SIF Moldova câștigă procesul cu AIPC. Tribunalul Bacău spune că operațiunea de consolidare a acțiunilor este legală

SIF Moldova câștigă procesul cu AIPC. Tribunalul Bacău spune că operațiunea de consolidare a acțiunilor este legală
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 sep 2016

SIF Moldova informează piața că Tribunalul Bacău a respins acțiunea Asociației Investitorilor prin care contesta pe fond operațiunea de majorare de 25 de ori a valorii nominale a acțiunilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) a numit demersul de majorare consolidare a valorii nominale a acțiunilor inițiat de SIF Moldova (SIF2) drept o veritabilă „expropriere” și a contestat-o în justiție. Acum primește un verdict negativ de la Tribunalul Bacău în procesul pe fond pentru anularea hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 13 ianuarie de a majora de 25 de ori valoarea nominală a acțiunii, ceea ce ar scoate de facto din acționariat peste 5 milioane de cetățeni care au primit așa-numitele pachete reziduale de acțiuni.

SIF Moldova informează astăzi piața că instanța a respins ca nefondată acțiunea inițiată de Asociația Investitorilor acum jumătate de an. Astfel este atestată legalitatea operațiunii în raportul curent remis astăzi Bursei de Valori București.

Decizia pe fond survine într-un context în care consolidarea acțiunilor SIF Moldova a fost oricum „trântită” la începutul acestei primăveri când, utilizând căi procedurale AIPC a reușit să împingă procesul prin care solicita împiedicarea înregistrării hotărârilor AGEA din 13 ianuarie la Registrul Comerțului Bacău și publicarea acestora în Monitorul Oficial dincolo de termene-cheie în calendarul deja votat pentru operațiunea de piață.

EXCLUSIV Maximum 5.000 de lei, prețul plătit de Asociația Investitorilor pentru a bloca operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Maximum 5.000 de lei, prețul plătit de Asociația Investitorilor pentru a bloca operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova

Dincolo de decizia Tribunalului Bacău, SIF Moldova ar urma să amâne demersul de majorare a valorii nominale a acțiunilor având opoziția Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Nu mai departe de ieri, vicepreședintele instituției Mircea Ursache a declarat într-o conferință pe teme ale pieței de capital că o decizie în acest sens nu va veni decât după modificări la nivelul legislației primare care să valideze desfășurarea operațiunii.

„Nu va exista vreo propunere a Consiliului ASF cu privire la consolidarea valorii acțiunilor până când ea nu va fi reglementată de legislația primară”, a spus Ursache, adăugând fără echivoc: „Celelalte opinii – multe stradale – legate de această discuție nu-și au rostul câtă vreme poziția mea este asta.”

Astfel, SIF Moldova ar trebui să aștepte un vot în Parlament pe legea fondurilor de investiții alternative pentru a putea derula operațiunea de piață. Aceasta încă este contestată de AIPC care mai are un proces înregistrat tot pe fond, având același obiect, prin care contestă, de data aceasta, decizia similară a acționarilor SIF Moldova din AGEA din aprilie în care este validată propunerea Consiliului de Administrație de majorare de 25 de ori a valorii nominale a acțiunilor, însă fără un calendar stabilit.

SIF Moldova nu a depus la ASF până în prezent un prospect pentru derularea operațiunii. O documentație similară a fost respinsă de Autoritate pentru majorarea de 10.000 de ori a valorii nominale a acțiunilor Confecții Vaslui (COVB), societate listată la Sibex. Motivația este legată de tratamentul aplicat investitorilor care tranzacționează între cele 2 date de înregistrare ale operațiunii. Extrapolată la cazul SIF Moldova, decizia implică faptul că o consolidare a valorii nominale a titlurilor societății nu poate fi făcută decât prin suspendarea de la tranzacționare, pe un termen mai lung, a respectivelor acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif moldova
aipc
mircea ursache
asf
tribunalul bacau
bursa
bvb