VIDEO Charlie Munger, cel mai apropiat colaborator al investitorului legendar Warren Buffett, se dezlănțuie contra criptomonedelor: Fraudă și iluzie, otravă de șoareci, nebunie, demență, boală venerică, monedă pentru cei care răpesc copii

VIDEO Charlie Munger, cel mai apropiat colaborator al investitorului legendar Warren Buffett, se dezlănțuie contra criptomonedelor: Fraudă și iluzie, otravă de șoareci, nebunie, demență, boală venerică, monedă pentru cei care răpesc copii
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 nov 2022

Implozia platformei de tranzacționare a criptomonedelor FTX a readus în prim-planul piețelor financiare o serie de personalități care, de mai multe ori în cursul ultimilor 10 ani, au avertizat asupra acestei categorii de active, între aceștia aflându-se și Charlie Munger, vicepreședintele Berkshire Hathaway, compania cu active de aproape 1 trilion de dolari care a fost vehiculul de investiții al investitorului legendar Warren Buffett. Într-o nouă intervenție televizată, el a atacat în termeni foarte duri o piață despre care analiști spun că deja se destramă împreună cu ideea că ar fi, undeva, monede mai bune decât cele ale statelor puternic industrializate. 

Șocul din piața monedelor digitale, unde, aparent, compania de tranzacționare centralizată pentru piața cripto a FTX a indus pierderi de sute de milioane de dolari pentru investitori, nu se resimte numai la nivel financiar, dar și în plan reputațional. Problemele platformei înregistrate în Bahamas au adus noi atacuri furibunde din partea celor care de la început s-au îndoit de viabilitatea monedelor create în blockchain.

Urmărește-ne și pe Google News

Între aceștia este și Charlie Munger, investitorul în vârstă de 98 de ani care este mâna dreaptă a miliardarului Warren Buffett. Într-o intervenție pentru CNBC, acesta a declarat că îl doare faptul că în SUA au fost atâția oameni care au ajutat să prolifereze ceva despre care el consideră că este fraudă. „Țara nu avea nevoie de o monedă care e bună pentru cei care răpesc copii”, a afirmat acesta.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Efectul FTX: Brokerul Genesis suspendă activitatea diviziei de creditare, invocând cereri de retragere “anormale” . Colapsul riscă să afecteze și alți creditori de criptomonede, deja un nou faliment la orizont CITEȘTE ȘI Efectul FTX: Brokerul Genesis suspendă activitatea diviziei de creditare, invocând cereri de retragere “anormale” . Colapsul riscă să afecteze și alți creditori de criptomonede, deja un nou faliment la orizont

Întrebat de ce sunt atâția investitori instituționali, așa-numiți „smart-money” care investesc în criptomonede, Munger a fost fără menajamente pentru respectivii profesioniști: „Sunt oameni care consideră că trebuie să fie în jurul fiecărei tranzacții și nu le pasă dacă este prostituție sau criptomonedă.”

În prezent sunt multe fonduri de investiții și companii cu nume din lumea financiară americană care își trec în portofolii cu zero investițiile lor de milioane și zeci de milioane de dolari în FTX, precum Sequoia Capital, Softbank, Tiger Global, Fortress Investment Group a lui Michael Novogratz sau chiar un fond de pensii din Canada. „Cred că este total nebunesc. Reputația este de mare ajutor în lumea financiară și să îți distrugi reputația asociindu-te în escrocherii, este o mare greșeală”, spune Munger, care și în trecut a numit criptomonedele "otravă de șoareci" și "boala venerică".

Listarea Hidroelectrica – cel mai probabil în trimestrul 2 al anului viitor. Ofertă publică cu zgomot CITEȘTE ȘI Listarea Hidroelectrica – cel mai probabil în trimestrul 2 al anului viitor. Ofertă publică cu zgomot

Investitorul, care ocupă și în prezent poziția de vicepreședinte al Berkshire Hathaway, compania prin care Buffett își realizează investițiile, caracterizează piața cripto ca fiind parte fraudă, parte iluzie. „Este combinația cea mai proastă; nu-mi plac nici frauda, nici iluzia”.

În opinia sa, în acest caz, iluzia este mai extremă decât frauda. Întrebat la ce se referă atunci când vorbește despre iluzie, el a răspuns: „Ideea că este acel lucru nou, că orice copil poate deveni miliardar... Este o nebunie, o demență...”

Munger nu numai că nu crede în criptomonede, dar nu vede un lucru deosebit nici în tehnologia blockchain, pentru care mari universități din lume, precum cea de la Viena, au înființat catedre speciale. El îi contrazice și pe cei care spun că piața cripto este îndoielnică, dar blockchain-ul este o idee bună: „Bineînțeles că o să spună că e o idee bună: Nimeni nu o să-ți spună: «am un rahat pe care vreau să ți-l vând»...”

Profesorul Nouriel Roubini este un alt adversar constant al criptomonedelor și a găsit un nou prilej pentru atacuri – inclusiv furibunde – la summit-ul financiar de la Dubai, care a avut și o sesiune pentru piața cripto. El a afirmat, în cadrul conferinței, că există 7 categorii de oameni în piața criptomonedelor: „Ascunși, corupți, escroci, infractori, lingușitori, lătrători și CZ”, în ultimul caz desemnându-l ca pe un tip aparte de pericol pe Changpeng Zhao, fondatorul celei mai mari platforme de tranzacționare a criptomonedelor, Binance, care era chiar prezent în sală.

Spune că tot la summit-ul din Emiratele Arabe Unite (EAU), anul trecut, a evitat să discute cu el. „În ultimul moment a decis să scape; nu a vrut să fie pe aceeași scenă cu mine”, a spus Roubini, profesor emerit la Stern School of Business a Universității din New York.

Digi Communications - venituri totale în primele trei trimestre de 1,16 miliarde euro CITEȘTE ȘI Digi Communications - venituri totale în primele trei trimestre de 1,16 miliarde euro

El a amintit că a fost în contradicție pe această temă cu Arthur Hayes, fostul CEO al BitMEX, care la doar o săptămână a fost pus sub acuzare și acum este închis. „Din păcate, este un sistem total corupt”, spune Roubini, care a afirmat că platforma Binance este interzisă în Marea Britanie și investigată în SUA.

„Nu-mi vine să cred că CZ și Binance au licență să opereze în EAU”, a mai spus Roubini, care a fost invitat la Gala Profit.ro din noiembrie 2019. „Este o bombă cu ceas pe 2 picioare.”

Întrebat de declarațiile profesorului american tot în cadrul conferinței de la Dubai, Changpeng Zhao a răspuns sec: „Nu-mi pasă.”. El a inclus intervenția lui Roubini la categoria „atacuri complet iraționale”.

„Sunt oameni care vor să devină celebri atacând alți oameni. Cred cu putere că cei care au energie negativă nu ajung departe în viață. Acești oameni, în general, rămân săraci...”, a afirmat fondatorul Binance, care, de asemenea, a vizitat România în acest an.

Socep Constanța își majorează de peste 3 ori profitul net la 9 luni CITEȘTE ȘI Socep Constanța își majorează de peste 3 ori profitul net la 9 luni

El spune că Roubini, invitat în Emirate, este cel care a încălcat reguli, atacând reglementatorul: „Cel care ar trebui dat afară din EAU este el.” Spune că acesta a promovat „informații false”. Binance nu operează în Marea Britanie pentru că nu a solicitat licență, dar nu este interzis. Platforma are 15 licențe în lume și în 44 de state din SUA, lucrând în colaborare cu reglementatorii din toate țările.

Pentru investitorul Kyle Bass, care a fost dintotdeauna sceptic față de piața cripto, FTX este doar o primă undă de șoc pentru acest segment. „Cred că ce vedem aici este începutul destrămării întregii idei că există cumva, acolo, o monedă mai bună...”, a declarat pentru CNBC cel care investește în piețele internaționale prin fondul de hedging Hyman Capital, înregistrat în statul american Texas.

20 de grafice care dezvăluie „răzbunarea” post-COVID CITEȘTE ȘI 20 de grafice care dezvăluie „răzbunarea” post-COVID

El spune că nici reglementarea acestui sector nu este o soluție, pentru că atunci când reglementezi tot înseamnă că aduci un fel de legitimare. Sub acest aspect, mult mai important ar fi ca autoritățile de resort să investigheze frauda.

Bass s-a tot întrebat în ultimii 10 ani de ce ar fi nevoie de monede digitale atunci când ai la dispoziție monedele țărilor din G7. „Singurul motiv, în opinia mea, este acela de a fi capabil să sari în afara jurisdicției SUA și să te expui cu efect de levier fără a-ți raporta câștigurile”, a conchis acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
charlie munger
warren buffett
changpeng zhao
ftx
binance
nouriel roubini
criptomonede