Studiu Banca Transilvania pentru Profit.ro: Cât mai poate urca prețul petrolului. Proiecție pentru o cotație a țițeiului WTI de 60 dolari barilul, cu 22% peste nivelurile actuale

Studiu Banca Transilvania pentru Profit.ro: Cât mai poate urca prețul petrolului. Proiecție pentru o cotație a țițeiului WTI de 60 dolari barilul, cu 22% peste nivelurile actuale

Sursa foto: Tebnad / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 aug 2017

Utilizând argumente de ordin tehnic, Grațiana Ordean, Senior Financial Analyst la Banca Transilvania, explică, pe un studiu redactat pentru Profit.ro, că prețul petrolului poate continua pe o traiectorie pozitivă, cu țintă de 60 de dolari barilul pentru țițeiul de tip West Texas sau chiar 70 dolari barilul pe termen lung. Reperul de 51 dolari barilul trebuie urmărit, depășirea acestuia urmând să valideze cu o probabilitate mai mare respectivul scenariu de apreciere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
10 semne că agenția de turism pe care ați ales-o nu este de încredere (P) CITEȘTE ȘI 10 semne că agenția de turism pe care ați ales-o nu este de încredere (P)

Înainte de a fi prezentate aici, perspectivele au fost publicate cu mult înainte pe Profit Insider

Anunțul Guvernului de la începutul acestei săptămâni privind majorarea accizei la carburanți a indus noi temeri în piață legate de majorarea prețului la pompă pentru benzină și motorină. Sunt șanse ca un nou șoc negativ să vină chiar dinspre piețele internaționale de mărfuri, prin scumpiri ale petrolului brut? Grațiana Ordean, CFA, Senior Financial Analyst la Banca Transilvania, consideră că da. Uitându-se la graficele extinse pentru cotația țițeiului de tip West Texas (WTI), spune că petrolul s-ar putea reînscrie pe o traiectorie pozitivă care să îl ducă la niveluri cu 20-40% peste reperele la care se tranzacționează în prezent.

Țițeiul West Texas a urcat doar marginal peste reperul de 49 dolari barilul, după raportarea care indică un declin moderat al stocurilor de țiței brut din SUA. Acestea s-au redus săptămâna trecută cu 6,5 milioane barili potrivit datelor oficiale, preluate de Reuters, o scădere ceva mai accentuată decât consensul pieței care miza pe un declin de numai 2,7 milioane barili.

EXCLUSIV Repere de tranzacționare pentru acțiunile Electrica. „Este graficul pe care să faci bani!”, spune un broker CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Repere de tranzacționare pentru acțiunile Electrica. „Este graficul pe care să faci bani!”, spune un broker

Ordean spune că această etapă de oscilații neconcludente ar putea fi urmată de un impuls pozitiv. „Privind în perspectivă, ne așteptăm ca actuala perioadă de consolidare să constituie o bază solidă pentru un nou episod de creștere pe termen mediu-lung, care ar putea duce petrolul american până la cel puțin 60 dolari barilul”, relevă o analiză făcută de analistul financiar pe petrolul WTI la solicitarea Profit.ro.

Argumentele sunt de ordin tehnic. Semnalul pare a fi tras în prima parte a anului trecut. Astfel, pe indicatorul Rate of Change (RoC), a fost descrisă o mișcare foarte amplă, de la o valoare extrem negativă, la una extrem pozitivă într-un interval scurt de timp. De regulă, acest fenomen survine la finalul trendurilor majore de scădere, atrage atenția Ordean.

Este un lucru care a fost confirmat și de revenirea în forță ulterioară a pieței care a împins cotația țițeiului WTI în zona de 51 dolari barilul, la doar 4 luni de la atingerea în ianuarie 2016, a minimului ultimilor 7 ani de 26 dolari barilul.

Studiu Banca Transilvania pentru Profit.ro: Cât mai poate urca prețul petrolului. Proiecție pentru o cotație a țițeiului WTI de 60 dolari barilul, cu 22% peste nivelurile actuale

În ultimele 12 luni, cotația a oscilat într-o plajă largă, menținându-se în linii mari între nivelurile de 45 și 55 dolari barilul. „Viziunea noastră optimistă este susținută și de comportamentul prețului pe termen scurt, după ce recent am văzut cotația ieșind din parametrii unui mic canal de trend descendent conturat din februarie încoace (când prețul a coborât din jurul a 54 dolari barilul la aproximativ 42 dolari barilul)”, spune Ordean. Această spargere a structurii tehnice respective ar putea premerge un avans al pieței până la rezistența canalului de trend ascendent de ansamblu conturat de la minimele din 2016, respectiv în zona de 60 dolari barilul.

Oscilatorii par a confirma această ipoteză optimistă. Astfel, același indicator RoC ce a semnalat o schimbare majoră de trend prin fluctuația majoră din prima parte a anului trecut acum dă semnal de schimbare a dinamicii, respectiv o spargere a liniei de trend descendent intermediare semnalizată pe subchart-ul graficului de mai sus.

Petrolul ar putea supraperforma restului mărfurilor și în perioada imediat următoare

Nu sunt numai argumentele de ordin tehnic pe graficul zilnic al țițeiului WTI cele care semnalizează un potențial impuls ascendent. Datele integrate din piețele de mărfuri oferă, de asemenea, indicații în acest sens. Petrolul a supraperformat celorlalte mărfuri în ultimul an ale căror evoluție este surprinsă de indicele Thomson Reuters Core Commodity CRB Index. Această dinamică superioară a cotației țițeiului, sintetizată de raportul WTI/CRB, ar putea continua în perioada următoare, având în vedere că respectivul indicator relativ a trecut peste media sa mobilă de 200 de zile, așa cum se vede pe graficul atașat mai jos.

Studiu Banca Transilvania pentru Profit.ro: Cât mai poate urca prețul petrolului. Proiecție pentru o cotație a țițeiului WTI de 60 dolari barilul, cu 22% peste nivelurile actuale

Scenariul pozitiv poate fi susținut din punct de vedere fundamental și de decizia de la începutul acestui an a țărilor membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a câtorva state care nu sunt membre de a reduce producția de țiței la nivel global cu 1,8 milioane barili pe zi până în martie 2018.

Atenție! Pentru mai multă siguranță față de această materializare a conturării unui trend ascendent care să împingă prețul petrolului WTI către nivelul de 60 dolari barilul, ar fi nevoie de o confirmare tehnică suplimentară, respectiv depășirea pragului de rezistență din zona de 51 dolari/barilul, avertizează Ordean de la Banca Transilvania. Respectivul nivel tehnic de referință s-a opus fiecărei tentative de relansare a pieșei din anul 2016 încoace și este foarte important ca acesta să cedeze înainte ca să mizăm pe un trend care să aducă recuperări până la 60 dolari barilul sau chiar 70 dolari barilul pe termen lung.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
titei
banca transilvania
gratiana ordean
sua
opec