Statul "decerebrat", la lucru. Ministerul Energiei își asumă o propunere pentru acordarea "dividendului enervant" de la Oil Terminal

Statul "decerebrat", la lucru. Ministerul Energiei își asumă o propunere pentru acordarea "dividendului enervant" de la Oil Terminal

Statul a lăsat creierul la Ministerul Energiei când a făcut propunerea de la Oil Terminal

scris 3 apr 2019

După ce conducerea operatorului terminalului petrolier de la portul Constanța a propus distribuirea unui dividend cu 4 zerouri după virgulă, sumele virate către conturile de la brokeri ale investitorilor urmând să fie mai mici decât comisioanele percepute de Depozitarul Central, acționarul majoritar statul român, prin Ministerul Energiei, solicită introducerea pe ordinea de zi tot a unui dividend infinitezimal. Impact negativ de câte 5 lei în portofoliile investitorilor de pe bursă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Ministerul Energiei avea ocazia, în calitate de acționar majoritar al Oil Terminal (OIL), să îndrepte o decizie a conducerii companiei care a propus distribuția unui dividend derizoriu care face ca pentru cei mai mulți acționari de portofoliu să încaseze dividende mai mici decât sumele pe care le plătesc pentru acest serviciu brokerilor și Depozitarului Central. Este ceva care investitori au mai reclamat ca fiind ceva "enervant", ce mai venise din partea unor emitenți listați pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, dar care are acum un precedent și pe piața reglementată de la Bursa de Valori București.

Practic, în cazul unui vot favorabil la AGA de bilanț, investitorii vor primi câțiva bani în conturi de la Oil Terminal, dar vor achita suma fixă de 5 lei aferentă distribuției centralizate a dividendelor. Este ceva perceput ca în piață drept o veritabilă șicană. După propunerea Consiliului de Administrație de la Oil Terminal, este rândul Ministerului Energiei să valdeze această practică, aparent nu un comportament ostil către acționarii minoritari, cât o decizie luată automat, birocratic, fără dimensionarea impactului în realitate a propunerii statului.

Un sfert din investițiile OMV Petrom de anul trecut au mers în majorarea cu peste 1,3 miliarde lei a capitalului unei filiale din Kazahstan CITEȘTE ȘI Un sfert din investițiile OMV Petrom de anul trecut au mers în majorarea cu peste 1,3 miliarde lei a capitalului unei filiale din Kazahstan

Din profitul net de aproximativ 286.000 de lei, conform propunerii noi a Ministerului Energiei, Oil Terminal ar urma să acorde dividende în valoare însumată de aproape 46.000 de lei. Valoarea dividendului brut cu dată a plății 7 iunie și supus aprobării acționarilor în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor este de 0,00007858 lei/acțiune. Anterior, conducerea operatorului terminalului petrolier din Portul Constanța propusese distribuirea unui dividend brut de 0,00005588 lei/acțiune, respectiv suma de aproximativ 32.000 de lei.

Ca și la alți emitenți unde este acționar majoritar, statul a făcut automat propunerea pentru un dividend mai mare, doar că în acest caz rezultatul net de anul trecut, prăbușit de 16 ori față de cel din 2017, nu schimbă în acest caz realitatea pentru aportul companiei la bugetul statului. Astfel, în contul deținerii sale majoritare de 59,62% din capitalul social, prin Ministerul Energiei, statul român ar urma să primească mai puțin de 28.000 de lei, sumă care abia ar acoperi plata unei asistente medicale pe câteva luni de zile.

Enervant este mai ales pentru investitorii de portofoliu. Chiar și pentru cineva care ar avea o deținere în echivalent 5.000 de lei la compania care deține operatorul petrolier din Portul Constanța, suma primită ar fi de 3 lei, mai mică decât valoarea mediană de 5 lei a transferurilor de la brokeri.

O șicană că îți vine să arunci în piață acțiunile. „Dă-i cu ele!”

Este ceva care s-a mai întâmplat la societăți cu acțiuni ilichide de pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO. Spre exemplu, Transilvania Leasing și Credit IFN SA (TSLA) a avut anul trecut o propunere de dividend de 0,001 lei/acțiune. La fel, la Șantierul Naval Mangalia (STNM), dividendul brut era de 0,00235679 lei/acțiune, astfel încât chiar și cineva care ar avea o deținere de aproximativ 10.000 de lei ar fi sub pragul în care încasarea de dividend să acopere comisionul perceput.

Un investitor cu peste 20 de ani de experiență și care a acumulat multiple dețineri, percepea acest lucru ca pe o șicană și declara pentru Profit.ro că acest lucru l-a și determinat să dezinvestească. „Cum prind o ocazie încep și eu să vând acolo...”, spunea acesta. „Dă-i cu ele!”

Depozitarul Central, singurul câștigător al dividendului de la Oil Terminal. Nici dacă era acționar nu avea venituri așa mari

Acum, acest aspect agasant și-a croit drum inclusiv către piața reglementată de la BVB, prilej pentru investitori să se gândească din nou la șicane. Practic, singurul câștigător ar fi Depozitarul Central, entitate din grupul BVB care asigură plata centralizată a dividendelor și care încasează cea mai mare parte a comisionului de 5 lei plătit de investitori. Unii dintre aceștia sunt încă și mai nefericiți. Spre exemplu, la BT Capital Partners, casa de brokeraj a Băncii Transilvania, comisionul de încasare a dividendelor este de 10 lei. Pentru familia unui acționar Oil Terminal cu cont deschis la acest intermediar, distribuția dividendului infinitezimal echivalează cu „a lua pâinea de la gură” copiilor pentru 1-2 zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
bvb
bursa
ministerul energiei