Pragurile la SIF-uri vor fi discutate în toamnă. Variante: mutarea deciziei la acționari, dar și ridicarea completă

Pragurile la SIF-uri vor fi discutate în toamnă. Variante: mutarea deciziei la acționari, dar și ridicarea completă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 iul 2017

Vicepreședintele ASF, Mircea Ursache, spune că problema pragurilor de deținere de la SIF va intra sub incidența legii fondurilor alternative de investiții care ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului de la toamnă. Există și varianta mutării deciziei privind pragurile la acționari, dar și aceea a ridicării complete a acestora.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

SIF-urile ar urma să rămână fără pragul de deținere de 5% în urma unui vot în Parlament la legea fondurilor de investiții alternative. Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, spune că o soluționare în condițiile în care structura acționariatului celor 5 societăți de investiții financiare listate la cota Bursei de Valori București este radical schimbată față de cea a Fondurilor Proprietății Private la momentul constituirii lor în urmă cu peste 20 de ani în cadrul programului de privatizare în masă.

„Acum acționari sunt cei care au cumpărat de pe bursă cu bani”, a declarat pentru Profit.ro Ursache.

La începutul lunii trecute, oficialul ASF a avut discuții pe această temă cu președintele și vicepreședintele Comisiei de buget-finanțe din Senat, Eugen Teodorovici, și, respectiv, Florin Cîțu. Legea fondurilor alternative de investiții ar urma să intre în Parlament și să reglementeze o problemă a pragurilor de deținere stipulată în legea 297/2004 a pieței de capital și care a fost contestată la Curtea Constituțională.

Isărescu: Cursul de schimb a fost stabil pe perioada crizei politice, cu oscilații doar de 1%; doar presa a exagerat. „Suntem prea emotivi cu lucruri cu care ar trebui să fim mai calmi.” CITEȘTE ȘI Isărescu: Cursul de schimb a fost stabil pe perioada crizei politice, cu oscilații doar de 1%; doar presa a exagerat. „Suntem prea emotivi cu lucruri cu care ar trebui să fim mai calmi.”

Problema ridicării pragului la SIF-uri a fost, alături de vânzarea deținerilor de la BCR, una dintre poveștile care au alimentat imaginația investitorilor la accelerarea trendului ascendent de la BVB din 2005-2007, în condițiile unui climat în care fondurile de investiții nerezidente căutau România. Odată ce pragurile de deținere vor fi ridicate sau îndepărtate, străinii vor cumpăra masiv acțiuni SIF, urcând prețurile la cer, era consensul de piață.

Pragurile de deținere au fost ridicate într-o primă fază de la 0,1% din acțiuni la 1% din titluri și apoi la 5% din capitalul social însă, după crahul bursier din 2008-2009, mișcarea atât de așteptată în anii de „boom” s-a consumat în cvasianonimat.

Indicele BET-FI, blocat în jurul reperului de 32.000 de puncte

SIF-urile au scăzut treptat în relevanță pentru bursa românească, tranzacțiile pe acești emitenți depășind în puține ședințe de tranzacționare reperul unui rulaj de 1 milion de lei. Indicele financiar BET-FI nu a reușit să depășească decisiv maximul relativ din zona de 32-33.000 de puncte atins în 2010 și se regăsește încă la o treime din valorile de balon speculativ din vara anului 2007.

Are puterea o ridicare a pragurilor la SIF-uri de susținere a unui val de aprecieri pe acești emitențisau este doar un punct care trebuie bifat pentru deschiderea totală a pieței de capital românești?

Este o întrebare la care răspunsul îl va da chiar piața, însă Ursache are în vedere principiul. „Acționarii sunt singurii care trebuie să decidă cu privire la păstrarea unui prag de deținere.” El nu exclude ca legea cum va ieși din Parlament să lase la latitudinea Adunărilor Generale ale Acționarilor o decizie privind pragurile de deținere, după cum legiuitorul poate hotărî pentru o desființare unilaterală a acestora. „Personal, sunt și pentru o eliminare completă a pragului”, a conchis vicepreședintele ASF.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif
asf
mircea ursache
bursa
bvb
sif moldova
sif transilvania