SIF Transilvania propune consolidarea acțiunilor proprii, prin majorarea valorii nominale de 50 de ori. O operațiune de acest tip inițiată de SIF Moldova a fost oprită de ASF în 2016

SIF Transilvania propune consolidarea acțiunilor proprii, prin majorarea valorii nominale de 50 de ori. O operațiune de acest tip inițiată de SIF Moldova a fost oprită de ASF în 2016
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 mar 2018

O sumă de 21,84 milioane lei din profitul net de 64,2 milioane lei al SIF Transilvania va merge către dividende, valoarea dividendului brut de 0,10 lei/acțiune oferind un randament ceva mai mic de 4%. Nu mai puțin de 39,1 milioane lei vor merge către rezerve la surse de finanțare proprii, banii urmând să fie folosiți inclusiv în cadrul unei operațiuni de consolidare a acțiunilor, prin majorarea de 50 de ori a valorii nominale a titlurilor cu simbolul SIF3.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț de anul trecut, șeful de peste 20 de ani al SIF Transilvania (SIF3), Mihai Fercală, anunța în premieră că intenționează să lanseze un program de consolidare a acțiunilor proprii. „Mă interesează să stimulez creșterea prețului de tranzacționare prin anularea acțiunilor și reducerea capitalului social”, își explică el atunci obiectivele, adăugând că restituirile de aport la capitalul social în numerar se vor face la prețul pieței.

Conducerea administrativă a SIF Transilvania face acum o astfel de propunere pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, convocată pentru 27 aprilie. Pe ordinea de zi figurează propunerea pentru majorarea de 50 de ori a valorii nominale a acțiunilor cu simbolul SIF3, la 5,00 lei/acțiune, de la 0,1 lei/acțiune în prezent.

Investitorii de la bursă ar putea avea în 2-3 ani oportunitatea să cumpere acțiuni ieftine, ridicând firmele „din praf” CITEȘTE ȘI Investitorii de la bursă ar putea avea în 2-3 ani oportunitatea să cumpere acțiuni ieftine, ridicând firmele „din praf”

Este o operațiune de piață care ar urma să scoată din acționariat deținătorii așa-numitelor pachete reziduale, dobândite prin programul de privatizare în masă. Teoretic, aceștia vor putea să-și rotunjească deținerea prin aport în numerar, după cum, în cazul în care nu-și vor exprima opțiunea în acest sens, ar urma să fie scoși din acționariat printr-o operațiune de restituire de aport la capitalul social care ar urma să se realizeze la prețul de 0,2500 lei/acțiune, apropiat de o medie a ultimelor 12 luni, conform convocatorului.

O astfel de operațiune a fost votată de acționari la SIF Moldova (SIF2) la începutul anului 2016, însă nu a ajuns să fie aplicată vreodată. Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) a denunțat atunci operațiunea de piață ca pe o veritabilă expropriere și a atacat-o la Tribunalul Bacău. Deși a pierdut procesele, Asociația a reușit ca prin remedii procedurale să tergiverseze publicarea deciziei Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor în Monitorul Oficial și a împins de facto litigiul în justiție dincolo de termenele programate pentru operațiunea de piață.

SIF Moldova a reluat în primăvara lui 2016 demersurile, cu un nou vot din partea acționarilor în aprilie, însă în toamna acelui inițiativa a fost „trântită” de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a respins prospectul invocând că oferta de restituire de aport la capitalul social nu este una echitabilă, fiind realizată la valoarea nominală și nu la prețul de piață mai ridicat de pe bursă.

Vicepreședintele Autorității Mircea Ursache afirmase, de asemenea, că nu există o bază legală pentru o astfel de operațiune și că ASF nu va aproba o astfel de inițiativă decât după ce Parlamentul va adopta modificări la nivelul legislației primare.

Miliardarul Paul Singer își reduce semnificativ expunerea pe Fondul Proprietatea după oferta de răscumpărare derulată de emitent. Grupul Elliott mai controlează doar 7,3% din titluri, o treime din vârful deținerii din 2016 CITEȘTE ȘI Miliardarul Paul Singer își reduce semnificativ expunerea pe Fondul Proprietatea după oferta de răscumpărare derulată de emitent. Grupul Elliott mai controlează doar 7,3% din titluri, o treime din vârful deținerii din 2016

SIF Transilvania ia în calcul acest aspect, iar operațiunea de piață propusă, vizează ca o astfel de ofertă să fie făcută la prețul de 0,2500 lei/acțiune, chiar cu 4,16% peste ultima valoare de tranzacționare de 0,2400 lei/acțiune de la finalul sesiunii de tranzacționare de astăzi.

În acest scop, societatea a imobilizat suma de 39,14 milioane lei, reprezentând 60,94% din profitul net de 64,23 milioane lei obținut în anul precedent la capitolul „alte rezerve”, surse proprii de finanțare, cu o mențiune expresă asupra susținerii programului de consolidare a acțiunilor proprii. La capătul operațiunii, capitalul social al SIF Transilvania ar urma să fie de 218,43 milioane lei, împărțit în 43,68 milioane acțiuni cu o valoare nominală de 5,00 lei.

Este un demers care – dincolo de riscul unei noi respingeri – are costuri. Cel mai vizibil este cuantumul mai mic al sumelor care merg către dividende. Astfel, societatea a propus distribuirea unui dividend brut de 0,010 lei/acțiune, care calculat la nivel net și raportat la prețul închiderii de astăzi poartă un randament de 3,96%.

Reacția în piață a fost, de altfel, una negativă. Dacă înainte de publicarea convocatorului titlurile SIF Transilvania se tranzacționau în jurul referinței de joi, până la finalul sesiunii au coborât cu 1,23% sub acest reper, așa cum se vede pe graficul atașat.

SIF Transilvania propune consolidarea acțiunilor proprii, prin majorarea valorii nominale de 50 de ori. O operațiune de acest tip inițiată de SIF Moldova a fost oprită de ASF în 2016

Suma care ar urma să meargă sub formă de dividende se ridică la 21,84 milioane lei, însă banii ar urma să ajungă la acționari destul de târziu. Data înregistrării este propusă pentru 5 octombrie, iar ca dată a plății este indicată ziua de 26 octombrie.

SIF Transilvania are cel mai mic activ net dintre cele 5 societăți de investiții financiare, dar și cea mai redusă capitalizare bursieră, de 524,23 milioane lei (112,57 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
sif moldova
bvb
bursa
mihai fercala
aipc
dividende