Se răzgândește statul? Fondul Proprietatea lasă oficial deschisă varianta listării Hidroelectrica și în străinătate

Se răzgândește statul? Fondul Proprietatea lasă oficial deschisă varianta listării Hidroelectrica și în străinătate
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 sep 2022

Fondul Proprietatea, care deține aproape 20% din acțiunile companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va supune oficial votului acționarilor săi posibilitatea de listare a deținerii sale la Hidroelectrica și în străinătate, deși deocamdată are girul Ministerului Energiei doar pentru intrarea la cota Bursei de Valori București (BVB).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, într-o AGA FP programată pe 15 noiembrie se va lua în discuție ″Aprobarea înstrăinării acțiunilor deținute de Societate în capitalul social al SPEEH Hidroelectrica S.A. („Hidroelectrica”), reprezentând până la 19,94% din totalul acțiunilor emise de Hidroelectrica, după cum urmează: - (a) în cadrul unei oferte publice secundare având drept obiect acțiuni ale Hidroelectrica (inclusiv, dacă este cazul, sub forma altor tipuri de valori mobiliare reprezentând astfel de acțiuni („Alte Valori Mobiliare”)) („Oferta”), urmată de admiterea la tranzacționare a acțiunilor Hidroelectrica (inclusiv, dacă este cazul, sub forma Altor Valori Mobiliare) pe una sau mai multe piețe reglementate și/ sau echivalente și/sau orice alt loc de tranzacționare din România și/sau dintr-un stat membru al Uniunii Europene și/sau dintr-un stat terț („Admiterea”); și/sau (b) în orice alt mod decis de către Administratorul Unic″.

ULTIMA ORĂ Mașinile și motocicletele care produc zgomot puternic, pregătite să fie interzise noaptea în București CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Mașinile și motocicletele care produc zgomot puternic, pregătite să fie interzise noaptea în București

Fondul mai solicită acționarilor săi și ″aprobarea desemnării și împuternicirii Administratorului Unic (Franklin Templeton – n.r.), semnătura reprezentanților acestuia angajând în mod valabil și fiind obligatorie pentru Societate, pentru a îndeplini oricare acte și fapte juridice necesare, utile și/sau oportune cu privire la acest punct de pe ordinea zi, inclusiv, dar fără a se limita la, următoarele: (i) cooperarea cu Hidroelectrica în ceea ce privește Oferta, Admiterea și orice alt aspect legat de acestea și (ii) negocierea, precum și stabilirea și aprobarea termenilor și condițiilor Ofertei, Admiterii și oricărei alte operațiuni autorizate conform acestui punct de pe ordinea zi, în funcție de condițiile pieței, (iii) asigurarea redactării și publicării oricărui prospect de ofertă, document de ofertă, material de prezentare, precum și (iv) negocierea, aprobarea și semnarea oricăror acte ce au legătură cu cele autorizate conform acestui punct de pe ordinea zi, inclusiv, fără a se limita la, orice alte aranjamente, prospecte de ofertă, documente de ofertă, orice contracte de subscriere, vânzare-cumpărare, agenție, trust, de consultanță, certificate, declarații, registre, notificări, acte adiționale și orice alte acte și documente necesare, utile și/ sau oportune, precum și (v) îndeplinirea oricăror formalități și autorizarea și/sau executarea oricăror alte acțiuni necesare pentru a da efecte depline operațiunilor și actelor autorizate conform acestui punct de pe ordinea zi; și (vi) reprezentarea Societății în fața oricăror autorități și instituții competente (cum ar fi Oficiul Registrului Comerțului, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori București, Depozitarul Central S.A. și orice altă autoritate sau instituție corespunzătoare dintr-un stat membru al Uniunii Europene și/sau dintr-un stat terț), notari publici sau orice alte persoane fizice sau juridice, inclusiv Hidroelectrica, în legătură cu cele autorizate conform acestui punct de pe ordinea de zi″.

Daniel Naftali, vicepreședintele senior al administratorului de fond Franklin Templeton București, Manager de Portofoliu Adjunct al Fondului Proprietatea și membru CS Hidroelectrica, a declarat recent într-un interviu pentru Profit.ro că FP speră să reușească să convingă acționarul majoritar al Hidroelectrica, Ministerul Energiei, să aprobe listarea companiei și pe o bursă externă, nu doar la BVB.

ULTIMA ORĂ Heineken închide fabrica de bere din Constanța CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Heineken închide fabrica de bere din Constanța

″Momentan, în AGA Hidroelectrica din martie s-a aprobat listarea doar la BVB a companiei. O astfel de decizie a fost un prim pas, ne-a dat posibilitatea să demarăm tot ce înseamnă formalități în vederea listării. Însă noi așteptăm să aflăm de la consultanți și de la băncile de investiții, inclusiv în baza feedback-ului de la investitori, cum văd ei cel mai bine structurată oferta și în ce condiții pot investitorii participa. Și atunci, pe baza acestui feedback, vom putea și noi să mergem din nou la acționarul majoritar, cu propunerea unei eventuale listări și pe o piață internațională. Mesajul nostru pentru Ministerul Energiei acesta a fost: înțelegem că, pe moment, acționarul majoritar se simte mai confortabil cu o listare doar la BVB, dar există argumente destul de puternice pentru o listare duală, și știm care sunt: lichiditatea scăzută de la BVB, valoarea mică a tranzacțiilor, faptul că valoarea celui mai mare IPO realizat în trecut doar la BVB este de peste zece ori mai mică decât potențiala dimensiune a listării Hidroelectrica și așa mai departe. Toate astea indică faptul că o listare internațională ar avea beneficii nu doar pentru noi ca vânzători, ci și pentru companie: ar permite o dimensiune mai mare a ofertei, o dispersie mai bună a acțiunilor și ar atrage noi investitori instituționali în structura de acționariat a companiei. Fondul Proprietatea a exprimat aceste argumente și la recenta întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă. Mesajul nostru către acționarul majoritar a fost: haideți să rămânem deschiși la feedback-ul și la recomandările consultanților, băncilor de investiții și investitorilor. Și atunci vom putea lua împreună cea mai bună decizie″, a spus Naftali.

Oficialul Franklin Templeton a mai afirmat atunci că, cel mai probabil, cotarea la bursă a producătorului hidro va avea loc în februarie anul viitor.

Pepsi a pus capăt producției în Rusia, la șase luni după ce a promis să facă acest lucru CITEȘTE ȘI Pepsi a pus capăt producției în Rusia, la șase luni după ce a promis să facă acest lucru

La finalul lunii aprilie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a modificat un Regulament al pieței de capital, consecința modificării fiind că, în cazul unei oferte de acțiuni precum cea a FP la Hidroelectrica, se vor putea lista pe o bursă străină doar circa 1,5% din acțiunile companiei ce urmează să fie cotată.

"Vrem mai multă lichiditate la Bursa de Valori București și nu la Bursa de la Londra. Nu vrem să exportăm lichiditate!", a declarat atunci, pentru Profit.ro, un reprezentant al ASF.

BCE cere băncilor să-și revizuiască planurile privind capitalul, în perspectiva recesiunii CITEȘTE ȘI BCE cere băncilor să-și revizuiască planurile privind capitalul, în perspectiva recesiunii

Mai mult, Autoritatea a trimis o scrisoare Președinției, Parlamentului și Guvernului, în care a insistat pentru listarea acțiunilor Hidroelectrica doar pe bursa românească, argumentând că doar astfel poate fi asigurată o dezvoltare adecvată a acestei piețe.

"Decizia este una foarte nefericită și va avea efecte negative pe termen lung asupra pieței de capital locale”, a comentat atunci, pentru Profit.ro, Johan Meyer, CEO-ul Franklin Templeton București.

viewscnt
Afla mai multe despre
listare hidroelectrica
hidroelectrica listare bursa strainatate
fondul proprietatea hidroelectrica