ULTIMA ORĂ Disputele de la SIF Transilvania scot acțiunile societății în afara ringului de tranzacționare. Consiliul de Supraveghere reclamă că nu-și poate desfășura activitatea din cauza „grupului Fercală”. Ce decide ASF

ULTIMA ORĂ Disputele de la SIF Transilvania scot acțiunile societății în afara ringului de tranzacționare. Consiliul de Supraveghere reclamă că nu-și poate desfășura activitatea din cauza „grupului Fercală”. Ce decide ASF

Pentru SIF Transilvania ASF a lăsat jos bariera. Acțiunea nu se mai tranzacționează.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 apr 2020

Autoritatea de Supraveghere Financiară a suspendat de la tranzacționare acțiunile SIF Transilvania până la clarificarea problemelor legate de conducere. Instituția validează preliminar deciziile majorității din Consiliul de Supraveghere conturată în opoziție față de fostul director Mihai Fercală, comunicate în premieră pieței de Profit.ro, și îl taie pe acesta de la raportările curente către Bursă. Necunoscute majore înainte de AGA de astăzi, unde sunt 2 rapoarte anuale curente și propuneri alternative de desfășurare a acesteia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Revenirea omului de afaceri Constantin Frățilă în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania (SIF3) a rebalansat raportul de forțe în această primăvară, iar rezultatul este debarcarea lui Mihai Fercală, cel care de mai bine de 25 de ani conduce societatea. De facto, controlul aparent încă mai există în clădire, iar membrii boardului se plâng supraveghetorului pieței că nu își pot exercita atribuțiile sau chiar că unui membru, Marius Moldovan, fost președinte al Depozitarului Central, nu i se permite accesul în sediu.

Sesizată asupra acestor deviații de la ce este normal pentru un emitent listat la bursă, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vizând protecția investitorilor de bună credință și faptul că o societate cotată trebuie să respecte regulile de guvernanță corporativă, a decis suspendarea de la tranzacționare a acțiunilor cu simbolul SIF3 până la clarificarea situației existente, dar în termen de nu mai mult de 10 zile.

SIF Moldova acordă un dividend cu randament de 4,4%, în timp ce 2% din acțiuni vor fi răscumpărate pentru angajați într-o politică percepută de un investitor ca \ CITEȘTE ȘI SIF Moldova acordă un dividend cu randament de 4,4%, în timp ce 2% din acțiuni vor fi răscumpărate pentru angajați într-o politică percepută de un investitor ca "rechiziționarea" SIF

Comunicarea ASF remisă Bursei dă câștig de cauză adversarilor lui Fercală, validând majoritatea de 4 la 7 membri conturată din această primăvară, când Crinel Valer Andănuț, Nicolae Petria, Frățilă și Moldovan au adoptat o serie de măsuri care l-au scos pe fostul șef în afara conducerii.

Autoritatea a dispus ca orice raportare către Bursă să fie realizată prin intermediul persoanelor autorizate din partea Consiliului de Supraveghere, aparent tăindu-l pe Fercală de la comunicarea către piață după ce acesta, având ștampila în mână, a remis rapoarte curente deși statutar ar fi fost revocat sau ar fi avut mandatul expirat.

Este contextul în care boardul a putut comunica spre piață un istoric de decizii succesive care nu a ajuns la investitorii de pe bursă decât prin intermediul Profit.ro.

Fără dividende la BRD. Printre pierzători, fondurile de pensii, SIF-uri, fondul suveran al Norvegiei și Dedeman CITEȘTE ȘI Fără dividende la BRD. Printre pierzători, fondurile de pensii, SIF-uri, fondul suveran al Norvegiei și Dedeman

Astfel, pe data de 30 marie, cu o majoritate de 4 la 7 voturi, cel care conduce de peste un sfert de veac SIF-ul a fost revocat de un Consiliu de Supraveghere care a anulat și o decizie anterioară a acestui for, din 15 ianuarie, într-o altă componență, ce înnoia cu 4 ani mandatele Directoratului în frunte cu Fercală după expirarea la 19 aprilie a precedentului exercițiu. Ștefan Szabo a fost îndepărtat, de asemenea, din fruntea CS.

Pe data de 4 aprilie, boardul a numit noua structură a Directoratului, începând cu data de 20 aprilie, dar condiționată de autorizările ASF, acesta avându-l în frunte pe Moldovan, secondat de Radu Roșca și Cristian Răduță.

Aparent Moldovan ar urma să conducă AGA de astăzi, unde s-ar permite prezența în sală și a acționarilor, o variantă paralelă cu cea avansată anterior de Fercală care vorbea despre o desfășurare eclusiv online a Adunării care nu ar fi primit avizul necesar de la Direcția Sanitară Publică în contextul epidemiei de coronavirus. Tot în domeniul echivocului rămâne raportul anual. Consiliul de Supraveghere informează în notificarea de ieri către Bursă că a întocmit propriul raport, iar documentul similar prezentat de vechul Directorat pe site nu este validat și nici întocmit cu cunoștința boardului.

De ca și când înlocuirea directorilor s-ar (putea) face cu "mascații"...

ASF a respins ca nestatutară o decizie a Consiliului de Supraveghere, întrunit cu doar 3 membri și care îi reconfirma un nou mandat lui Fercală. Aceasta nu îndeplinește cvorumul, iar supraveghetorul pieței confirmă decizia din 13 aprilie care îl stabilește pe Andănuț ca președinte.

Nu înseamnă că au preluat puterea și de facto. Într-un sediu unde la Brașov Fercală conduce din timpuri imemoriale cu o mână de fier, aparent contestatarii săi au probleme să-și desfășoare activitatea. ASF menționează în preambulul la decizie sesizarea din partea majorității membrilor boardului potrivit căreia „societatea este captivă la dispoziția grupului coordonat de Mihai Fercală (...) lucru care îngreunează și zădărnicește activitatea de supraveghere și control al CS.” Sunt relatările care au determinat Autoritatea să ia în calcul că regulile de guvernanță corporativă nu ar fi respectate la SIF Transilvania și să decidă suspendarea de la tranzacționare a acțiunilor. 

„Pentru desfășurarea unei activități legale a CS – mai spun cei care dețin majoritatea – am făcut toate diligențele necesare, dar ne-am lovit de interesele de grup ale celorlalți membri a CS.” Sunt relatări aproape ca de la baricade care ajung în piață chiar cu o zi înainte de desfășurarea AGA.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
marius moldovan
asf
mihai fercala
constatin fratila
bvb
bursa