Sobolewski a plecat, barierele au rămas. Managerul Fondului Proprietatea spune că în continuare bursa românească este greu accesibilă și scumpă

Sobolewski a plecat, barierele au rămas. Managerul Fondului Proprietatea spune că în continuare bursa românească este greu accesibilă și scumpă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 nov 2017

Greg Konieczny, cel care administrează de 7 ani, afirmă că încă piața locală de capital are obstacole în calea investitorilor care vor să facă plasamente. Deschiderea unui cont în România pentru nerezidenți care poate lua luni de zile, absența vânzărilor în lipsă și inexistența unei piețe a derivatelor sunt elemente care înfrânează lichiditatea. „Încă România este o țară pe care este scump să tranzacționezi.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În cei 4 ani de mandat ai polonezului Ludwik Sobolewski la șefia executivă a Bursei de Valori București, pașii au fost modești în ceea ce privește ridicarea lichidității, atragerea de noi emitenți și recâștigarea investitorilor de retail după șocul din 2007-2008. Aprecierile au fost, însă, în general pozitive față de cum conducerea operatorului de piață a colaborat cu reglementatorul pieței, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în vederea alcătuirii unui cadru instituțional mai suplu.

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP), sparge consensul și spune că nici sub acest aspect, câștigurile nu sunt definitive. Bursa ar fi putut face o treabă mai bună pentru a îmbunătăți infrastructura de piață și reglementările, a declarat pentru Profit.ro Konieczny care conduce Fondul din partea companiei de administrare Franklin Templeton. „Încă România este o țară pe care este scump să tranzacționezi.”

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Prima parte a mandatului ca director general al BVB, Sobolewski, ce a deținut anterior șefia Bursei de Valori din Varșovia, și-a concentrat-o pe eliminarea unor obstacole în calea accesibilității pieței de capital și, implicit, a lichidității acesteia. Spunea că vrea să înlăture acele lucruri despre care nimeni nu poate explica de ce există, dar totuși sunt în vigoare și afectează tranzacțiile bursiere.

Împreună cu ASF și cu Ministerul Finanțelor Publice, au acționat în sensul facilitării obținerii certificatului de rezidență fiscală, au operat modificări care țin de post-tranzacționare la Depozitarul Central, au introdus modul centralizat de acordare a dividendelor, au simplificat procedurile necesare listării și au redus din comisioane.

Cu presiune din partea investitorilor activiști finlandezi de la KJK, Zentiva își ameliorează cu 27% profitul CITEȘTE ȘI Cu presiune din partea investitorilor activiști finlandezi de la KJK, Zentiva își ameliorează cu 27% profitul

Reprezentantul unuia dintre cei mai relevanți emitenți de la BVB și cu cei mai mulți investitori nerezidenți trage, însă, linie și spune că „sunt lucruri care ar fi trebuit făcute și nu au fost făcute”. Încă birocrația este mare, iar documentația necesară pentru ca un investitor nerezident să poată deschide un cont sau să acceseze servicii de custodie este foarte complicată. „Poate lua luni de zile”, zice Konieczny.

Sobolewski a trecut în a 2-a parte a mandatului său la o altă serie de proiecte vizând ca prin activități de marketing să atragă noi emitenți pe bursă și să capteze interesul – și banii – investitorilor de retail. Știa și el că încă nu se atinseseră toate obiectivele legate de eliminarea obstacolelor. La Forumul Financiar organizat de Profit.ro în primăvara anului trecut, polonezul care a condus timp de 4 ani BVB până în luna august a acestui an prezenta „partea goală a paharului” și estima la 40% punctele legate de cele 8 bariere care nu au fost îndeplinite.

Konieczny de la FP pune o oglindă dură în fața pieței de capital românești și amintește că vânzările în lipsă în continuare nu sunt funcționale, iar piața derivatelor nu există, în condițiile în care niciun proiect privind o contraparte centrală nu a fost dus la capăt. „Sunt o mulțime de lucruri care pot fi reparate pentru a îmbunătăți lichiditatea”, a conchis managerul Fondului Proprietatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
greg konieczny
fondul proprietatea
franklin templeton
bvb
bursa
asf
ludwik sobolewski