RETROSPECTIVĂ Electrica, la 5 ani de la listare. Toți atâția ani de absență a statului de pe piața ofertelor publice

RETROSPECTIVĂ Electrica, la 5 ani de la listare. Toți atâția ani de absență a statului de pe piața ofertelor publice

Listarea Electrica în 2014 - ultima dată când statul a aprins becul la bursă

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 iul 2019

În 2014, Guvernul vindea prin bursă pachetul majoritar la distribuitorul de electricitate Electrica, într-o secvență coerentă de listări care a mai adus la cota BVB Nuclearelectrica și Romgaz, însă de atunci statul nu a mai venit cu nicio ofertă publică pe piața de capital românească. Acțiunile se regăsesc în zona prețurilor de la listare, dar în răstimpul de 5 ani emitentul a distribuit dividende care fac din plasamentele din oferta publică o poveste câștigătoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dintr-o vară toridă și pe uscatul unei secete de listări, mediul investițional românesc privește în urmă cu 5 ani, de când datează și ultimul exercițiu corporativ derulat la BVB de statul român. Electrica (EL) împlinește astăzi 5 ani de tranzacționare în regim bursier, răstimp în care acțiunile sale au devenit o prezență obișnuită în portofoliile investitorilor activi pe piața locală, vehicul important și pentru instituționalii nerezidenți de a lua expunere pe piața locală de capital.

Electrica a venit într-o secvență coerentă de listări. După ce statul deja adusese pe bursă pachete suplimentare la transportatorii energetici Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN), în toamna anului 2013 au venit și nume noi. Listării Nuclearelectrica (SNN) în septembrie, i-a urmat oferta publică derulată la Romgaz Mediaș (SNG), un ciclul care s-a închis în vara anului următor prin pachetul oferit la Electrica.

EXCLUSIV Șeful upstreamului OMV Petrom: Sunt încrezător că rațiunea va învinge în privința fiscalității gazelor din Marea Neagră CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful upstreamului OMV Petrom: Sunt încrezător că rațiunea va învinge în privința fiscalității gazelor din Marea Neagră

După încheierea mandatului său de director general la Bursa de Valori București, polonezul Ludwik Sobolewski, mărturisea pentru Profit.ro că Guvernul Victor Ponta a fost foarte eficient pentru planurile de dezvoltare a pieței bursiere românești atât prin suportul dat la simplifcarea cadrului de reglementare, cât mai ales prin listările la bursă. De atunci, 5 ani și 4 guverne nu au adus nimic din punctul de vedere al aportului statului pentru „taraba” cu acțiuni de la BVB.

Listarea Hidroelectrica rămâne marea promisiune din partea autoriotăților pentru o bursă românească ce în condițiile aducerii la cota sa a producătorului de energie hidro ar avea șansa de a promova la statutul de piață emergentă, cu altă expunere și capacitate de atragere a capitalurilor disponibile pentru investițiile de portofoliu la nivel mondial. Listarea este prinsă în într-un document guvernamental publicat la începutul lunii mai și conform căruia ar urma să fie adus pe piață un pachet de 10% din titlurile companiei. Obiectivul listării a fost reiterat și la numirea noului directorat în prima parte a lunii trecute.

RETROSPECTIVĂ Povestea comorii de 8% din Petrom, cu potențial de profit de 130 milioane euro și care a dus Guvernul în fața procurorilor, obligat acum să vândă salariaților la prețul din urmă cu 15 ani CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ Povestea comorii de 8% din Petrom, cu potențial de profit de 130 milioane euro și care a dus Guvernul în fața procurorilor, obligat acum să vândă salariaților la prețul din urmă cu 15 ani

Electrica a fost bine primită în piață în anul 2014 în condițiile în care statul a ales să înstrăineze pachetul de control de 51% către investitorii de portofoliu în cadrul unei oferte publice. Începând cu primăvara anului 2017, titlurile companiei s-au înscris pe un trend descendent, confirmat de rezultatele dezamăgitoare raportate în urma unor pierderi încasate în raport cu societăți intrate în insolvență, așa-numiți „băieți deștepți” din energie, care au intrat în insolvență în urma unor oscilații puternice înregistrate pe piața contractelor la zi a bursei OPCOM. Așa cum se vede pe graficul atașat, în ultimele 12 luni, titlurile Electrica sunt în căutarea unor repere de stabilizare după scăderea care le-a adus în apropierea reperului de 9,00 lei/acțiune, cu aproxmativ 40% sub maximul de 15,00 lei/acțiune consemnat în mai 2017.

RETROSPECTIVĂ Electrica, la 5 ani de la listare. Toți atâția ani de absență a statului de pe piața ofertelor publice

Volume sporite s-au realizat pe acest emitent în această primăvară, acestea reflectând achiziții importante ale fondurilor de pensii administrate NN, care au ajuns la o deținere de 6,21% din titlurile distribuitorului de energie electrică.

Prețurile de tranzacționare ale titlurilor Electrica din ultimele săptămâni sunt foarte apropiate celui de la intrarea acestui emitent în ring în urmă cu 5 ani, dar în răstimpul trecut de atunci investitorii au avut parte de dividende, care aduc randament real al plasamentului în ultima listare majoră a unei companii cu capital de stat pe bursa de la București.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
bvb
bursa
nn
hidroelectrica
nuclearelectrica
romgaz
victor ponta
transelectrica