Problema semnalată de Profit.ro la SIF Oltenia a ajuns și în atenția ASF. Instituția suspendă acțiunile până la noi clarificări. Președintele SIF Banat-Crișana spune că acestea trebuie să vină chiar de la supraveghetorul pieței

Problema semnalată de Profit.ro la SIF Oltenia a ajuns și în atenția ASF. Instituția suspendă acțiunile până la noi clarificări. Președintele SIF Banat-Crișana spune că acestea trebuie să vină chiar de la supraveghetorul pieței
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 apr 2020

Fenomenul semnalat de Profit.ro la SIF Oltenia, cu o AGA în sală și una pe caldarâm, având hotărâri contradictorii și cvorumuri cu aport încălecat de voturi, a ajuns și în atenția Autorității de Supraveghere Financiară. Instituția a dispus suspendarea pentru maximum 10 zile a acțiunilor de la tranzacționare pentru protejarea investitorilor de pe bursă. Contestatarii președintelui Tudor Ciurezu din zona SIF Banat Crișana care au și votat revocarea sa în AGA din fața sediului consideră că respectiva adunare este cea legală și așteaptă o validare de la ASF. „Totul e la mâna Autorității acum.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Acțiunile SIF Oltenia (SIF5) ar urma să lipsească din ringul bursier în primele zile ale lunii mai. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a notificat piața că suspendă acțiunile societății de la tranzacționare pe un termen de cel mult de 10 zile, după un model deja aplicat la SIF Transilvania (SIF3), până la rezolvarea unor neclarități legate de existența unor rapoarte concurente privind desfășurarea AGA de bilanț și care se bat cap în cap.

Autoritatea a primit documente, unul semnat de președintele Tudor Ciurezu și altul semnat de Cristian Bușu, membru în board care menționează desfășurarea a 2 AGA la SIF Oltenia în aceeași zi de 28 aprilie la SIF Oltenia. „Ambele seturi de hotărâri – spune ASF în adresa către Bursă – au îndeplinit condițiile de cvorum și majoritate de vot necesare adoptării de rezoluții, dar prezintă hotărâri contradictorii cu privire la punctele de pe ordinea de zi.”

ULTIMA ORĂ OMV Petrom raportează profit în scădere cu 43% în T1 2020. Prăbușire de peste 80% în upstream CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ OMV Petrom raportează profit în scădere cu 43% în T1 2020. Prăbușire de peste 80% în upstream

Încurcătura este cu atât mai mare cu cât unul din procesele verbale menționează hotărâri cu privire la atragerea răspunderii administratorilor. ASF a primit și notificări de la o parte din acționari că nu au fost primiți în sală pe motiv că și-ar fi exprimat votul prin corespondență, astfel încât instituția menționează că „există posibilitatea ca votul unor acționari să fi fost luat în considerare la calculul cvorumului și majorității de vot în cazul ambelor întruniri.”

Într-adevăr, conform datelor obținute de Profit.ro, proporția covârșitoare a celor 30,54% din voturi cât a reprezentat cvorumul menționat pentru „AGA de pe caldarâm”, fusese exprimat și ca vot prin corespondență și a fost luat în calcul de președintele Ciurezu la constituirea cvorumului de 44,07% indicat în procesul verbal al Adunării desfășurate în sală. Un executor judecătoresc a notificat prezidiul respectivei adunări cu privire la prezența fizică a mai multor acționari din zona SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) care în cazul în care nu vor fi primiți la dezbatere, cer să nu li se ia în calcul prezența.

Deși în AGA din sală nu s-a ținut de acest lucru, la AGA de pe caldarâm pachetele respective de acțiuni au contat ca și cvorum, iar având în vedere participarea superioară, Bogdan Drăgoi, președintele de la SIF Banat-Crișana, consideră că aceasta este adunarea care ar trebui luată în calcul de ASF. „Din punctul meu de vedere, AGA pe care am ținut-o noi este cea legală și corectă”, a declarat pentru Profit.ro Drăgoi, la un moment dat ministru al Finanțelor Publice.

Impact Developer & Contractor acordă dividende cu randament mai mic de 3% și vizează lansarea unei emisiuni de obligațiuni de 100 milioane euro CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor acordă dividende cu randament mai mic de 3% și vizează lansarea unei emisiuni de obligațiuni de 100 milioane euro

Dar care a fost filmul evenimentelor. Cu numai 24 de ore înainte de desfășurarea AGA, boardul SIF Oltenia controlat de Ciurezu a publicat un regulament de desfășurare al AGA cu restrângeri masive sub motivația epidemiei de COVID-19. Aceasta include excluderea de la participarea fizică a celor care și-au exprimat deja votul prin corespondență.

Contestatarii din zona SIF Banat-Crișana, într-un veritabil război de un an cu actuala conducere a SIF Oltenia, și-au asumat dorința de a participa fizic și au plecat spre Craiova. La ora 5.21, ne relatează Drăgoi, el era deja în fața sediului societății cu o listă care urma să garanteze prezența primilor veniți. Șeful executiv de la SIF Muntenia, Nicușor Buică, s-a înscris al 2-lea pe respectiva listă, la ora 5.25. Ulterior, până la ora 5.45 au mai apărut și alți 12 acționari.

Prezența nu le-a garantat nimic. La ora 9.00, președintele Ciurezu ar fi trecut pe lângă ei, le-ar fi spus că nu vor fi primiți pentru că există un regulament, într-un comportament pe care Drăgoi l-a perceput drept sfidător.

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor: Companiile de stat cu dificultăți de finanțare pot fi sprijinite prin majorări de capital. Creditele cu posibilitatea conversiei în acțiuni vor fi pentru companii mari CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor: Companiile de stat cu dificultăți de finanțare pot fi sprijinite prin majorări de capital. Creditele cu posibilitatea conversiei în acțiuni vor fi pentru companii mari

O firmă de securitate, alta decât cea care asigură paza sediului, ar fi dispus o serie de agenți începând cu ora 8.00 care ar fi avut ca principală misiune să nu permită accesul în clădire decât al angajaților, au tras concluzia acționarii ținuți pe trepte dn discuții cu aceștia.

Ulterior au venit chiar și forțe de ordine. „A chemat poliția domnul Ciurezu. Au venit 5 echipaje”, rezumă Drăgoi, el însuși legitimat de polițiști. Conform acestuia, polițiștii au spus că au venit la fața locului după ce ar fi primit o sesizare că este „o bandă de oameni jos care vor să ia cu asalt sediul SIF Oltenia”. Nu s-a întâmplat. Deși la ora 10.00, cea programată a începerii AGA, polițiștii le-au spus să se retragă pentru că oricum nu au fost primiți, acționarii au ales să rămână să aștepte. Printre cei ținuți pe trepte a fost chiar și Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de

Fonduri, organizație care concentrează societăți cu active de 39,9 miliarde lei (8,3 miliarde euro) la sfârșitul lunii martie, venit să participe la AGA din partea fondurile Certinvest.

„Am stat în fața societății și nu ni s-a permis accesul. Este ceva nemaiîntâlnit”, spune Drăgoi, care se simte abuzat în drepturile de acționar și investitor pe bursă. „Managementul trebuie să înțeleagă că el răspunde în fața acționarilor și nu poate să preia în mod ostil o companie de la acționari. Suveran e acționarul.”

Cristian Bușu, membru în board, a încercat să îi aducă în sală. A ridicat problema în fața președintelui de ședință a existenței acționarilor din fața sediului, dar atenționarea sa ar fi fost ignorată, iar acesta a părăsit sala după 5 minute, susțin persoane prezente la moment din zona SIF Banat-Crișana.

Fondul de Pensii NN de la Pilonul II, cel mai mare investitor din piața românească de acțiuni, a intrat în acționariatul Digi. Entitatea nu participase la oferta publică în mai 2017 CITEȘTE ȘI Fondul de Pensii NN de la Pilonul II, cel mai mare investitor din piața românească de acțiuni, a intrat în acționariatul Digi. Entitatea nu participase la oferta publică în mai 2017

Deși contestatari, cei de jos îl invită pe președintele Ciurezu să prezideze o altă AGA pe caldarâm. Acesta refuză, iar Bușu își asumă respectiva responsabilitate. Cu un cvorum de 30,54% resping toate punctele de pe ordinea de zi – votate în sală, dar privite cu neîncredere pe caldrâm – inclusiv raportu de activitate, situațiile fiinanciare și propunerea pentru un dividend de 0,1000 lei/acțiune. Profit.ro l-a întrebat pe Drăgoi de ce a respins chiar și repartizarea de câștig. „Eu nu mai girez nimic”, ne răspunde. „Eu nu mai am încredere în nimic din ceea ce se întâmplă acolo.”

Tot președintele SIF Banat-Crișana este cel care a propus, variantă căreia i s-au alăturat SIF Muntenia și fondurile Certinvest, revocarea tuturor membrilor CA. În unanimitate a fost hotărârea pentru debarcarea a 6 membri, nu numai a președintelui Ciurezu și a celor apropiați lui, dar și a Anei Maria Bobirca din zona a ceea ce Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, numea „grupul Veranda” după numele mall-ulu din zona Obor construit și finanțat de omul de afaceri Florin Pogonaru și entități din zona austriecilor de la Erste, și chiar președintele BVB, Radu Hanga. Deși acesta a fost prtezent la Craiova, nu a fost nici măcar un minut în sala de ședință, dar Drăgoi încă este supărat pe el că a venit să gireze ceea ce consideră abuzuri din partea actualei conduceri. De căderea capului a scăpat Bușu, care a avut voturi echivalente pentru doar 14 acțiuni împotrivă.

Procesul verbal întocmit pe capota unei mașini a plecat către ASF. „Totul e la mâna Autorității acum”, spune președintele Drăgoi. „ASF trebuie să tragă linie și să spună foarte clar care sunt regulile jocului. Să stabilească foarte strict.” În opinia sa, Adunarea lor este validă și hotărârile în vigoare. „Din punctul meu de vedere, domnul Ciurezu, dacă se află în sediul societății, se află ca turist.” Pentru acesta el așteaptă și o suspendare de la ASF, afirmând că o amendă de 10.000-30.000 de lei ar fi prea puțin. „Trebuie să fie o atenționare către întreaga piață. Regulile sunt făcute să fie respectate.”

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
tudor ciurezu
sif banat crisana
sif muntenia
bogdan dragoi