). Prin contrast, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 0,50%, până la prețul de 11,92 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 1,74 milioane lei.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,81%, până la prețul de 1,2400 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 973.000 de lei, tractând și indicele fondurilor închise de investiții BET-FI pentru o închidere cu 0,68% peste referință, la nivelul de 41.956,55 puncte.

Indicele sectorului energetic BET-NG a subperformat pieței cu un câștig de 0,39%, sub influența declinului de 0,87%, până la prețul de 28,65 lei/acțiune, al titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au adunat schimburi în valoare de 1,25 milioane lei. La același capitol, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 1,20%, până la prețul de 16,88 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,38 milioane lei.

Brokerul Mesaroș de la Târgu Mureș afirmă că este greu pentru investitori să ia o decizie atât timp cât încă nu au venit rezultatele financiare. Dacă acestea vor fi bune, ar putea fi luate în calcul noi intrări, însă dacă raportările financiare vor fi slabe, cumpărările pot fi amânate.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
dragos mesaros
goldring