Scăderile revin la BVB. Pe volume în creștere! Acțiunile bancare își reiau declinul sub impactul unei decizii guvernamentale caracterizată drept „trăsnaie” de guvernatorul BNR

Scăderile revin la BVB. Pe volume în creștere! Acțiunile bancare își reiau declinul sub impactul unei decizii guvernamentale caracterizată drept „trăsnaie” de guvernatorul BNR

Sursa: Smshoot / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 ian 2019

Indicii principali de la Bursa de Valori București au coborât cu aproximativ 2,5% într-o sesiune care a avut un debut „pe verde”. Vânzătorii au revenit în piață la un nivel tehnic relevant. „Cred că vedem lucrurile și un pic mai jos”, spune un broker.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ziua în care guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a calificat drept „trăsnaie” taxa pe activele bancare introdusă de guvernanți, adăugând că instituția pe care o conduce încă nu îi cunoaște impactul, acțiunile băncilor listate au dat tonul pentru o sesiune de scădere la Bursa de Valori București.

Este un impas major al raliului din minime început încă de anul trecut, după picajul-șoc antrenat de ordonanța de urgență cu modificări drastice de ordin fiscal și de reglementare pentru mediul corporativ. Indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 2,46%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 2,58%, până la nivelul de 7.484,70 de puncte.

Din punct de vedere tehnic, se vede că vânzările s-au reluat după ce indicele acțiiunilor lichide a testat retragerea Fibonacci de 38,2% a impulsului descendent, așa cum se vede pe graficul atașat.

Scăderile revin la BVB. Pe volume în creștere! Acțiunile bancare își reiau declinul sub impactul unei decizii guvernamentale caracterizată drept „trăsnaie” de guvernatorul BNR

În aceste zile s-a conturat și așa-numita „intersecție a morții” („death cross”), respectiv trecerea mediei mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55) sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, un semnal tehnic întârziat, dar, de regulă, cu un grad de credibilitate ridicat, care prevestește mișcări descedente de durate și amplitudini mai mari.

Alertă și mai importantă pentru piață, declinul a fost imprimat în contextul unei zile cu închideri „pe verde” pentru bursele europene. Cu excepția indicelui WIG20 de la Varșovia care a pierdut 0,27%, tabloul este unul favorabil: +0,70% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,74% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,15% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,52% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,59% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,58% pentru indicele PX de la Praga.

RETROSPECTIVĂ 2018 – Anul în care guvernanții au speriat bursa CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ 2018 – Anul în care guvernanții au speriat bursa

Semnal de avertisment, ședința negativă a survenit pe volume sporite. Rulajul pieței de acțiuni s-a cifrat la 56,54 milioane lei (12,11 milioane euro). Nu mai puțin de 43,78% din această activitate de tranzacționare a fost reprezentată de schimburile însumând 24,75 milioane lei realizate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au scăzut cu 2,13%, până la prețul de 2,0650 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 9,94 miliarde lei (2,13 miliarde euro).

Un declin de o amplitudine încă și mai mare, de 3,38%, au avut titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au închis la prețul de 11,44 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,11 milioane lei.

Cele 2 acțiuni bancare au suferit cel mai mult și pe impulsul negativ din decembrie, care, în numai 3 ședințe, a trimis indicii principali la minimele ultimilor 2 ani, iar într-una din aceste sesiuni chiar a fost nevoie de o mutare a limitei de variații permise de sistemul Bursei pentru a permite un recul vecin cu 20%.

Un senior broker remarcă într-o discuție cu Profit.ro că, pe căderea de la finalul anului trecut, investitorii au fost „mai curajoși decât altădată”. Aceștia au digerat mai ușor șocul despre care nu sunt, însă, date că s-a consumat. „Cred că vedem lucrurile și un pic mai jos”, a mai spus agentul de bursă, cu experiență foarte mare pe piața locală.

ULTIMA ORĂ Decizie Guvern - Banii din Pilonul II nu mai pot fi retrași. Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile. Cum poți afla câți bani ai în Pilonul II CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie Guvern - Banii din Pilonul II nu mai pot fi retrași. Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile. Cum poți afla câți bani ai în Pilonul II

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 13,58 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 2,56%, până la prețul de 0,8770 lei/acțiune. Pe acest emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție specială a zilei din piața deal, în valoare de 4,79 milioane lei. Prin contrast, declinul a fost ceva mai atenuat pe acțiunile SIF, astfel încât indicele financiar BET-FI a supraperformat pieței, cu un recul de 1,62%, până la nivelul de 34.905,86 de puncte.

Scăderi peste media pieței pe segmentul energie

Celălalt indice sectorial, BET-NG al acțiunilor din domeniul energiei și de utilități, a avut o scădere de 2,73%, peste media pieței. Acesta a fost tras în jos de deprecierea de 4,29%, până la prețul de 0,3015 lei/acțiune al titlurilor OMV Petrom (SNP), care au cumulat schimburi de 1,05 milioane lei. Traiectoria nu a fost atenuată nici măcar de revenirea puternică din ultimele sesiuni ale cotațiilor internaționale ale petrolului. Astăzi, în sesiunea londoneză, țițeiul de tip Brent a depășit pentru prima dată în acest an reperul de 58 dolari/baril.

Un recul consistent, de 3,15%, l-au înregistrat și titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au închis la prețul de 8,6000 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat transferuri de 1,22 milioane lei. Cel mai lichid emitent de pe acest segment, cu tranzacții de 3,45 milioane lei, cel al Romgaz Mediaș (SNG), a consemnat o scădere de 2,03%, până la prețul de 29,00 lei/acțiune.

Un declin de o amplitudine apropiată, -2,01%, l-au avut titlurile Transgaz (TGN), care au închis la nivelul de 316,50 lei/acțiune.

Acțiunile Alro încă nu a avut o ajustare completă ex-dividend

Pe fondul unor schimburi de 1,55 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, titlurile Digi Communications (DIGI) au suferit un recul de 0,95%, până la prețul de 25,95 lei/acțiune. Emitentul a comunicat astăzi către piață un punct de vedere asupra ordonanței de urgență promovată anul trecut de guvern și a efectelor sale asupra sectorului telecom și despre care susține că nu are o justificare serioasă.

Interes sporit a existat și pentru acțiunile Alro Slatina (ALR), reflectat în volumele echivalente cu aproximativ 537.000 de lei. Acestea au coborât cu 0,74%, până la prețul de 2,6800 lei/acțiune, unul deocamdată superior celui care ar reprezenta o ajustare integrală a cotației cu dividendul brut de 0,45756 lei/acțiune distribuit în contului profitului net obținut la 9 luni de producătorul de aluminiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi
alro