Prima Casă nu mai are de ce să continue, spune chiar unul dintre artizanii programului

Prima Casă nu mai are de ce să continue, spune chiar unul dintre artizanii programului
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 mar 2017

Bogdan Drăgoi, cel care în Ministerul Finanțelor Publice a ajutat la lansarea programului Prima Casă, spune că acesta a reprezentat un stimulent anti-criză și nu are de ce să fie perpetuat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Programul Prima Casă nu are de ce să continue, rațiunile pentru care a fost lansat fiind demult lăsate în urmă, spune Bogdan Drăgoi, președinte al SIF Banat Crișana (SIF1). Prima Casă ar fi trebuit să fie un stimulent temporar, astfel încât să nu fie o aterizare dură a pieței imobiliare, a dezvăluit rațiunea programului Drăgoi, unul dintre artizanii săi, în perioada în care a lucrat în Ministerul Finanțelor Publice.

Programul Prima Casă trebuie să se încheie, spune și avocatul Gheorghe Piperea, prezent alături de Drăgoi la un eveniment pe teme bursiere organizat de grupul de presă Bursa. „Această formă de ajutor de stat acordată băncilor și dezvoltatorilor imobiliari trebuie să fie eliminată”, crede Piperea. Aceasta a fost transformată dintr-un stimulent la vreme de criză în „principalul proiect de dezvoltare a României”, un „simbiot fără de care corpul bugetar moare”.

De la lansarea primei versiuni a programului Prima Casă, stocul creditului pentru locuințe este mai mult decât dublu, de la valori echivalente cu mai puțin de 25 miliarde lei, la 58,23 miliarde lei în februarie 2017, conform ultimelor date furnizate de Banca Națională. Dinamica a fost accelerată, în special pe segmentul creditării în lei, care a explodat de peste 18 ori în același interval până la 29,79 miliarde lei.

Prima Casă nu mai are de ce să continue, spune chiar unul dintre artizanii programului

În opinia lui Piperea, programul Prima Casă nu numai că este neconcurențial, dar a devenit periculos în măsura în care credite ipotecare care au fost accesate ca în anul trecut, pentru că păreau ieftine, ar urma să se afle că, de fapt, sunt mult mai costisitoare, atunci când ratele de dobândă pentru lei ROBOR vor începe să crească, începând din toamnă.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
mfp
bogdan dragoi
gheorghe piperea
locuinte
credit
banci
balon imobiliar