PROIECȚII Ce va face bursa de la New York în 2018? Cum se vede anul bursier american de la București

PROIECȚII Ce va face bursa de la New York în 2018? Cum se vede anul bursier american de la București

Sursa foto: David Watts Jr. / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 ian 2018

Majoritatea proiecțiilor oferite de profesioniști activi pe piața de capital românească pentru Profit.ro indică o apreciere și în acest an a indicelui S&P500 al Bursei de la New York, amplitudinea preconizată a acestora fiind chiar și în jur de 10%. 2 respondenți se așteaptă la un an de scăderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Anul bursier american a debutat furibund la New York, avansul indicelui S&P500 fiind de aproape 3% în numai câteva ședințe. Nu este o mișcare care să îi fi luat prin surprindere pe brokerii și analiștii de la București, foarte atenți la cea mai importantă bursă a lumii, cea care dă direcția celorlalte piețe de acțiuni din lume.

Participanții la un sondaj realizat de Profit.ro la sfârșitul anului trecut anticipează în cea mai mare parte o evoluție pozitivă în 2018 a indicelui S&P500 al Bursei de la New York. Creșterea economică a SUA, asimilarea de către piață a schimbărilor de politică monetară și indicatorii tehnici pozitivă sunt principalele argumente ale respondenților care mizează chiar și pe creșteri de 9-12%. În proiecțiile realizate anul trecut, de asemenea, profesioniștii pieței contactați de noi au mizat pe creșterea bursei americane, însă niciunul dintre aceștia nu a atincipat amplitudinea avansului care a fost de aproape 20%.

GRAFIC Avertismente legate de criptomonede. Bitcoin este un simptom al dezastrului sistemului monetar în dolari, spune un vechi contestatar al băncilor centrale CITEȘTE ȘI GRAFIC Avertismente legate de criptomonede. Bitcoin este un simptom al dezastrului sistemului monetar în dolari, spune un vechi contestatar al băncilor centrale

Cea mai optimistă abordare o are Răzvan Raț, director operațiuni la BRK Financial Group, care a indicat pentru finalul anului nivelul de 3.000 de puncte pentru indicele S&P500, reper cu aproximativ 12,5% peste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut. Creșterea economică a SUA este argumentul său pentru continuarea trendului ascendent de pe bursa de la New York, surprins pe graficul săptămânal afișat mai jos.

PROIECȚII Ce va face bursa de la New York în 2018? Cum se vede anul bursier american de la București

Aprecieri de până la 9% anticipează alți 2 respondenți. Liviu Moldovan, analist Admiral Markets, indică o închidere între 2.800 de puncte și 2.900 de puncte pe o caracterizează drept „o țintă rezonabilă”, chiar prudentă, în condițiile în care Rezerva Federală Americană ar urma să fie mai puțin agresivă în demersurile de întărire a politicii monetare decât a lăsat să se înțeleagă în perioada recentă.

În condițiile în care prognozele analiștilor economici indică un avans de 2,6% al economiei SUA pentru 2018, Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, indică o închidere în intervalul 2.700-2.900 de puncte. Creșterea consumului, majorarea investițiilor private și climatuș de dobânzi scăzute ar urma să impulsioneze economia și bursa.

Unde sunt proiecțiile prudente

Asumări asemănătoare față de climatul macroeconomic are și Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest: „Economia arată bine, creșterile sunt solide”, spune el în răspunsul formulat către Profit.ro. Totuși, indicatorii tehnici arată o piață optimistă, dar supracumpărată, cu oscilatorul RSI la cel mai ridicat nivel după anul 2000.

Având în vedere acești parametri, Șerdean se așteaptă la un an volatil, cu mișcări ample, dar care la final are șanse mari să închidă cu 2,3% peste ultimele repere de tranzacționare din 2017, ceea ce ar însemna o închidere între nivelurile de 2.720-2.750 de puncte. Este chiar traiectoria de anul trecut cea care îl pune în gardă pe Șerdean în proiecția sa: „Statistic, niciun an cu creștere de aproximativ sau mai mult de 20% nu a fost urmat de un an pe scădere.”

La un an volatil se așteaptă și Simion Tihon, broker la Prime Transaction: „Corecțiile sunt din ce în ce mai probabile în contextul în care anul acesta au fost depășite foarte multe recorduri. Mă aștept ca S&P500 să fie mai volatil decât în 2017, iar la finalul lui 2018 să îl găsim în aceeași zonă în care îl vedem și acum, adică aproximativ 2700 puncte.”

Și dacă bursa americană scade cu 8%?

2 dintre respondenți mizează pe scădere și interesant este că ambii au indicat același nivel de închidere la final de an, respectiv cel de 2.450 de puncte, ceea ce ar însemna un declin de peste 8% al indicelui S&P500. „În momentul de față, cred că sunt incluse în prețuri toate știrile pozitive pentru piața americană”, spune Dragoș Mesaroș, broker la SSIF Goldring din Târgu Mureș.

Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România, spune că, dincolo de poziționarea în ciclul economic, tendința de întărire monetară va ajunge probabil în punctul în care va impune o reevaluare a activelor inclusiv în zona de titluri cu venit fix și acțiuni. Impactul deciziilor din zona politicii monetare, dar și posibilitatea de dezvoltări geopolitice imprevizibile ar putea induce prime de risc mai ridicate. „Procesul de «deleveraging» din China este un alt factor de risc pentru apetitul investitorilor globali – pentru moment el este bine gestionat, dar merită urmărit cu mare atenție – , în timp ce un șoc pozitiv al prețului energiei poate scoate băncile centrale din zona dubiilor referitoare la revenirea inflației, în prezent sub țintă în SUA și zona Euro”, a conchis Cazacu.

viewscnt
Afla mai multe despre
razvan rat
dragos mezaros
marcel murgoci
liviu moldovan
claudiu cazacu
simion tihon