Transgaz și-a majorat profitul cu 5%, compensând scăderea veniturilor din tranzitul internațional prin tarifele percepute de la importatori

Transgaz și-a majorat profitul cu 5%, compensând scăderea veniturilor din tranzitul internațional prin tarifele percepute de la importatori
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 mai 2020

Profitul net al Transgaz s-a majorat cu 5% în primul trimestru al acestui an, ajungând la 201,8 milioane lei, reducerea veniturilor din transportul internațional în urma suspendării tranzitului gazului rusesc pe Coridorul Transbalcanic cu 56,7 milioane lei fiind compensată de o majorare a veniturilor obținute din rezervarea de capacitate la transportul intern cu 125,5 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De la 1 ianuarie, ca urmare a mutării tranzitului gazelor rusești către Turcia, Bulgaria, Grecia și Macedonia, pe nou construita conductă TurkStream, România nu a mai fost traversată de niciun mc de gaz.

Cu toate acestea, având semnat cu Gazprom un contract de tip “ship or pay” pe firul trei al conductei Isaccea-Negru Vodă până în 2022, Transgaz a raportat venituri de 29,5 milioane de lei din activitatea de transport internațional, în scădere cu circa două treimi față de cele din perioada similară a anului trecut (de 86,2 milioane lei).

În raportul său de la mijlocul anului trecut, agenția de rating Fitch estima că Veniturile Transgaz din tranzitul gazelor rusești pe teritoriul României pot scădea cu peste două treimi după expirarea actualelor contracte cu gigantul rus de stat Gazprom.

Veniturile din transportul intern însă s-au majorat spectaculos, cu o pătrime sau aproape 100 milioane de lei, de la 374 miioane de lei în primele trei luni ale anului trecut la 474 milioane de lei.

Explicația: majorarea cu peste 125,5 milioane lei a veniturilor obținute din rezervarea de capacitate, ca urmare a unei capacități rezervate mai mare cu 11,9 TWh, cu influență pozitivă de 29.423 mii lei, dar și a creșterii tarifului de rezervare a capacității mai mare cu 0,76 lei/MWh, cu influență pozitivă de 96.156 mii lei.

Creșterea tarifului de rezervare a fost determinată în principal de facturarea veniturilor din prima de licitație, ca urmare a licitațiilor de rezervare de capacitate desfășurate pe punctele de interconectare.

În prima parte a acestui an, companiile din România au importat gaz rusesc din Ucraina pe firul 1 al conductei Isaccea-Negru Vodă și nu prin punctele tradiționale de import de la Medieșul Aurit și Isaccea, Transgaz neavând semnat un acord de interconectare cu operatorul de sistem ucrainean.

Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie, tarifele de rezervare de pe firul 1 al conductei Isaccea-Negru Vodă nu au mai intrat la categoria venituri din transport internațional, ci la venituri din transport intern, ceea ce explică reducerea primelor și majorarea celor din urmă.

Lucru recunoscut și de Trasngaz, care precizează “veniturile din transportul internațional al gazelor naturale mai mici cu 56.719 mii lei din cauza încetării contractului de transport cu Gazprom Export Ltd pentru conducta Isaccea 2 - Negru Voda 2 și a reglementării venitului din transport pe conducta Isaccea 1 – Negru Voda 1 în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin Ordinul ANRE nr.41/2019 ca urmare a conectării acestei conducte cu SNT începând din 01 octombrie 2019”.

De asemenea, România a mai importat gaz rusesc și din Ungaria, prin punctul de interconectare de la Csanadpalota.

EXCLUSIV O anchetă OLAF privind exporturile de capace de canal chinezești către UE în \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O anchetă OLAF privind exporturile de capace de canal chinezești către UE în "camuflaj" malaezian antitaxe de dumping a lovit și în România

Veniturile obținute din componenta volumetrică au fost mai mici cu 30 milioane lei din cauza: tarifului de transport volumetric mai mic cu 0,65 lei/MWh, cu o influență negativă de 29.008 mii lei, dar și cantității de gaze transportate mai mică față de trimestrul I 2019 cu646 GWh, cu o influență negativă de 1.071 mii lei.

Veniturile din activitatea de echilibrare au înregistrat o scădere de 39,4 milioane de lei mii lei ca urmare a unei cantități mai mici cu 6.9 GWh cu influență negativă de 768 mii lei, dar și al unui preț de tranzacționare mai redus cu 41,67 lei/MWh, cu o influență negativă de 38.6 milioane lei.

Veniturile din activitatea de construcții au fost superioare cu 189 milioane lei, în urma recunoașterii veniturilor și costurile aferente serviciilor de construire sau îmbunătățire a rețelei de transport, în schimbul cărora se înregistrează activul necorporal. Este vorba probabil, în principal de BRUA 1.

Atât veniturile din echilibrare, cât și cele din construcții nu contribuie la rezultatul financiar al companiei, fiind recunoscute aceleași sume și la capitolul cheltuieli.

Veniturile financiare cu o influență negativă de 15,4 milioane lei lei din cauza scăderii veniturilor din diferențe de curs valutar pe seama diminuării disponibilităților în valută.

Cheltuielile pentru investiții realizate la 31 martie 2020 au fost de 391,8 milioane lei. În perioada analizată au fost puse în funcțiune investiții în valoare de 379,5 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
profit
import
interconectare