Secunda magică a bursei. O tranzacție de 15 milioane euro pe titlurile Fondului Proprietatea a reprezentat mai mult de jumătate din rulajul pieței de acțiuni

Secunda magică a bursei. O tranzacție de 15 milioane euro pe titlurile Fondului Proprietatea a reprezentat mai mult de jumătate din rulajul pieței de acțiuni

Sursa foto: ProductionPerig / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 dec 2017

În contextul favorabil al unei zile „verzi” pe bursele europene, la BVB rulajul pieței de acțiuni a fost unul dintre cele mai mari din ultima parte a anului, echivalentul a peste 25 milioane de euro. Este o activitate de tranzacționare care cade în primul rând în sarcina transferurilor în valoare de 86 milioane lei cu titluri Fondul Proprietatea, în prefigurarea unei oferte publice de răscumpărare pentru care deja este depus prospectul la ASF.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La Bursa de Valori București am avut un debut de săptămână în linia unei mișcări de revenire conturată încă din ședințele de tranzacționare precedente. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,88%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,82%, până la nivelul de 7.665,49 de puncte.

Este o mișcare impulsionată și de ziua covârșitor pozitivă pe piețele europene, cu închideri pe linie peste nivelurile de referință pentru indicii principali și regionali: +1,37% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,62% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,33% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,59% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +2,03% pentru indicile WIG20 de la Varșovia, +0,22% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,66% pentru indicele PX de la Praga.

Acționarii majoritari ai Zentiva România ar urma să lanseze o ofertă publică de cumpărare la prețul de 3,50 lei/acțiune, cu 40% peste prețul închiderii de ieri. Acțiunile sar la bursă cu 15% CITEȘTE ȘI Acționarii majoritari ai Zentiva România ar urma să lanseze o ofertă publică de cumpărare la prețul de 3,50 lei/acțiune, cu 40% peste prețul închiderii de ieri. Acțiunile sar la bursă cu 15%

La București există o poveste a pieței locale, care a antrenat activitatea de tranzacționare. Astfel, oferta publică pe care Fondul Proprietatea (FP) a anunțat că o va derula pentru 1,20 miliarde din acțiunile sale proprii, a catalizat schimburile pe acest emitent. Aproape 3 sferturi din rulajul de 116,52 milioane lei (25,19 milioane euro) a fost asigurată de transferurile de 86,13 milioane lei.

Din cele 99,69 milioane de acțiuni FP care au schimbat mâinile în piața reglementată, nu mai puțin de 80 milioane de acțiuni ale Fondului au făcut obiectul unei tranzacții unice efectuată în a 2-a parte a orarului de tranzacționare, unul dintre cele mai mari transferuri din piața reglementată în ultimii ani. Și la acest început de decembrie, cel mai activ vânzător pe acest emitent a fost compania Manchester Securities, vehiculul prin care fondurile Elliott Managementul ale miliardarului american Paul Singer investește România. Acestea au coborât sub o deținere de 15% la Fondul Proprietatea, față de vârful participației de 21% din acțiunile FP la sfârșitul anului trecut.

Tranzacția mamut s-a realizat la prețul de 0,8640 lei/acțiune, ceea ce a ridicat valoarea acesteia la 69,13 milioane lei. O altă tranzacție majoră, cu 18,22 milioane acțiuni FP, s-a realizat cu puțin timp înainte. Cotația de închidere pe acțiunile FP a fost de 0,8670 lei/acțiune, cu 0,93 peste referință.

Raiffeisen Bank, al 3-lea broker la BVB, se retrage din serviciile de intermediere de acțiuni și instrumente financiare pe retail. ING Bank reintră în piață după 5 ani CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank, al 3-lea broker la BVB, se retrage din serviciile de intermediere de acțiuni și instrumente financiare pe retail. ING Bank reintră în piață după 5 ani

Evoluția de pe acțiunile Fondului au influențat major închiderea cu un avans de o amplitudine apropiată a indicelui principal de la BVB. Acesta se află pe o traiectorie de revenire către o zona de rezistență, unde întâlnește media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și o linie de trend descendent conturată începând cu luna august. Ricoșeul tehnic este însoțit de o revenire din zona de supravânzare a indicatorului Real Strength Index (RSA 14), așa cum se vede pe graficul atașat.

Secunda magică a bursei. O tranzacție de 15 milioane euro pe titlurile Fondului Proprietatea a reprezentat mai mult de jumătate din rulajul pieței de acțiuni

Al 2-lea rulaj al zilei, de 11,09 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 1,20%, până la prețul de 2,1100 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a adunat schimburi de 3,39 milioane lei, iar cotația a urcat cu 0,64%, până la prețul de 12,58 lei/acțiune.

Interes ridicat pe acțiunile nou-listate și subperformanță pe sectorul energetic

Pe al 5-lea rulaj de la listare pe acest emitent, de 1,71 milioane lei, titlurile Sphera Franchise Group (SFG), compania care deține lanțurile de alimentație publică KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell, au crescut cu 2,38%, până la un nou maxim la închidere de 43,00 lei/acțiune. La acest nivel, cotația este cu 48,27% peste prețul de 29,00 lei/acțiune al ofertei publice închise pe data de 2 noiembrie și care a adus emitentul la cota bursei. La ultimul preț, capitalizarea de piață a companiei se ridică la 1,67 miliarde lei (360,57 milioane euro).

Cealaltă companie mare care a ajuns la cota BVB în acest an, Digi Communications (DIGI), a avut, de asemenea, o închidere pozitivă, +0,28%. Nivelul de 36,00 lei/acțiune stabilit la finalul sesiunii de astăzi, în care schimburile s-au cifrat la aproximativ 888.000 de lei, este cu 10,00% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulată în luna mai.

Pe un singur emitent de pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial a subperformat pieței cu un avans de 0,54%, a fost depășit un reper al tranzacțiilor de 1 milion de lei. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 1,14%, până la prețul de 31,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,71 milioane lei.

Indicele financiar BET-FI, se menține în zona maximelor post-criză, la 39.642,26 puncte, iar din componența sa, titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au corectat cu 0,23%, până la prețul de 2,1800 lei/acțiune, pe transferuri de 1,40 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
asf
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
brd
sphera
digi
romgaz