Prăbușire subită a volumelor la BVB. Tranzacții de numai 10 milioane lei pe piața de acțiuni

Prăbușire subită a volumelor la BVB. Tranzacții de numai 10 milioane lei pe piața de acțiuni

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 iun 2020

Într-un moment de indecizie în piețele financiare internaționale, investitorii activi pe bursa de la București aleg așteptarea, iar aceasta se reflectă la nivelul lichidității. Numai pe 2 acțiuni a fost depășit reperul unor transferuri de 1 milion de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Un raliu consistent pe parcursul a aproximativ 3 luni a anulat cea mai mare parte a prăbușirilor de cotații de la Bursa de Valori București din februarie-martie, antrenate de criza noului coronavirus. Piața acum se află, însă, în impas. Bogdan Ceuca, investitor cu portofoliu relevant pe piața de capital românească, avertiza pentru Profit.ro încă de la începutul acestei luni că cea mai mare parte a creșterilor bursiere ar putea să se fi consumat pe termen scurt, iar Gabriel Iliescu, investitor care a realizat un veritabil „call” de anticipare a prăbușirilor din martie, acum crede că este bună o abordare prudentă în care investitorii să nu ia poziții decisive.

Se pare că așteptarea caracterizează și investitorii instituționali, ar bursa românească se află într-o etapă de indecizie. Acest lucru se vede prin dimensiunea redusă a ordinelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 9,89 milioane lei (2,04 milioane euro), una dintre cele mai slabe sesiuni din acest an, comparabilă doar cu cele din apropierea sărbătorilor sau care se suprapun peste închideri ale burselor mature.

Bursa de Valori afirmă că sistarea pe 2 ani a participațiilor statului nu aduce beneficii României. Listările în bună parte reprezintă transfer de active de la stat către populație CITEȘTE ȘI Bursa de Valori afirmă că sistarea pe 2 ani a participațiilor statului nu aduce beneficii României. Listările în bună parte reprezintă transfer de active de la stat către populație

Cum nu au fost volumele care să miște piața, aceasta a fost caracterizată de oscilații mici. Indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,13%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,14%, până la nivelul de 8.707,90 puncte. Așa cum Profit.ro a subliniat și anterior, indicele celor mai tranzacționate acțiuni apare ca fiind blocat între media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), relevantă în proporții Fibonacci, ceea ce de regulă în piețele financiare internaționale conturează o etapă de consolidare de mai multe ședințe.

Prăbușire subită a volumelor la BVB. Tranzacții de numai 10 milioane lei pe piața de acțiuni

Indicele energetic BET-NG a alunecat cu 0,07% sub referință și indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,02%, până la nivelul de 42.664,81 puncte, ca urmare a dinamicii negative a acțiunilor SIF. Prin contrast, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,26%, până la prețul de 1,2050 lei/acțiune, pe prima activitate de tranzacționare a zilei, de 2,26 milioane lei. În rest, numai titlurile Băncii Translvania (TLV) au mai depășit, și doar marginal, reperul unor schimburi de 1 milion de lei. Cotația a suferit un recul de 0,46%, până la prețul de 2,1750 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,34 miliarde lei (2,34 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
bogdan ceuca
gabriel iliescu