SIF Oltenia atacă în instanță AGA de la BCR

SIF Oltenia atacă în instanță AGA de la BCR
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 dec 2016

SIF Oltenia a chemat în justiție Banca Comercială Română, cerând anularea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 23 noiembrie în care a fost decisă fuziunea BCR cu societățile din grup Bucharest Financial Plazza și BCR Real Estate Management.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

SIF Oltenia (SIF5) a inițiat două demersuri în justiție pentru blocarea deciziilor din ultima Adunare Generală Extraordinară a Acționarilor. Profit.ro semnala încă la câteva zile după desfășurarea AGEA din 23 noiembrie că societatea de investiții financiare cu sediul în Craiova nu participase la adunare. Principala decizie luată atunci a fost fuziunea BCR cu 2 alte entități din grup, respectiv Bucharest Financial Plazza, care deține clădirea BCR din Calea Victoriei (fostul sediu Bancorex), și BCR Real Estate Management.

Fuziunea ar fi urmat să devină efectivă pe data de 31 decembrie, însă SIF Oltenia a atacat, vineri, hotărârea atât pe fond, cerând anularea AGEA, cât și cererea de autorizare a fuziunii. În al 2-lea dosar deja a fost stabilit termen la Tribunalul București, secția VI, litigii cu profesioniști, pentru 17 ianuarie.

SIF Oltenia și ceilalți minoritari de la BCR au termen limită pe 27 decembrie pentru a cere retragerea din acționariatul băncii CITEȘTE ȘI SIF Oltenia și ceilalți minoritari de la BCR au termen limită pe 27 decembrie pentru a cere retragerea din acționariatul băncii

Conform Legii 31/1990 privind funcționarea societăților comerciale, nevotând pentru fuziune, SIF Oltenia beneficia de dreptul de retragere din societate, depunerea cererilor de retragere având ca termen-limită data de 27 decembrie. În primele 9 luni ale acestui an, profitul net al BCR s-a ridicat 1,14 miliarde de lei (255,4 milioane euro), dar la venituri operaționale mai mici decât în perioada similară a anului trecut.

În bilanț, SIF Oltenia și-a reevaluat în luna aprilie, în baza rezultatelor pe 2015 ale BCR, la 395 milioane de lei (aproximativ 90 milioane de euro) participația sa la cea mai mare instituție de credit din sistemul bancar românesc.

La 11 luni, SIF Oltenia are un activ net de 1,52 miliarde lei, cu numai 0,75% mai mic decât cel de 1,53 miliarde lei prins în contabilitate la 30 septembrie. Valoarea unitară a activului net de 2,6246 lei/acțiune, raportată la prețul de piață al închiderii ședinței de tranzacționare de ieri de la BVB de 1,5780 lei/acțiune, acordă un discount de piață de 39,87% titlurilor societății financiare cu sediul în Craiova.

SIF Oltenia este singurul dintre SIF-uri care și-a păstrat participația la BCR, refuzând oferta acționarului majoritar Erste Group din toamna anului 2011.

Fuziunea dintre BCR si REM si BFP reprezinta o simplificare operationala necesara,

 

Ca reacție la acțiunile în instanță anunțate de SIF Oltenia, BCR a trimis un punct de vedere în care arată că rațiunea fuziunii băncii cu societățile de administrare a activelor imobiliare este simplificarea operațională în cadrul grupului. “Fuziunea dintre BCR și REM și BFP reprezintă o simplificare operațională necesară,având în vedere faptul că BCR este acționar majoritar în ambele entități, deținerile fiind de aproape 100, iar cele două companii își desfășoară activitățile comerciale prin intermediul BCR. Activitățile celor două subsidiare vor fi internalizate,fuziunea contribuind semnificativ la simplificarea structurii grupului BCR și guvernanței corporative”, arată banca într-un punct de vedere trimis Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bcr
bvb
bursa