Titlurile de stat pentru populație denominate în lei emise în această lună se tranzacționează peste valoarea nominală

Titlurile de stat pentru populație denominate în lei emise în această lună se tranzacționează peste valoarea nominală

Sursa foto: Andrii Iarygin | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 sep 2022

Obligațiunile guvernamentale cu scadența în septembrie 2025 din programul Fidelis au un debut favorabil la listarea la BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Presiunea pe dobânzi din ultimul an și jumătate a făcut ca titlurile pentru populație să aibă o traiectorie descendentă la Bursa de Valori București aproape imediat după listare. Având avantajul unui cupon anual mai mare, de 8,00%, titlurile de stat cu maturitate în septembrie 2025 (R2509A), plasate recent de Ministerul Finanțelor Publice au un debut favorabil în piața reglementată.

La orele prânzului acestea erau cotate la 100,19 lei pe unitate, fiind peste valoarea nominală, ceea ce este o excepție la BVB. La respectivul nivel, randamentul este de 7,9306% care este cu puțin peste indicele de dobândă ROBOR la 3 luni publicat astăzi la nivelul de 7,91%. Intraday, o tranzacție a fost efectuată chiar și la prețul de 100,18 lei pe titlu.

PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară – Aurel Bernat, BT AM: Românii trebuie să învețe să cumpere acțiunile și când sunt la discount, așa cum procedează cu televizoarele și mașinile CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară – Aurel Bernat, BT AM: Românii trebuie să învețe să cumpere acțiunile și când sunt la discount, așa cum procedează cu televizoarele și mașinile

Emisiunea în valoare de 423,10 milioane lei 85,62 milioane euro) a fost singura denominată din exercițiul de toamnă în programul Fidelis în care investitorii au arătat o prudență sporită, participarea fiind la la jumătate față de ediția de primăvară.

Reacția din piața secundară pe Fidelis, e adevărat pe volume foarte mici, este o reacție pozitivă singulară, după ce piața obligațiunilor guvernamentale din România a fost sub presiune ieri, la o zi după majorarea la 3,25% a dobânzii-cheie de către Rezerva Federală Americană. Randamentele la emisiunile mari de titluri de stat au crescut pe toate scadențele și opentru o emisiune nu a primit cereri pentru cantitatea de titluri oferită.

ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul” CITEȘTE ȘI ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”

Titlurile de stat pentru populație, deși, au avut de la un exercițiu la altul cupon în creștere, au dezamăgit investitorii prin prisma evoluției lor în piață. Acesta este contextul în care o parte își îndreaptă din nou atenția către depozitele bancare, unde, de asemenea, dobânzile sunt în creștere, ca parte a unui proces mai larg de majorare a resurselor deponenților.

Pe noua emisiune cu randament anual de 8,00% investitorii au găsit, însă, apetit la cumpărare, într-un context în care dobânda-cheie a Băncii Naționale a României, majorată la ultima ședință de politică monetară la 5,5%, încă lasă un peisaj de subremunerare a economiilor în sistemul bancar.

Tabloul financiar al României rămâne sub stres, apăsat de deficitul de cont curent care se apropie de 15 miliarde euro la 7 luni. Aceasta pune și presiune pe moneda națională care a trecut de pragul psihologic de 5 lei pentru un dolar american în această săptămână.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis