Prăpastia dintre SIF Oltenia și SIF Banat Crișana se umple cu foc. Acționari din jurul SIF1 solicită îndepărtarea din CA a președintelui SIF-ului de la Craiova, Tudor Ciurezu

Prăpastia dintre SIF Oltenia și SIF Banat Crișana se umple cu foc. Acționari din jurul SIF1 solicită îndepărtarea din CA a președintelui SIF-ului de la Craiova, Tudor Ciurezu
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 iun 2019

SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, concentrând 5% din acțiunile SIF Oltenia, au solicitat convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor, cu propunere pe ordinea de zi pentru revocarea din funcție a președintelui Tudor Ciurezu și a alți 3 membri din CA apropiați de acesta. Este o operațiune în oglindă cu decizia șefului de la SIF Oltenia, care cere în AGA de la Arad revocarea președintelui SIF Banat Crișana, Bogdan Drăgoi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un conflict care escaladează și care părea neanunțat atunci când SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) ceruseră inițial, aparent, doar implementarea unor reguli de guvernanță corporativă ca filtru pentru deciziile majore de politici investiționale ale SIF Oltenia (SIF5). Acum cele 2 tabere sunt pe poziții intransigente. Controlând fiecare câte 5% din cealaltă societate, conducerile SIF Banat Crișana și SIF Oltenia își solicită reciproc revocarea.

Ultima mutare le aparține aparține SIF Banat Crișana și SIF Muntenia care solicită convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor de la SIF Oltenia, unde vizează o ordine de zi ce include revocarea din Consiliul de Administrație al societății cu sediul la Craiova a președintelui Tudor Ciurezu și a 3 membri ai boardului apropiați acestuia, respectiv Anina Radu, Carmen Popa și Nicolae Stoian. În aceeași AGA ar urma să fie alegeri pentru locurile eventual vacantate cu persoane ale căror mandate ar urma să expire în aprilie 2021, odată cu ale celorlalți membri aleși anul trecut.

La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase” CITEȘTE ȘI La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase”

Este de urmărit în ce măsură contestatarii vor avea voturile necesare să îl debarce pe Ciurezu, care de peste 20 de ani își leagă numele de activitatea SIF Oltenia. Deja, în luna mai, au reușit să întrunească voturile pentru o modificare a Actului Constitutiv care ar urma să amputeze din puterile președintelui Consiliului de Administrație. Mutarea respectivă încă nu are avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), unde nici măcar nu a ajuns spre analiză, fiind blocat de un demers în justiție al conducerii SIF Oltenia.

AGA de acum o lună a fost ținută într-o atmosferă incandescentă. „Nesimțitule! Hoțule!” i s-a strigat președintelui SIF Banat Crișana, fostul ministru al Finanțelor Publice Bogdan Drăgoi, ceea ce deja crea premisele ajungerii pe poziții ireconciliabile.

Fondurile de pensii NN au ajuns la o deținere de peste 6% din Electrica CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au ajuns la o deținere de peste 6% din Electrica

Cu o zi înaintea sosirii în România a Suveranului Pontif, punțile s-au rupt definitiv între cele 2 SIF-uri. Acționari concentrând 5% din acțiunile SIF Banat Crișana în frunte cu SIF Oltenia și alte 5 firme afiliate au solicitat pentru AGA de la Arad din 20-21 iunie o completare a ordinii de zi care prevede revocaarea din funcție a președintelui Drăgoi și a vicepreședintelui Radu Răsvan Străuț.

Într-o motivare amplă, reprezentanții SIF-ului de la Craiova îi acuză pe șefii de la SIF Banat Crișana de filializarea excesivă a companiei, neexecutarea mandatelor acționarilor, plasamente îndoielnice, lipsă de transparență în gestionarea patrimoniului imobiliar și chiar absenteism prin externalizarea deciziilor de investiții către terți administratori.

Conflictul a escaladat într-un context în care Ciurezu a adus la Craiova un "munte de cash" după vânzarea participației de 6,29% din acțiunile BCR, deținute de SIF Oltenia, către acționarul majoritar al băncii, holdingul bancar austriac Erste. Ciurezu „s-a mișcat” repede și, pe panica antrenată pe bursă de așa-numita „taxă pe lăcomie”, a acumulat, pachete consistente la principalele 2 bănci listate, BRD Groupe Société Générale (BRD) și Banca Transilvania (TLV). Post-factum, Ciurezu se poate lăuda cu prețuri ce au ajuns acum în piață cu aproximativ 40% peste cele de achiziție.

Prin contrast, AGA de săptămâna viitoare îi prinde pe cei de la SIF Banat Crișana cu cash pe bilanț. Acesta poate pleca spre acționari sub formă de dividende în sumă de 77,62 milioane lei, dacă propunerea SIF Oltenia va fi aprobată și de ceilalți acționari.

Președintele SIF Banat Crișana, Bogdan Drăgoi, a declarat pentru Profit.ro că, oricare vor fi deciziile acționarilor, se va conforma imediat lor, inclusiv cea de revocare. Este o afirmație pe care vrea să o contrapună ancorării lui Ciurezu în tertipuri procedurale, prin care în prezent blochează hotărările de la AGA SIF Oltenia din luna mai.

În opinia lui Drăgoi, mutarea făcută în curtea Banat Crișana este doar „o perdea de fum” pe care șeful SIF-ului de la Craiova o ridică pentru a nu se vedea ce este cu tergiversarea deciziilor acționarilor în societatea pe care o conduce. Războiul a urcat din nou, însă, cu o treaptă mai sus. Un nou „asalt” este dat în Bănie.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
erste
tudor ciurezu
sif banat crisana
sif muntenia
bogdan dragoi