Titlurile de stat pentru populație, la prima zi de subscriere

Titlurile de stat pentru populație, la prima zi de subscriere
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 iul 2016

Începând de astăzi, cetățenii români pot subscrie în cadrul ofertei de titluri de stat cu scadența în 2018, purtând o dobândă anuală de 2,15%. Emisiunea este în valoare de 100 milioane lei, dar Finanțele Publice iau în calcul suplimentarea ofertei dacă va exista cerere. „Nu vrem să fie persoane care să subscrie, însă să nu poată primi titluri”, spune directorul Trezoreriei, Ștefan Nanu. În prima oră, numai prin sucursalele Băncii Transilvania fuseseră realizate subscrieri în valoare de 1,6 milioane lei, informează un reprezentant al consorțiului de intermediere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Până pe data de 29 iulie, românii care dispun de economii pot plasa, ca alternativă la depozitele bancare, o parte din resursele lor în emisiunea de titluri de stat a Ministerului Finanțelor Publice, a cărei ofertă a fost deschisă astăzi. Este al doilea exercițiu în cadrul programului Fidelis, după oferta din luna iunie a anului trecut, care nu s-a închis integral, investitorii realizând subscrieri de 65 milioane lei, din totalul echivalentului de 100 milioane lei.

Anul acesta Guvernul mizează pe o participare mai bună pentru achizițiile în cadrul emisiunii cu titlul Centenar, întrucât are maturitatea la 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Acestea sunt purtătoare ale unei dobânzi de anuale de 2,15%, structurarea operațiunii fiind diferită de cea de anul trecut, când a fost o ofertă competitivă, cu un interval al randamentelor la care puteau plasa ordine investitorii.

Fondul Proprietatea reia procesul pentru derularea unei oferte publice de accelerare a programului de răscumpărări CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea reia procesul pentru derularea unei oferte publice de accelerare a programului de răscumpărări

Cum faptul că dobânda urma să fie fixată în piață, iar aceasta a creat dificultăți de înțelegere de a mecanismului de închidere ofertei, emitentul a preferat să meargă pe o dobândă unică. „Am fixat-o ca să nu existe nicio confuzie”, a explicat astăzi Ștefan Nanu, director al Trezoreriei.

Vor fi listate în ringul bursier de la BVB

Investitorii care vor ține titlurile până la maturitate vor încasa dobânda, dar ca plus de atractivitate vor participa la o loterie în cadrul căreia se vor acorda premii de 1.000 de lei. Pentru cei care vor avea nevoie de bani, există posibilitatea de a le vinde înainte de termen în piața secundară a Bursei de Valori București, unde vor fi listate după încheierea perioadei de subscriere.

DOCUMENT BNR se opune, la Guvern, proiectului privind contractele de credit oferite consumatorilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT BNR se opune, la Guvern, proiectului privind contractele de credit oferite consumatorilor

Astăzi, de altfel, la deschiderea sesiunii de tranzacționare de la BVB, a fost organizat un eveniment legat de exercițiul de piață derulat de Finanțele Publice. Deși a fost propusă tranzacționarea și prin alte mecanisme, a fost preferată tot bursa pentru că oferă mai multă transparență, spune Nanu. „E în spiritul educației financiare”, a continuat oficialul guvernamental. Astfel, investitorii vor avea posibilitatea de a urmări investiția, dar și de a se acomoda cu tranzacțiile bursiere.

În funcție de cerere, oferta poate fi suplimentată

Cum se vede exercițiul? „Este un semnal că statul vrea să facă un pas către cetățenii săi”, a declarat Cătălina Sava, șefa supravegherii de la reglementatorul pieței ASF, prezentă astăzi la sediul Bursei de Valori.

Nanu spune că guvernul își atrage cu ușurință finanțarea de la bănci, dar aceasta este o metodă de diversificare a finanțării. „Nu ne interesează atât de mult suma emisiunii, așa cum am spus și anul trecut”, a declarat el. Dacă va exista însă un interes major, oferta va fi suplimentată pentru a se acoperi toate subscrierile. Există în prospect prevăzută și alocarea pro rata, însă aceasta este mai degrabă excepția, regula fiind că emitentul va suplimenta oferta cu tituri noi, a precizat șeful Trezoreriei, răspunzând la o întrebare a Profit.ro. „Nu vrem să fie persoane care să subscrie, însă să nu poată primi titluri.”

Conform lui Nicolae Moroianu de la BT Capital Partners, în prima oră de subscriere a ofertei, deja numai prin unitățile Băncii Transilvania 65 de investitori realizaseră plasamente în cadrul ofertei de 1,6 milioane lei.

Când vine următoarea emisiune

Interes există pentru o dispersie mai bună a emisiunii. În acest sens, valoarea nominală a unui titlu a fost micșorată la 100 de lei, de la 1.000 de lei anul trecut, iar suma maximă ce poate fi subscrisă este de 100.000 de lei. Se va evita astfel posibilitatea ca emisiunea să fie alocată unui număr foarte mic de clienți cu potență financiară. Subscrierile multiple vor fi anulate, avertizează emitentul.

În funcție de participare, se va vedea și care este frecvența optimă a acestor exerciții de piață într-un program pe care statul îl vrea permanentizat. „Considerăm că o frecvență anuală sau seminanuală ar putea fi OK”, zice Nanu, în timp ce Dana Mirela Ionescu, director general la Raiffeisen Capital & Investment, unul din membrii consorțiului de intermediere, ia în calcul chiar mai multe emisiuni pe an.

Echipa de la Trezorerie nu cumpără; se feresc de orice bănuieli privind conflictul de interese

Participă – alături de investitorii români - cei care ne invită să cumpărăm? Este întrebarea Profit.ro care a primit răspuns de la șeful Trezoreriei: „Nu. Nu o să subscriu. Am luat decizia ca toată echipa să nu subscrie.” Nanu afirmă că, deși oferta nu este competitivă pentru a se putea influența prețul, totuși există hotărârea că este mai corect să nu se lase niciun fel de loc pentru speculații, cu atât mai mult cu cât este și o loterie. „Ne abținem de la orice poate fi conflict de interese”, spune oficialul și adaugă râzând: „Colegii mei au scrâșnit din dinți pentru că ar fi vrut să subscrie.” Este ceva valabil la nivelul echipei care a structurat oferta, pentru că altminteri, reprezentanții din finanțe sau ANAF au posibilitatea să cumpere.

Ludwik Sobolewski, polonezul de la șefia executivă a Bursei de Valori București, ne-a răspuns că va cumpăran titluri. „Voi subscrie. Suntem în Estul Europei; trebuie să stăm împreună! Mai ales după summit-ul NATO!”, glumește el.

Se subscrie la 4 bănci fie cu cash, fie prin transfer bancar

Cum se subscrie. Prin intermediul celor 4 bănci din consorțiul de intermediere: Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank și Banca Transilvania. „Am preferat să lucrăm cu toate băncile înscrise pentru a avea forța de vânzări mai mare”, explică Nanu. De asemenea, subscrieri se vor putea face prin intermediul trezoreriilor locale – fără cost ca și în cazul băncilor – sau prin brokerii activi la BVB. „Acoperim toată țara și avem certitudinea că românii vor afla de acest instrument”, mai spune directorul din Finanțe.

La sediile băncilor subscrierile pot fi făcute între orele 9.00 și 17.00, cu excepția ultimei zile – 29 iulie –când oferta se închide la ora 13.00. Plata se poate face prin transfer bancar, ordinul de plată fiind atașat subscrierii, sau cu cash la casierie. „Am lăsat posibilitatea de a se subscrie și cu numerar și prin cont bancar tocmai pentru a nu exclude pe nimeni”, explică Nanu.

Cum se vede oferta de la firul ierbii

Reprezentanții consorțiului de intermediere au dat asigurări că personalul bancar este pregătit pentru înregistrarea subscrierilor și că materialele distribuite de finanțe pentru popularizare (banere, postere, broșuri) sunt deja în cadrul unităților bancare.

Într-o verificare făcută de publicația noastră la 8 puncte de subscriere din centrul Capitalei (câte 2 unități de la fiecare bancă), nu am găsit astfel de materiale informative decât la o agenție BRD. În orice caz, o persoană care vine într-un sediu bancar este poate fi în mod cert ajutată să subscrie, personalul știind despre existența ofertei.

La o unitate a Băncii Transilvania am primit informația eronată că se poate face subscrierea numai cu numerar, însă în general serviciile erau de calitate. La un sediu a BCR chiar ni s-a dat contul IBAN al contului colector, iar de la o agenție a Băncii Transilvania, unde nu am putut fi informați cu privire la unele detalii, ni s-a spus că vom fi sunați înapoi pentru noi lămuriri, ceea ce s-a întâmplat în aproximativ 3 ore. Inițial încercarea reprezentantei băncii de a contacta colega din centrală pentru precizări suplimentare a eșuat. „Sunt mai mulți oameni care subscriu și de aceea colegii sunt aglomerați cu telefoanele”, a fost explicația.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
trezorerie
stefan nanu
dobanzi
bvb
bursa
bcr
brd
banca transilvania