Romcab, societate aflată în insolvență, raportează pierderi semestriale 37 milioane lei, pe fondul unei prăbușiri cu peste 80% a activității

Romcab, societate aflată în insolvență, raportează pierderi semestriale 37 milioane lei, pe fondul unei prăbușiri cu peste 80% a activității

Sursa foto: Georgiy Shipin / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 dec 2017

Rezultatele semestriale ale producătorului de cabluri electrice Romcab Târgu Mureș au fost publicate cu 4 luni întârziere și indică o pierdere de 36,85 milioane lei, compania nereușind să revină din șocul de la cumpăna dintre ani. Datoriile totale ale societății au ajuns la aproape 200 milioane de euro, echivalentul unei tranșe de la FMI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Romcab Târgu Mureș (MCAB) este oficial, după raportarea la 6 luni, o companie cu capitaluri negative. Bilanțurile societății care și-a cerut insolvența în luna februarie confirmă decizia investitorilor de a vinde agresiv acțiunile companiei la începutul acestui an.

A fost mișcarea precipitată de ratarea unor obligații de plată, raportate în Centrala Riscului de Credit de la Banca Națională a României. Datoriile apasă greu asupra companiei, iar raportarea semestrială indică o debalansare a acestora către datoriile pe tremen lung. Acestea au crescut de aproape 6 ori, la 411,15 milioane lei, de la 71,43 milioane lei, în timp ce datoriile pe termen scurt s-au redus cu 43,70%, la 504,15 milioane lei, de la 895,41 milioane lei. Societatea nu a oferit detalii cu privire la această rearanjare a structurii datoriilor în cadrul masei credale.

În același interval, activele totale s-au redus cu 9,31%, la 860,74 milioane lei, de la 949,12 milioane lei, ajungând la un nivel mai coborât decât datoriile. Din aceste active, 505,33 milioane lei sunt constituite de baza tehnico-materială a societății, în cea mai mare parte stocuri.

Apocalipsa după Romcab. Prodplast este una dintre firmele afectate de impasul din piața cablurilor electrice și a afișat pierderi la 9 luni CITEȘTE ȘI Apocalipsa după Romcab. Prodplast este una dintre firmele afectate de impasul din piața cablurilor electrice și a afișat pierderi la 9 luni

Dimensiunea stocurilor a fost dintru început mare la Romcab, iar acționari ai companiei, după impasul în achitarea obligațiilor de plată, și-au pus problema dacă într-adevăr aceasta este valoarea reală a stocurilor. Un manager din industria de cabluri declara pentru Profit.ro, la începutul anului, că ceea ce s-a întâmplat la Romcab seamănă foarte mult cu un caz clasic de „inventory fraud”.

Investitorii așteptau răspunsuri din rezultatele parțiale pe acest an. Calculele lor erau simple. Pe măsură ce înaintează timpul, compania va vinde din aceste stocuri fără a avea cheltuieli pe măsură, ceea ce ar însemna că trebuie să treacă pe profit. Nu s-a întâmplat așa. Livrările din stocuri nu s-au răsfrânt pozitiv asupra bilanțurilor companiei. Compania raportează pentru data de 30 iunie încasări în numerar din vânzări de bunuri și servicii de 64,08 milioane lei, cu 88,34% mai mici decât cele de 549,82 milioane lei la S1 2016.

Vor poate să vândă mai mult, dar industria e țăndări

La acest lucru ar putea contribui și faptul că debușeul companiei este vătămat. Întreaga piață a distribuitorilor de cabluri are probleme, iar o parte dintre aceste societăți au importat dificultățile Romcab, fiind ele însele îndatorate de furnizorii de cupru ai companiei din Târgu Mureș. Primul distribuitor de cabluri care a sucombat în această vâltoare, Proenerg SRL, și care și-a solicitat insolvența la începutul anului, avea înscrise la masa credală companiile MKM Mansfelder Kupfer und Messing GmbH și Codelco Kupferhandel GmbH, furnizori de cupru din Germania.

„A făcut țăndări industria asta”, declara pentru Profit.ro despre Romcab un manager din domeniu, care anticipa că întregul segment de cabluri electrice din România ar urma să fie afectat pentru următorii 2-3 ani. Informații obținute în ultimele luni de publicația noastră spun faptul că majoritatea jucătorilor din sector se tem să pună nou risc în această piață unde nu se știe dimensiunea reală a pierderilor.

Investitorii, descumpăniți de raportările contradictorii și zecile de milioane de euro aiurite în bilanțuri

Activitatea Romcab a frânat puternic. Veniturile din vânzarea de produse finite s-au prăbușit cu 83,95%, la 60,89 milioane lei, de la 379,29 milioane lei. În același timp, cheltuielile cu materiile prime s-au diminuat cu 23,52%, la 242,68 milioane leim de la 317,32 milioane lei. Acesta este și contextul în care compania raportează o pierdere de 36,85 milioane lei, în cea mai mare parte deja consemnată la finele primului trimestru.

Sunt cifre care vin târziu în piață și sunt furnizate de către Zoltan Prosszer, în calitate de administrator judiciar, însă același acționar majoritar care a furnizat rezultate financiare neconcludente, anul trecut la 9 luni, compania afișând încă profit. Acționari prezenți la Adunările Generale ale Acționarilor din lunile martie și mai au plecat nelămuriți de la Târgu Mureș. „A fost ceva năucitor!”, spunea un participant, iar alt acționar afirma că „vorbesc prea lejer despre zeci de milioane de euro”. În general, în piață există o descumpănire față de cazul Romcab, iar investitori care nu au avut investiții în companie și au privit doar de pe margine desfășurarea evenimentelor au reclamat pentru Profit.ro că Bursa de Valori București este o piață riscantă, unde pot fi publicate raportări false fără a fi consecințe.

viewscnt
Afla mai multe despre
romcab
datorii
faliment
bvb
bursa
proenerg